Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Όταν οι φίλοι μας προχωράνε


Λένε, πως στο τέλος της ζωής μας, αν είμαστε τυχεροί, μπορούμε να μετρήσουμε τους φίλους μας στα δάκτυλα του ενός χεριού. Μάλλον δεν έχουν άδικο, αν σκεφτεί κανείς πως οι πραγματικοί φίλοι, είναι δύσκολο όχι μόνο να βρεθούν αλλά και να διατηρηθούν μέσα στις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή του καθενός μας.

Όταν η Ζωή μας Οδηγεί
Οι επιπτώσεις που έχουν στη ζωή μας σημαντικά γεγονότα και αποφάσεις, όπως ο γάμος, η μητρότητα, μια απόλυση ή μια προαγωγή, επηρεάζουν τόσο εμάς όσο και τους φίλους μας. Είναι φορές μάλιστα, που οι αλλαγές αυτές, μπορεί ακόμα και να μας κοστίσουν μια φιλία.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της Κωνσταντίνας, 32 ετών, που επιβεβαιώνει τα παραπάνω καθώς σκέφτεται με νοσταλγία και θλίψη μια φιλία που χάθηκε άδοξα με το πέρασμα του χρόνου. «Με την Μαριάννα είμασταν φίλες απο παιδιά. Όταν μετακόμισε σε άλλη πόλη λόγω δουλειάς οι επαφές μας, όπως ήταν λογικό, περιορίστηκαν. Και όταν πια παντρεύτηκα και έκανα και παιδί, οι τελευταίες παραπαίουσες προσπάθειές να διατηρήσουμε τη φιλία μας έπεσαν στο κενό. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι έχασα ή, ακόμα χειρότερα, ότι άφησα να χαθεί μια σημαντική φιλία χωρίς ιδιαίτερο λόγο, χωρίς δηλαδή να μαλώσουμε ή να αποφασίσουμε πως δεν ταιριάζουμε πια.»


Αλλαγή Πλεύσης

Αναπόφευκτα, κάποια γεγονότα της ζωής μας μπορούν να επηρεάσουν τις φιλίες μας, καθώς τις περισσότερες φορές αυτές στηρίζονται σε κοινούς στόχους και ενδιαφέροντα. «Όταν γέννηθηκε η κόρη μου, καμία από τις δύο κολλητές μου φίλες δεν είχε καν παντρευτεί. Είχαν και οι δύο άλλες ανησυχίες και ενδιαφέροντα, και δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως ξαφνικά όλες μου οι προτεραιότητες αφορούσαν κυρίως το παιδί μου», λέει η Λυδία, 37 ετών.... «Αν και στην αρχή θεωρούσα ότι με παραμελούσαν, στην πορεία συνειδητοποίησα ότι απλά «εκπέμπουμε» σε άλλο μήκος κύματος, χωρίς όμως αυτό να αλλάζει το ότι τις αγαπώ και παραμένουν φίλες μου. Μπορεί οι κοινές μας δραστηριότητες να μειώθηκαν, δεν άφησα όμως ποτέ να χαθεί η επαφή μεταξύ μας.»

Διατηρήστε τις φιλίες σας

Φροντίστε να βρίσκετε έστω και λίγο χρόνο για προσωπική επαφή με τους φίλους σας. Να θυμάστε ότι καμία σχέση δεν είναι δεδομένη.

Αν νιώθετε πως οι φίλοι σας δεν στηρίζουν τις επιλογές σας, μην απομακρύνεστε. Εξηγήστε τους πως νιώθετε και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να γίνετε πιο «ευτυχισμένοι».

Αφιερώστε έστω και μερικά λεπτά για ένα τηλέφωνο ή ένα email, ώστε να δείξετε στους φίλους σας πως τους σκέφτεστε ακόμα και αν δεν καταφέρνετε να τα πείτε από κοντά.

Μην αμελείτε να δείχνετε και να λέτε στους φίλους σας πόσο σημαντικοί είναι για σας και πόσο απολαμβάνετε την παρέα τους.

Αν έχετε «προχωρήσει» στη ζωή σας, μην ξεχνάτε να «γυρίζετε» πίσω σε ανθρώπους και γεγονότα. Έτσι, δείχνετε σε όσους πιστεύουν ότι τους «εγκαταλείψατε» ότι παρότι θέλετε και κάτι καινούργιο, δεν παύετε να εκτιμάτε και ό,τι είχατε στο παρελθόν.

Αν κάποιος φίλος σας ζει μακριά, προσπαθήστε να τον επισκέπτεστε ή να επικοινωνείτε μαζί του όσο πιο συχνά μπορείτε, διατηρώντας έτσι επαφή με την καινούργια του ζωή.

Μην έχετε παράλογες απαιτήσεις από τους φίλους σας και συνειδητοποιήστε ότι χρειάζονται χρόνο για να εγκλιματιστούν στις νέες συνθήκες της ζωής τους.

Αν κάποιος φίλος μας «προχωρήσει» πριν από εμάς σε ένα διαφορετικό στάδιο στη ζωή του, ίσως να νιώσουμε παραμελημένοι ή απογοητευμένοι που δεν έχουμε κάνει το ίδιο. Αν όμως, μας ενδιαφέρει η φιλία του, πρέπει όχι μόνο να στηρίξουμε τις επιλογές του αλλά να μάθουμε κιόλας από αυτές. Η «νέα αρχή» ενός φίλου μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο κίνητρο και για μια δική μας.

Φιλικοί Αποχαιρετισμοί

Υπάρχουν φορές που εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να είμαστε πια φίλοι με κάποιους ανθρώπους, είτε λόγω απόστασης, είτε διαφορετικών επιλογών ή ενδιαφερόντων. Όμως αυτό δεν ακυρώνει το ότι κάποτε υπήρξαν σημαντικοί για μας. Κρατώντας λοιπόν όσα μας χάρισε αυτή η σχέση, καλό είναι να «αποχαιρετούμε» με ευγνωμοσύνη κάθε τέτοια φιλία, αποδεχόμενοι απλά το τέλος της.


Φαίη Ευθυμίου
Με τη συνεργασία της Ροδούλας Ζορμπά, ψυχολόγος

formamag
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα