Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Salar de Uyuni (Ο μεγαλύτερος καθρέφτης του κόσμου)


2Ελάτε να κάνουμε ένα ταξίδι για να δούμε το μεγαλύτερο φυσικό καθρέφτη στον κόσμο.
1Βρισκόμαστε στα νοτιοδυτικά της Βολιβίας όπου εκεί συναντάμε τη λίμνη Σαλάρ Ντε Ουγιούνι (Salar de Uyuni) η οποία είναι ξηρή και έχει έκταση 10.582 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

2Βρίσκεται κοντά στην κορυφή των Άνδεων -είναι η μεγαλύτερη συνεχόμενη οροσειρά στον κόσμο- και σε ύψος 3.656 μέτρων. Δημιουργήθηκε από τη μεταμόρφωση διάφορων προϊστορικών λιμνών.
3Η επιφάνειά της καλύπτεται από κρούστα αλατιού πάχους μερικών πόντων έως και μέτρων. Πέρα από το ότι είναι πηγή αλατιού, υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες νατρίου, μαγνησίου, καλίου, βόρακα και λιθίου.
4Το λίθιο είναι από τα βασικά συστατικά των μπαταριών και η Βολιβία κατέχει περίπου το 43% των αποθεμάτων στον κόσμο.
6Κόβοντας μπλοκ αλατιού από την επιφάνεια της λίμνης, φτιάχνουν με αυτά σπίτια και έπιπλα μιας και δεν υπάρχουν άλλα δομικά υλικά στην περιοχή.
5
7
8
9Η λίμνη μαζεύει τουρίστες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου και είχαν φτιαχτεί για την εξυπηρέτησή τους μερικά ξενοδοχεία. Το πρώτο ανεγέρθηκε μεταξύ του 1993 και 1995. Αφού η κατασκευή τους ήταν σχεδόν στο κέντρο της λίμνης, άρχισαν να υπάρχουν προβλήματα υγιεινής λόγω έλλειψης αποχέτευσης. Από την μία έπρεπε τα απόβλητα να μαζεύονται χειρονακτικά και από την άλλη υπήρχε γενικά κακή διαχείρισή τους με αποτέλεσμα να προκαλείται πρόβλημα και στο περιβάλλον.  Το 2002 τα ξενοδοχεία καταργήθηκαν και έχουν φτιαχτεί άλλα γύρω από την λίμνη.
9aΣε διάφορα σημεία προς το κέντρο, υπάρχουν μικρές νησίδες που είναι κορυφές από αρχαία βυθισμένα ηφαίστεια. Μία από αυτές τις νησίδες είναι το Isla Incahuasi με έκταση 61 στρέμματα και φιλοξενεί γιγαντιαίους κάκτους.
10
11
12Όταν η λίμνη δεν έχει αρκετό νερό, χρησιμοποιείται και ως κανονικός δρόμος.
13Έχει υπολογισθεί -κατ’ εκτίμηση- ότι περιέχει 10 δις τόνους αλατιού και κάθε χρόνο εξάγουν 25.000 χιλιάδες τόνους, περίπου. Η συγκομιδή γίνεται μαζεύοντας το αλάτι σε λόφους και μετά περιμένουν να στεγνώσει.
14
17Η πολύ ομαλή και μεγάλη επιφάνεια που έχει, κάνουν την περιοχή να είναι ένα ιδανικό εργαλείο για τους δορυφόρους όταν χρησιμοποιούν τα υψομετρικά όργανά τους για παρατηρήσεις που αφορούν τη Γη.
18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα