Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

4 μύθοι για το πρωινό που «ξεσκεπάζουν» οι νέες έρευνες

4 μύθοι για το πρωινό που «ξεσκεπάζουν» οι νέες έρευνες

Είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας μας και μας βοηθάει να την ξεκινήσουμε με ενέργεια. Τι ισχύει, όμως, και τι όχι από όλα αυτά που λέγονται για το πρωινό;
Το πρωινό για τον κάθε άνθρωπο έχει διαφορετική σημασία. Για κάποιους είναι ένα φλιτζάνι καφές για να ξυπνήσουν, για άλλους μια μπάρα δημητριακών την οποία τρώνε βιαστικά στο τρένο για τη δουλειά, ενώ άλλοι προτιμούν να το κάνουν να μοιάζει με ένα πλήρες γεύμα, με χυμό, δημητριακά, καφέ κ.ο.κ.
Το σίγουρο είναι ότι η μέρα μας πρέπει να ξεκινάει με πρωινό, προκειμένου να πάρουμε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά που θα μας βοηθήσουν να σταθούμε στα πόδια μας και να αναλάβουμε τα καθήκοντά μας. Από κει και πέρα, όμως, υπάρχουν κάποιοι μύθοι σχετικά με αυτό, τους οποίους αποκάλυψε το cnn.com με βάση πρόσφατες έρευνες και αξίζουν τον κόπο να διαβάσετε.
Μύθος #1: το πρωινό είναι απαραίτητο για απώλεια βάρους
Απ” ό,τι φαίνεται, το πρώτο γεύμα της ημέρας δεν παίζει άμεσο ρόλο στη μείωση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Αφού οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 300 υπέρβαρους, αλλά υγιείς, ανθρώπους ηλικιών 20-65, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ή μη πρωινού δεν έπαιξε ρόλο τελικά στα κιλά τους, τόσο στους μεν όσο και στους δε. Παρ” όλ” αυτά, η Emily Dhurandhar, επικεφαλής της μελέτης και βοηθός καθηγητή στο τμήμα Υγιεινής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, τόνισε ότι συγκεκριμένες τροφές στο πρωινό μπορούν όντως να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου και την καθοδήγηση ειδικού, αλλά η γενική και αυθαίρετη έννοια του πρωινού δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο.
Μύθος #2: τα δημητριακά του εμπορίου κάνουν κακό
Εδώ τα πράγματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γενικευτούν, καθώς στην αγορά υπάρχουν δημητριακά που “κολυμπούν» στη ζάχαρη και άλλα που έχουν ευεργετική δράση στον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, η μελέτη Advances in Nutrition έδειξε ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη χάρη στις διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες ωφελούν και τη λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στη διατήρηση υγιούς βάρους. Οι καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε όταν ψάχνετε τα ράφια του σούπερ μάρκετ είναι τα δημητριακά με βρώμη και κριθάρι (ειδικά για όσους έχουν πρόβλημα με τη χοληστερίνη) και με σιτάρι ολικής άλεσης. Με βάση αυτά, οι ειδικοί συστήνουν ως μερίδα περίπου μισό φλιτζάνι δημητριακών όπως το μούσλι και ένα φλιτζάνι για πιο ελαφριά δημητριακά.
Μύθος #3: το πρωινό μας βοηθάει να τρώμε λιγότερο αργότερα
Δυστυχώς, η κατανάλωση πρωινού γεύματος δεν μπορεί να σας εγγυηθεί χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων το απόγευμα ή κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Ωστόσο, με το πρωινό απελευθερώνονται χημικά στον εγκέφαλο και διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης καθ” όλη την ημέρα. Νέα έρευνα που δημοσίευσε το Πανεπιστήμιο του Missouri έδειξε ότι το πρωινό και ειδικά τα πιάτα με πρωτεΐνη αυξάνουν στους ενήλικες τα επίπεδα ντοπαμίνης (χημική ουσία στον εγκέφαλο, υπεύθυνη για τον έλεγχο των παρορμήσεων και την επιβράβευση), η οποία μπορεί να μειώσει τις… λιγούρες αργότερα και το υπερβολικό τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα, αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται από τις επιλογές που θα κάνετε.
Μύθος #4: το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας
Το πρωινό είναι σίγουρα σημαντικό γεύμα, παρ” όλ” αυτά περισσότερη σημασία έχουν οι διατροφικές μας επιλογές κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, τόσο για την απώλεια βάρους, όσο και για τη διατήρηση της υγείας σας. Το σύνολο των θερμίδων που θα καταναλωθούν σε μια μέρα είναι αυτό που έχει σημασία κι όχι το αν θα τις λάβουμε από 3 ή από 6 γεύματα, όπως αναφέρει η Katherine Zeratsky, εκπαιδεύτρια διατροφολόγος της Mayo Clinic. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραβλέπετε το πρωινό καθημερινά, καθώς το να ξεκινάμε την ημέρα μας με φαγητό και μάλιστα μετά από ώρες νηστείας λόγω του ύπνου, μας γεμίζει με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να πάρουμε… μπρος.
Οι καλύτερες επιλογές για πρωινό, σύμφωνα με την ίδια, είναι φρούτα, ολική άλεση και τροφές που “ελέγχουν την πείνα» όπως το γιαούρτι, το γάλα ή τα αβγά. Αν γυμνάζεστε τις πρωινές ώρες, επιλέξτε κάτι πιο ελαφρύ, ειδικά αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, όπως μια μπανάνα ή ψωμί ολικής άλεσης με μέλι. Και η μέρα σας θα ξεκινήσει… δυνατά.

biologikaorganikaproionta

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα