Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

SAFE SEXTING: ΠΩΣ ΘΑ ΣΩΣΩ ΤΟΝ (ΨΗΦΙΑΚΟ) ΚΩΛΟ ΜΟΥ;

Safe Sexting: Πώς θα σώσω τον (ψηφιακό) κώλο μου;

Υπάρχει άραγε τρόπος να διασφαλίσουμε ότι οι γυμνές φωτογραφίες μας θα φτάσουν στον προορισμό τους και μόνο; Υπάρχουν δύο τρόποι για να βεβαιωθεί κανείς ότι η γυμνή φωτογραφία του δεν θα κάνει το γύρω του κόσμου. Ο πρώτος είναι να μην επιτρέψει ποτέ τη λήψη της σχετικής φωτογραφίας. Τελεία. Ο δεύτερος είναι να μην επιτρέψει ποτέ η φωτογραφία αυτή να κάνει διαδρομή μέσω  οποιασδήποτε συσκευής συνδέεται με το ίντερνετ.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, όταν ο καιρός ήταν ακόμα αίθριος και το μυαλό μας στα σύννεφα, κάποιος αρούρης του δικτύου κατάφερε να διασπάσει τον κλοιό ασφαλείας του iCloud και να τσουρνέψει γυμνές φωτογραφίες της Τζένιφερ Λόρενς, της Κιμ Καρντάσιαν, της Ριάνα και άλλων πολλών.Το γεγονός προκάλεσε ποικίλα σχόλια -κάποιοι δήλωσαν ότι οι φωτογραφίες βρίσκονταν εκεί για να «κλαπούν». Όμως, λίγοι ήταν αυτοί που μπήκαν στον κόπο να αναρωτηθούν πως καταρχήν βρέθηκαν οι φωτογραφίες στο iCloud.


Λοιπόν, οι φωτογραφίες βρέθηκαν εκεί εξ αφορμής ενός εθίμου που έχει πάρει απρόσμενα μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Το έθιμο ονομάζεται sexting (μην κάνετε ότι δεν πέρασε ποτέ από μπροστά σας...) και, σε αντίθεση με τα έθιμα προηγούμενων αιώνων, ασκείται κατά μόνας. Σκοπός του είναι η αναζωπύρωση του ερωτικού πάθους όταν τα δύο συμβαλλόμενα μέλη ενός ζεύγους δεν μπορούν να εκφράσουν τα αισθήματά τους διά ζώσης.
Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται όταν οι ενδιαφερόμενοι έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις που τους κρατούν χωριστά για μεγάλο χρονικό διάστημα -γυρίσματα ταινίας, για παράδειγμα-, όταν είναι ανήλικοι, των οποίων οι γονείς και κηδεμόνες δεν συναινούν σε ορισμένες δραστηριότητες, ή επικινδύνως ωραιοπαθείς.

Σε όποια από τις παραπάνω κατηγορίες και αν ανήκουν όμως, οι άνθρωποι που επιδίδονται στο sexting διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο. Να δουν τις φωτογραφίες τους φάτσα κάρτα εκεί που θα το επιθυμούσαν λιγότερο: στις οθόνες των κινητών των συμμαθητών τους, σε σάιτ  προχωρημένης ηδονοβλεψίας, στο e-mail του αφεντικού τους ή, ακόμα-ακόμα, στα e-mail των ψηφοφόρων τους. Αν ανήκετε και εσείς στην κατηγορία των τεχνολογικά ημιμαθών, θα έχετε φυσικά την εξής απορία: Γιατί τα θύματα της υποκλοπής δεν φρόντισαν έγκαιρα να απαλείψουν τις επίμαχες εικόνες από το κινητό τους; Η απάντηση είναι ότι «Ναι, φρόντισαν». Οι περισσότεροι τουλάχιστον. Όμως, αντίγραφα των φωτογραφιών συνέχισαν να υπάρχουν στο ίντερνετ, περιμένοντας την επίσκεψη των χάκερ.

Μάλιστα, ενδεχομένως ορισμένοι εξ αυτών να είχαν χρησιμοποιήσει κάποια από τις online υπηρεσίες που υπόσχονται ασφαλείς ανταλλαγές αρχείων -αυτό το επισημαίνουμε για να τονίσουμε ότι η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που σας προτείνουμε δεν είναι 100% ελεγμένη. Ακόμα και αυτές δεν μπορούν να μας προφυλάξουν από το ενδεχόμενο κάποιος να φωτογραφήσει ή να σκανάρει την οθόνη του παραλήπτη της φωτογραφίας.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να μας προφυλάξει από τη δικαιολογημένη οργή και την αγανάκτηση του παραλήπτη της γυμνής φωτογραφίας μας, αν εκείνος δεν μας έχει δώσει προηγουμένως το δικαίωμα να το προσεγγίσουμε με τόσο απροκάλυπτο τρόπο. Αρκεί να θυμηθούμε την περίπτωση του Αμερικανού κόνγκρεσμαν Άντονι Βάινερ, ο οποίος το 2011 έστειλε μια «άσεμνη» φωτογραφία του σε ψηφοφόρο. Αν και η φωτογραφία δεν περιείχε το πρόσωπο του γερουσιαστή, εντούτοις η ταυτότητα του αποστολέα εξακριβώθηκε εύκολα με μια απλή ανάλυση των στοιχειών της ταυτότητας της φωτογραφίας, των γνωστών και ως EXIF data, τα οποία συνοδεύουν αναγκαστικά κάθε φωτογραφία ακόμα και αν έχει τραβηχτεί από τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο. Οι συνέπειες για την πολιτική καριέρα του βουλευτή ήταν, όπως αντιλαμβάνεστε, δυσάρεστες, γι' αυτό, αν σκοπεύετε να τον μιμηθείτε, καλύτερα να μάθετε πρώτα να αφαιρείτε τα ενοχοποιητικά στοιχεία από τις φωτογραφίες και τα άλλα επίμαχα αρχεία.

Υπηρεσίες για ασφαλή αποστολή φωτογραφιών και άλλων αρχείων

SnapChat: Τα αρχεία που στείλατε αυτοκαταστρέφονται μερικά δευτερόλεπτα αφού τα άνοιξε ο παραλήπτης τους. Η ιδέα ακούγεται
καταπληκτική όμως να έχετε υπόψη σας ότι έχουν αναπτυχθεί εφαρμογές που επιτρέπουν σε τρίτα μέρη να παρακάμπτουν τις δικλείδες ασφαλείς του συστήματος.

Wickr: Και εδώ ισχύει η πρόβλεψη της καταστροφής του μηνύματος. Επιπλέον οι δημιουργοί της εφαρμογής υποστηρίζουν ότι δεν κρατούν
κανένα απολύτως μήνυμα στους server τους, γεγονός που τους καθιστά απρόσβλητους. Οι ειδικοί του χώρου ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις.

DuetAvocadoBetween: Και οι τρεις αυτές εφαρμογές απευθύνονται σε ζευγάρια τα οποία επιθυμούν έναν υψηλότερο βαθμό ιδιωτικότητας στην μεταξύ τους επικοινωνία. Βλέπε ακατάλληλες για φωτογραφίες και αρχεία που δεν πρέπει επ' ουδενί να πέσουν σε ξένα χέρια.

Redact: Οι δημιουργοί της εν λόγω εφαρμογής προσφέρουν 10.000 λίρες σε όποιον καταφέρει να διεισδύσει στα συστήματά τους. Μέχρι στιγμής κανείς δεν τα κατάφερε.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα