Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Πίνοντας μπύρες με τον Bruce Springsteen

Από τον Ορέστη Πέτικο
bruce3

Τον Ιανουάριο του 1973 από το μακρινό μας New Jersey και συγκεκριμένα από το Asbury Park, δεχθήκαμε χαιρετίσματα από τον άνθρωπο που ξεκίνησε ως ένας λέτσος αλητάκος παίζοντας σε υπόγεια παρακμιακά μαγαζιά της πόλης του και εξελίχθηκε ίσως σε ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα, όχι μόνο της ροκ μουσικής σκηνής, αλλά και ολόκληρης της Αμερικής και του λαού της. Το ντεμπούτο άλμπουμ του Greetings from Asbury Park, N.J. ήταν η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, η αρχή για την διεκδίκηση και τελικά την επιτυχημένη κατάκτηση της κορυφής. Κυρίες και Κύριοι ας υποδεχτούμεμε ένα θερμό χειροκρότημα τον Bruce Springsteen.
Τα παιδικά του χρόνια ήταν όπως κάθε μέσης οικογένειας εκείνη την εποχή, με μπαμπά οδηγό λεωφορείων και μαμά γραμματέα. Από μικρό παιδί είχε μια κλίση προς την μουσική και έτσι η μητέρα του, όταν ήταν 13 χρονών, αγόρασε την πρώτη του κιθάρα έναντι 18 δολαρίων και όταν ο γιός της πήγε 16 πήρε δάνειο για να του προσφέρει μια κιθάρα αξίας 60 δολαρίων. Σε ηλικία 18 ετών απέτυχε στα τεστ φυσικής κατάστασης και έτσι δεν πήγε να προσφέρει τις ‘’υπηρεσίες’’ του στον πόλεμο του Βιετνάμ. Στα πρώτα του μουσικά βήματα το παρατσούκλι του ήταν ‘’Γιατρός’’ το οποίο αργότερα μετονομάστηκε στο γνωστό και μη εξαιρετέο ‘’Αφεντικό’’.

Έχοντας πουλήσει πάνω από 64 εκατομμύρια άλμπουμ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και πάνω από 120 εκατομμύρια δίσκους σε ολόκληρο τον κόσμο, κατέχει υψηλότατη θέση στους καλλιτέχνες με τις περισσότερες εμπορικές πωλήσεις. Αποδείξεις της κορυφαίας και ποιοτικής δουλειάς του είναι η συλλογή του η οποία απαρτίζεται από 2 χρυσές σφαίρες, 20 βραβεία Grammy, καθώς επίσης και 1 βραβείο όσκαρ το 1994 για τo soundtrack της ταινίας Philadelphia. Το 1999 ο Bono των U2 εισήγαγε τον πολύ καλό του φίλο στο Rock N’ Roll Hall Of Fame.
Στο ενεργητικό του μέχρι στιγμής έχει 18 στούντιο άλμπουμ:
Greetings from Asbury Park, N.J. (1973)
The Wild, the Innocent & the E Street Shuffle (1973)
Born to Run (1975)
Darkness on the Edge of Town (1978)
The River (1980)
Nebraska (1982)
Born in the U.S.A. (1984)
Tunnel of Love (1987)
Human Touch (1992)
Lucky Town (1992)
The Ghost of Tom Joad (1995)
The Rising (2002)
Devils & Dust (2005)
We Shall Overcome: The Seeger Sessions (2006)
Magic (2007)
Working on a Dream (2009)
WreckingBall (2012)
HighHopes (2014)
Χωρίς καμία αμφιβολία λοιπόν ο Bruce αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φαινόμενα έχοντας βάλει μια τεράστια υπογραφή στην κουλτούρα και την ταυτότητα της μουσικής σκηνής που αντιπροσωπεύει για πάνω από 40 χρόνια. Στα περισσότερα βήματα του βάδισε πλάι πλάι  με τηνE-StreetBand και μαζί έφτιαξαν έναν απίθανο μαγικό κόσμο γεμάτο από αυθεντική μουσική, επηρεάζοντας σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις μεταγενέστερες γενιές.
bruce1
Δεν είναι όμως μόνο αυτά που τον έχουν φέρει στην κορυφή και έχει κερδίσει απλόχερα την αγάπη του κόσμου. Είναι το πραγματικό πρόσωπο του ανθρώπου πίσω από όλη αυτήν την επιτυχία. Το ‘’Αφεντικό’’ σήμερα θεωρείται στην Αμερική ένα μεγάλο λαϊκό σύμβολο, ένας μεγάλος λαϊκός ήρωας έχοντας μια ξεχωριστή θέση στις καρδίες του κόσμου.
Ο Springsteen τραγουδάει και παίζει μουσική για να επηρεάσει, να προβληματίσει και να αποδείξει ότι αφουγκράζεται τον απλό πολίτη της χώρας του και δεν αποκόπτεται ποτέ από αυτόν. Οι στίχοι του βγάζουν οργή, μελαγχολία, όνειρο, ελπίδα και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο για τον καθέναν. Στο videoclip του Born in the U.S.A. εμφανίζεται παθιασμένος βροντοφωνάζοντας ότι γεννήθηκε στην Αμερική δείχνοντας μια εικόνα από τον μόχθο και την βιοπάλη του απλού ‘’καθημερινού’’ ανθρώπου.
Δεν προκάλεσε ποτέ με την προσωπική του ζωή, ούτε απασχόλησε ιδιαίτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πάντοτε έκανε επαγγελματικά βήματα επενδύοντας στην ποιότητα και όχι στην πρόχειρο-δουλειά που θα αποφέρει γρήγορο χρήμα και ενδεχομένως να είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που δεν καρπώνεται αποτυχία στο βιογραφικό του. Σε όλη του την καριέρα είναι προσιτός στον κόσμο ανταποδίδοντας έμπρακτα την αγάπη που εισπράττει. Δεν αρνήθηκε ποτέ να βγάλει φωτογραφίες και να υπογράψει αυτόγραφα σε θαυμαστές, ούτε αρνήθηκε να έχει έναν σύντομο διάλογο μαζί τους.
Οι συναυλίες του είναι άκρως επιτυχημένες. Δεν κατέχει μάλιστα αδίκως τον τίτλο, μαζί με την E-Street Band, της καλύτερης μπάντας σε συναυλία. Όταν το κοινό τραγουδάει μαζί του νιώθει και δείχνει σαν μικρό παιδί και γίνεται στην κυριολεξία ένα με τον κόσμο. Κατεβαίνει από την σκηνή, μπαίνει μέσα στο πλήθος δημιουργώντας μια μεγάλη αγκαλιά, ανεβάζει στη σκηνή μικρά παιδιά και τους δίνει το μικρόφωνο να τραγουδήσουν χωρίς να νοιάζεται για το πώς ακούγονται.
Είναι από τους μόνους καλλιτέχνες που έχει κάνει support στον ίδιο του τον εαυτό. Κάποιες ώρες πριν αρχίσει επίσημα η συναυλία του είχει βγει μόνος του με την κιθάρα του και τραγούδησε για τον ελάχιστο κόσμο που είχε μαζευτεί μέχρι εκείνη την ώρα. Όταν τελείωσε το σύντομο σετ των 3 τραγουδιών είπε στον κόσμο ‘’τα λέμε αργότερα’’.
Είναι ο άνθρωπος που τον νιώθεις σαν δικό σου. Για παράδειγμα εάν ήσουν γείτονας του και σου είχε τελειώσει ο καφές, θα του χτύπαγες την πόρτα, θα του έλεγες να σου δανείσει λίγο καφέ και θα σου απαντούσε ‘’έλα μέσα να πιούμε μαζί μια κούπα’’. Είναι ο άνθρωπος που όταν θα είχες ανάγκη θα σε βοηθούσε, όπως έκανε με έναν πλανόδιο μουσικό που πήρε την κιθάρα του και έπαιξε γι αυτόν βοηθώνταςτον στην είσπραξη της ημέρας. Είναι ο άνθρωπος που όταν θα ήθελες να του μιλήσεις για ένα σοβαρό ζήτημα θα σε έβγαζε έξω για μπύρες, θα σε άκουγε με μεγάλη προσοχή και θα γινόταν ένα με το πρόβλημα σου. Είναι ο άνθρωπος που όταν θα είχες ένα πρόβλημα και θα χρειαζόσουν μια συμβουλή θα σου την έδινε. Το έτος 2000 στην ταινία HighFidelity όταν ο John Cusack χρειάστηκε την βοήθεια του εκείνος εμφανίστηκε από το πουθενά, σαν αληθινός φίλος, δίνοντας πολύτιμη λύση στον πρωταγωνιστή συνοδευόμενη από χαλαρά μπλουζ.


Ο 64χρονος ζωντανός θρύλος συνεχίζει ασταμάτητος να προσφέρει ακούραστα την πολύτιμη παρουσία του στις υπηρεσίες του ροκ και αντί να αναπαράγει παλιές επιτυχίες, όπως πολλοί άλλοι της ηλικίας του, παρουσιάζει συνεχώς νέες πετυχημένες δουλειές ισάξιες του μεγάλου ονόματος του, δίνοντας την εντύπωση ότι κάθε μέρα σκέφτεται και ετοιμάζει ακούραστα κάτι καινούργιο. Ο Bruceείναι ένας αδιόρθωτος νέος. Γι’ αυτό άλλωστε πλέον και οι εμφανίσεις του αγγίζουν τις 4 ώρες ζωντανής παρουσίας! Όταν τελειώνει το βασικό live set έχει καθιερώσει με τον κόσμο ένα παιχνίδι στο οποίο άτομα από το κοινό σηκώνοντας ψηλά στα χέρια τους μεγάλα χαρτόνια, πάνω στα οποία είναι γραμμένα τίτλοι τραγουδιών, του λένε πιο κομμάτι θέλουν να παίξει ζωντανά επιτόπου.
bruce2
Με την τεράστια πορεία, την συμβολή του και φυσικά την ασταμάτητη ενέργεια του, ο Springsteen δίνει ελπίδα στον λαό του να ονειρευτεί. Τα λέει όλα στο τραγούδι Dream baby dream στον νέο του δίσκο High Hopes. Ονειρέψου για ένα καλύτερο αύριο και όλα θα πάνε καλά αρκεί να το πιστέψεις. Μαζί πάμε μπροστά. Αυτό είναι το ‘’Αφεντικό’’. Αυτός είναι ο λαϊκός, ακομπλεξάριστος  άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Ο δικός μας Bruce Springsteen.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα