Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Αμόρφωτοι διανοούμενοι



 
Μα καλά, δεν αναρωτήθηκε κανείς μήπως ο παραιτηθείς αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τζιφόπουλος, με τη φράση του «Πρέπει να φασιστοποιηθούμε», δεν εννοούσε αυτό που καταλάβαμε, αλλά κάτι άλλο;
Αν αναρωτηθείτε, θα καταλάβετε πως το πιθανότερο είναι να μην είναι φασίστας αλλά κάτι ακόμη χειρότερο: επικίνδυνα αγράμματος,αν και καθηγητής Πανεπιστημίου!

Συνήθως οι αγράμματοι μπερδεύουν τις έννοιες.
Έτσι κι αυτός.
Ήθελε να πει ο δόλιος ότι "πρέπει να επιβληθεί η νομιμότητα".
Αλλά, όντας αγράμματος και αστοιχείωτος, μπερδεύει την επιβολή της νομιμότητας με τον φασισμό.
Και αντί να πει "πρέπει να γίνουμε πιο νομοταγείς", αυτός λέει "πρέπει να φασιστοποιηθούμε"! 
Κι έτσι ο φασισμός αποκτά στο μυαλό του ανίδεου ακροατή και μια άλλη... πτυχή που δε μοιάζει να 'ναι και τόσο... κακή τελικά!
Και προφανώς αθωώνεται η έννοια "φασισμός" και τελικά αθωώνεται και ο φασίστας!

Όταν η σύγχυση των εννοιών γίνεται από έναν "λαϊκό" (sic) άνθρωπο, τότε αυτή φαντάζει από γραφική έως απλώς εκνευριστική.
Όταν όμως η σύγχυση των εννοιών γίνεται από έναν -υποτίθεται- πνευματικό άνθρωπο, από έναν καθηγητή Πανεπιστημίου και μάλιστα αντιπρύτανη, τότε το ζήτημα είναι σοβαρό.
Αυτό είναι το πρόβλημα.
Δυστυχώς είμαστε η χώρα της οποίας οι άνεργοι είναι... απείρως πιο μορφωμένοι από τους καθηγητές Πανεπιστημίου!

Αρκεί να δείτε τους καθηγητάδες που παρελαύνουν ολημερίς στα τηλε-παράθυρα:
οι περισσότεροι δεν μπορούν να συντάξουν ολόκληρη πρόταση!

Κακώς διαμαρτυρόμαστε πολλές φορές επειδή "οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου δεν παρεμβαίνουν" ή επειδή, "κι όταν παρεμβαίνουν, το κάνουν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα".
Στην πραγματικότητα πρόκειται για αγράμματους -σε γενικές γραμμές- ανθρώπους, οι οποίοι κρατούν μια ισόβια θεσάρα "κληρονομικῷ δικαίῳ" ή ελέω"κομματοσκυλικής διατελεσθείσης υπηρεσίας".
Για τους περισσότερους λοιπόν ισχύει αυτό  που λέει και ο λαός "χέρι που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις".

Αλλά, όπως είπαμε, το πρόβλημα δεν είναι τόσο οι ίδιες οι θέσεις τους, αλλά περισσότερο ο τρόπος που προσπαθούν να τις εκφράσουν. Τρόπος που προδίδει ελάχιστη μόρφωση.
Και, ξεκινώντας από τον θλιβερό Τζιφόπουλο που μπερδεύει νομιμότητα και φασισμό (που στο τέλος θα υποστηρίξει τον φασισμό, νομίζοντας πως... υποστηρίζει τη νομιμότητα), φτάνουμε και στις επιφανέστερες επιστημονικές προσωπικότητεςτου τόπου.

Θα σας πω το πιο ακραίο παράδειγμα.
Παρακολουθούσα προ καιρού στο πρωινό του Mega τον Δημήτρη Νανόπουλο, το γνωστό κορυφαίο και διεθνώς αναγνωρισμένο Φυσικό, να μιλά στην τηλεόραση και εκτός των άλλων να εκφράζει με το βάρος του πνευματικού ανθρώπου απόψεις για την πολιτική κατάσταση.
Ειλικρινά ένιωσα ότι παρακολουθώ συλλογισμούς νηπίου.
Έλεγα "δεν μπορεί ρε γαμώτο το -υποτίθεται- επιφανέστερο μυαλό της Ελλάδας να μην μπορεί να κάνει ένα σύνθετο συλλογισμό! Αν δεν μπορεί αυτός, τότε ποιος...;" 
Δεν μπορώ να διανοηθώ... διανοούμενους (να 'το και το λογοπαίγνιο) να σκέφτονται ως πολιτικά νήπια!

Τα ίδια πάνω-κάτω διαπίστωσα παρακολουθώντας επί δίωρο συνέντευξη του καθηγητή Γραμματικάκη. Μετά από δυο ώρες αναρωτήθηκα "τί διάολο είπε αυτός ο άνθρωπος τελικά; Ποια πολιτική πρόταση έφερε αυτό το μεγάλο μυαλό; Απολύτως τίποτα! Δυο ώρες παπαρολογία!" 
Δεν αμφισβητώ την ικανότητα των συγκεκριμένων στην επιστήμη τους, αφού δε γνωρίζω το αντικείμενο. Αλλά από πολιτική σκέψη είναι... αφήστε το καλύτερα! 
Κι επειδή, από την εποχή του Πλάτωνα έως σήμερα, οι διανοούμενοι έχουν την αξίωση να θεωρούν εαυτούς ανώτερους από την "πλέμπα" και επομένως να αξιώνουν να εισακούγεται η πολιτική τους άποψη σαν άλλες "10 εντολές" που έφτασαν άνωθεν, τουλάχιστον απαιτώ απ' αυτούς να έχουν μια -λίγο έστω- σύνθετη πολιτική σκέψη.

Αλλά αυτή απουσιάζει πλήρως από τον εγκέφαλό τους.
Η σκέψη τους αρκείται στο "καλό-κακό", όπως τα νήπια.

Δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα των Πανεπιστημιακών είναι το Ποτάμι.
Μόνο οι Πανεπιστημιακοί, άλλωστε, θα μπορούσαν να γοητευτούν από το πολιτικό σούργελο που παριστάνει τον αρχηγό κόμματος, λόγω επαγγελματικού κωλύματος του Μπόμπολα..
 

Κάποτε οι εφημερίδες γράφανε για τον υπόδικο Κουτσόγιωργα "Συνένοχος ή Βλαξ".
Έτσι και τώρα, για κάθε Πανεπιστημιακό που βγαίνει και λέει την αλλοπρόσαλλη μπούρδα του, πρέπει να βγει ανάλογο πρωτοσέλιδο: "Φασίστας ή Βλαξ;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα