Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Στην Έφεσο οι μονομάχοι έτρωγαν κυρίως όσπρια





Οι Μονομάχοι στη ρωμαϊκή ιστορική περίοδο, ακολουθούσαν κυρίως χορτοφαγική διατροφή και έπιναν αραιωμένη στάχτη ως τονωτικό μετά την προπόνηση.


Αυτό είναι το συμπέρασμα ανθρωπολογικών ερευνών, που έγιναν σε οστά πολεμιστών, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, Έφεσος.

Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι οι μονομάχοι είχαν τη δική τους διατροφή. Αυτή περιελάμβανε φασόλια και δημητριακά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν διαφέρουν και πολύ από την διατροφική συνήθεια των κατοίκων της αρχαία πόλης, που κυρίως στα γεύματά τους περιλαμβάνονταν όσπρια και σιτηρά, χωρίς κρέας.

Ωστόσο, η ανάλυση των οστών έδειξε ότι η διαφορά μεταξύ των μονομάχων και του φυσιολογικού πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σημαντική όσο αφορά την ποσότητα του στροντίου που μετρήθηκε στα οστά τους.

 Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μονομάχοι είχαν υψηλότερη πρόσληψη μετάλλων από στρόντιο- πλούσια πηγή ασβεστίου, σύμφωνα με τον Φάμπιαν Κάνζ, επικεφαλής του τμήματος Ιατροδικαστικής του πανεπιστημίου της Βιέννης.

Σύγχρονες εκθέσεις αναφέρονται στους μονομάχους ως «Hordearii» (κριθάρι τρώγοντες), η έκφραση αυτή καθιερώθηκε, μάλλον, από την κατώτερη ποιότητα των σιτηρών που κατανάλωναν.

Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από το τμήμα Ιατροδικαστικής στο MedUni της Βιέννης, σε συνεργασία  με το τμήμα Ανθρωπολογίας του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου της Βέρνης, εξετάσθηκαν τα οστά από ένα κοιμητήριο μονομάχων που αποκαλύφθηκε το 1993, το οποίο χρονολογείται στον 2ο ή 3ο αιώνα π.Χ. στην Έφεσο της Μικράς Ασίας (σήμερα στη σύγχρονη Τουρκία).

Εκείνη την εποχή, η Έφεσος είχε κατακτηθεί από τους Ρωμαίους και είχε πάνω από 200 χιλιάδες κατοίκους.

--

Science Daily


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα