Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Σκύλος, όχι μόνο φίλος αλλά και γιατρός


 
Ο σκύλος, φίλος του ανθρώπου για πολλούς αιώνες αποδεικνύεται πλέον και επιστημονικά ότι μπορεί να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας.

Ειδικότερα, άνθρωποι μοναχικοί, άνθρωποι με προβλήματα κατάθλιψης ή ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους μπορούν να δουν τεράστια διαφορά στην ψυχολογία τους εάν αποκτήσουν ένα τετράποδο. Η φροντίδα που απαιτεί ένα σκυλί, η αφοσίωση και η ανιδιοτελής αγάπη που αυτό προσφέρει στον ιδιοκτήτη του δρουν ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Επιπλέον, οι καθημερινές βόλτες που επιβάλλεται να κάνει το σκυλί κάνουν τους ιδιοκτήτες να περνάνε λίγο χρόνο καθημερινά στο πλησιέστερο πάρκο, να κοινωνικοποιηθούν και να γνωρίσουν άλλους ιδιοκτήτες σκύλων.


Ακόμη, η ανατροφή των μικρών παιδιών κρίνεται πιο σωστή και ολοκληρωμένη όταν υπάρχει ένα κατοικίδιο στην οικογένεια. Το σκυλί, εκτός του ότι ουσιαστικά είναι ένα μέρος της οικογένειας, έχει ανάγκη καθημερινή φροντίδα που μπορεί να την αναλάβουν εκ μέρους ή εξ ολοκλήρου (εάν είναι μεγαλύτερα) τα παιδιά. Έτσι, σύμφωνα με την ΗSUS (Humane Society of the United States),  τα παιδιά γίνονται πιο υπεύθυνα, δυναμώνεται η αυτοπεποίθηση τους και μαθαίνουν να σέβονται τα ζώα. Πολύ σημαντικός είναι επίσης και ο κύκλος ζωής ενός ζώου, αφού τα παιδιά μπορούν να μάθουν πολλά για τη ζωή και το θάνατο ως φυσική κατάληξη.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και πειράματα στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύουν με την όσφρηση τους μορφές καρκίνου στους ανθρώπους! Οι ξεχωριστές ικανότητες όσφρησης που χαρακτηρίζουν τα αγαπημένα μας τετράποδα μπορούν να χρησιμεύσουν για την ανίχνευση καρκίνων  του πνεύμονα  (από την αναπνοή του ασθενούς) και  του προστάτη και της ουροδόχου κύστης (από δείγμα ούρων του ασθενούς). Συγκεκριμένα τα σκυλιά που συμμετείχαν σε  πείραμα που πραγματοποιήθηκε από το ίδρυμα Pine Street στην Καλιφόρνια κατέδειξαν με ακρίβεια 99% τα δείγματα αναπνοής που προέρχονταν από ασθενείς ακόμα και με πρώιμο στάδιο καρκίνο του πνεύμονα.  Το 2004 ο Δρ John Church δημοσιοποίησε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή γιατρών, επιστημόνων και εκπαιδευτών που αναφέρεται στην 'ξεχωριστή οσμή' που έχουν τα καρκινικά δείγματα ούρων και μπορεί να ανιχνευτεί από τα σκυλιά. Επίσης σημαντική είναι και η διαίσθηση των σκύλων αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις  που έχουν αναφερθεί αναφέροντας ότι τα σκυλιά μπορούν να  'αισθανθούν τον θάνατο' δηλαδή μπορούν να υιοθετήσουν περίεργες συμπεριφορές λίγο πριν ο ιδιοκτήτης ή κάποιο άλλο αγαπημένο πρόσωπο τους αφήσει την τελευταία του πνοή.

Τέλος μην ξεχνάμε το πόσο μπορεί να βοηθήσει ένα σκυλί με κατάλληλη εκπαίδευση ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή με προβλήματα όρασης, διευκολύνοντας την καθημερινότητα τους. Εάν αποφασίσετε λοιπόν να αγοράσετε κατοικίδιο, σκεφτείτε ότι η αναζήτηση κατοικίδιου στο ίντερνετ είναι πιο εύκολη και μπορείτε μάλιστα να βρείτε πολλά αδέσποτα που χαρίζονται και χρειάζονται επειγόντως σπίτι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα