Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Στα Τείχη των Βλαχερνών


Στην Πόλη υπάρχουν μέρη που επιθυμώ να περιηγούμαι ξανά και ξανά. Τοποθεσίες απλές και καθημερινές, άλλες με ιστορικό περιεχόμενο και άλλες απερπάτητες, ενώ δεν παραλείπω να προσεγγίζω τμήματα γνωστά που όμως κατά βάθος παραμένουν άγνωστα στους περισσότερους. Ένας από τους συνήθης προορισμούς μου είναι τα Τείχη των Βλαχερνών, αφού εδώ και καιρό παραμένει ανεξήγητη και μή κατευνάζουσα η επιθυμία μου να βρεθώ εκεί. Στα Τείχη περνώ αμέτρητες ώρες, παρατηρώντας σπιθαμή προς σπιθαμή όλα όσα "μαρτυρούν", με τις σκέψεις μου πάντα να διατρέχουν ανάμεσα από πολλές πτυχές και συλλογισμούς.
Μια λάμψη στα Τείχη των Βλαχερνών
Πολλοί περιηγητές και ερευνητές, από την Άλωση ως σήμερα, μελέτησαν και περιέγραψαν τόσο παραστατικά και αναλυτικά την χωρογραφία των Τειχών αυτών, αφήνοντας την φαντασία να πλάσει τις περιγραφές τους. Με τούτη την ανάρτηση θέλησα να παραθέσω περισσότερες φωτογραφίες και να δώσω έμφαση σε αυτές, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των Τειχών, του τρόπου κατασκευής τους αλλά και να δώσω ώθηση στα ταξίδια της φαντασίας και του νού.
Στις επάλξεις
Τα Τείχη των Βλαχερνών είναι ουσιαστικά ένα συνάθροισμα τειχών, διαφορετικών εποχών, που λανθασμένα θεωρούμε ως τα ασθενέστερα στην οχύρωση της Πόλης, αφού ποτέ ο όγκος των πολιορκιών δεν επικεντρώνονταν εδώ.

Θεωρία παιγνίων – Ισορροπία Nash

Θεωρία παιγνίων – Ισορροπία Nash
Θεωρία παιγνίων – Ισορροπία Nash στην καθημερινή ζωή
Η θεωρία παιγνίων (game theory) ξεκίνησε σαν κλάδος των οικονομικών με το βιβλίο των Τζον φον Νόιμαν (John von Neumann) και Όσκαρ Μόργκενστερν (Oskar Morgenstern) Theory of Games and Economic Behaviour (Θεωρία Παιγνίων και Οικονομική Συμπεριφορά) πάνω σε παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος (zero-sum games). Το κύριο αντικείμενό της είναι η ανάλυση των αποφάσεων σε καταστάσεις (παιχνίδια) στρατηγικής αλληλεπίδρασης (strategic interdependence).
Τα παίγνια είναι μία μέθοδος ανάλυσης προβλημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις σύγκρουσης και συνεργασίας. Παίκτης μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, μία οργάνωση, ένα κράτος ή ένας συνασπισμός. Ως αντικείμενο έρευνας μπορούν να θεωρηθούν διάφορα προβλήματα πολιτικής, ψυχολογικής, κοινωνικής, οικονομικής μορφής.
Για τη λύση των προβλημάτων αυτών θεωρείται προηγουμένως απαραίτητη η ανάλυση καταστάσεων, όπου δύο ή περισσότεροι δρώντες (παίκτες) βρίσκονται αντιμέτωποι και ακολουθούν συνεργατικές στρατηγικές. Κάθε παίκτης προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει, για να εμποδίσει τον αντίπαλό του να αποκτήσει πλεονεκτήματα που θα περιορίσουν τα κέρδη του. Επομένως, οι ενέργειές του εξαρτώνται άμεσα από τη θέση (στρατηγική) που θα επιλέξει ο αντίπαλος.

Ποιες ερωτικές φαντασιώσεις τρελαίνουν άνδρες και γυναίκες;



Θέμα ταμπού αποτελούν οι σεξουαλικές φαντασιώσεις για τους περισσότερους  γεγονός που τους αναγκάζει να τις κρατούν κρυφές υπό το φόβο των επικρίσεων. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίοι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται για να τις περιγράψουν όπως διεστραμμένες, φυσιολογικές ή περίεργες.  
 
Παρόλα αυτά ποιες είναι οι φαντασιώσεις που τρελαίνουν τις γυναίκες και ποιες  αντίστοιχα τους άνδρες;  
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στοJournal of Sexual Medicine απέδειξε ότι οι φαντασιώσεις των ανδρών είναι πιο σαφείς και περισσότερο τολμηρές από εκείνες των γυναικών αφού επικεντρώνονται  είτε στην σεξουαλική πράξη ή σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.
 
Έτσι μια γυναικεία φαντασίωση είναι περισσότερο εγκεφαλική περιλαμβάνει πιπεράτες λεπτομέρειες ενώ για τους άνδρες που συμμετείχαν στην ίδια έρευνα απάντησαν ότι  η φαντασίωση που τους τρελαίνει ήταν η ιδέα του ομαδικού σεξ.
 
Όσον αφορά τους ρόλους στο σεξ στο παιχνίδι των φαντασιώσεων, το ισχυρό φύλο είναι εξίσου ανοιχτό στην κυριαρχία και την υποταγή. Μια γυναίκα φαίνεται να προσεγγίζει πιο παραδοσιακά το σεξ ακόμη και στις φαντασιώσεις της, καθώς επιθυμεί ο άνδρας να έχει ηγετικό ρόλο. 

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΕΣ ΡΗΣΕΙΣ


Δέν τα λένε όλα σε όλους.
'' Ού τα πάντα τοις πάσι ρητά ''

Να μη βαδίζεις στους εύκολους δρόμους.
'' Τας λεωφόρους μη βαδίζειν ''

Να διαλέγεις τον άριστο βίο.
'' Βίον αιρείσθαι τον άριστον ''

Δύσκολο να βαδίζεις πολλούς συγχρόνως δρόμους του βίου.
'' Χαλεπόν πολλάς οδούς άμα του βίου βαδίζειν ''

Αμοίραστα όλα να τα έχετε όλοι.
'' Αδιανέμητα πάντα πάντες κατέχετε ''

Να κρύβεις την αλήθεια είναι σαν να θάβεις χρυσάφι.
'' Σιγάν την αλήθειαν χρυσόν εστι θάπτειν ''

ΚΑΤ` ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘ` ΟΜΟΙΩΣΗ

Το ζώο μπορεί να φτάσει στην φώτιση ασυνείδητα, ενώ εμείς οι άνθρωποι «πρέπει» να το κάνουμε συνειδητά. 

Με άλλα λόγια πρέπει να προσεγγίσουμε το Ασυνείδητο Συνειδητά, γιατί αυτό είναι το προφανές πεπρωμένο μας.



 Είμαστε στην γη για να γνωρίσουμε την σαρκική σκοτεινή πλευρά μας και να την μετουσιώσουμε. 

Η μετουσιωμένη πλέον άγνοια είναι πέρα από το καλό και το κακό. 

Αλλά τα επίπεδα άγνοιας περιλαμβάνουν το καλό και το κακό σε λανθάνουσα μορφή. 

Η ζωή τελικά είναι αντιφατική: όπως το νερό είναι το μαλακότερο πράγμα ταυτόχρονα μπορεί να γίνει ότι πιο καταστροφικό. 

Αν λοιπόν δεν έχουμε ενότητα πως μπορούμε να διαχειριστούμε τις δυνάμεις έξω από εμάς, που στην πραγματικότητα βρίσκονται και μέσα μας; 


Όλες οι μορφές διέπονται από τους ίδιους νόμους. Το μόνο που μένει είναι η κάθε μορφή, από την ανώτερη μέχρι την κατώτερη να επιτελέσει τον «σκοπό» της. 

Αέναη ανάπτυξη





Το Κόκκινο Σύννεφο, ο περίφημος αρχηγός της φυλής, φωνάζει μια μέρα μπροστά του τους τρεις γιους του. Αισθάνεται ότι γερνάει και πρέπει να διαλέξει διάδοχο. Η φυλή δεν μπορεί να έχει τρεις αρχηγούς. Αν του συμβεί κάτι, ένας και μόνο θα πρέπει να τον διαδεχθεί, κι είναι δική του η ευθύνη να αποφασίσει ποιος.


«Παιδιά μου», τους λέει μόλις παρουσιάζονται μπροστά του, «σας κάλεσα εδώ για να διαλέξω ανάμεσά σας τον διάδοχό μου. Για να μπορέσω να διαλέξω σωστά, αποφάσισα να σας θέσω μια δοκιμασία. Θ’ ανεβείτε στο Ιερό Βουνό, τον τεράστιο βράχο  που κανένας μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να υποτάξει. Αυτός που πρώτος θα το καταφέρει, θα είναι ο εκλεκτός μου.»


Ορίζεται η δοκιμασία και τα παιδιά δέχονται την πρόκληση του πατέρα τους, περισσότερο από σεβασμό παρά από φιλοδοξία.

Θεραπεία με λάδι, για δυνατά νύχια!

Ελαιόλαδο, μια πολύ καλή και απαλή θεραπεία που ενυδατώνει τα νύχια, τα δυναμώνει και τα προστατεύει από μελλοντικές ζημιές.


Την παρακάτω θεραπεία μπορείτε να την κάνετε 3 φορές την εβδομάδα.


1. Θερμάνετε λίγο ελαιόλαδο για μερικά λεπτά (όχι να ζεματάει).


2. Βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέστε λίγο φυσικό χυμό λεμονιού.

Ο χρόνος διατήρησης για κάθε τροφίμο στο ψυγείο ή στον καταψύκτη!

Ένα από τα πιό χρήσιμα άρθρα για κάθε οικογένεια!


Ψωμιά, κέικ, ζύμες
Ψημένα ψωμιά χωρίς συντηρητικά: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στο καταψύκτη 2-3 μήνες. Αποθηκεύεται στο ψυγείο για να ανακόψει την ανάπτυξη της μούχλας.
Αλεύρι άσπρο ή ολικής άλεσης: Στο ψυγείο 6-8 μήνες, στον καταψύκτη 12 μήνες.
Διατηρήστε το σε αεροστεγές δοχείο.
Ζύμη: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη 3 μήνες.
Μπισκότα ψημένα: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στον καταψύκτη 6-12 μήνες.
Κέικ: Όχι απαραίτητα εκτός αν καταναλωθεί μετά από 4-5 ημέρες. Στον καταψύκτη 2-4 μήνες.
Πίτες με φρούτα: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στον καταψύκτη 2-4 μήνες.
Πίτες κολοκύθων: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στον καταψύκτη 1-2 μήνες.

Όταν ο Πλούταρχος μιλούσε για… ΑΤΙΑ

ploytarxos-atia

Εδώ και πολλά χρόνια άκουγα αρκετούς ιστορικούς και «ερευνητές» να επισημαίνουν την ύπαρξη πολλών αναφορών σε αγνώστου ταυτότητος ιπτάμενων αντικειμένων (ΑΤΙΑ) μέσα στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία

Σχεδόν σπάνια όμως κάποιος παρέθετε περαιτέρω στοιχεία, όπως συγκεκριμένα βιβλία, κεφάλαια, εδάφια, για να μπορέσω να κάνω την δική μου μελέτη.

Έτσι βρήκα μετά από καιρό το έργο του Πλούταρχου «Λεύκολλος» από τους Βίους Παράλληλους. 


Διαβάζοντάς το, θυμήθηκα μία αναφορά που είχε γίνει για το συγκεκριμένο έργο, σχετικά με την εμφάνιση ενός αγνώστου ταυτότητος ιπτάμενου αντικειμένου κατά την διάρκεια μίας μάχης.

Στο παρακάτω απόσπασμα, ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Λεύκολλος με τον Ρωμαϊκό στρατό του ήταν έτοιμος να πολεμήσει εναντίον του Βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη καί του συμμάχου του Μαρίου, τον οποίον είχε στείλει ο Σερτώριος προς βοήθεια του Μιθριδάτη. 

Η σιωπή σου μπορεί να μιλά δυνατότερα απ' τα λόγια

Young-Couple-In-Love-900
Όποιος δεν μπορεί να καταλάβει τη σιωπή σου, δεν μπορεί να καταλάβει ούτε τα λόγια σου.
J.R.R. Tolkien

Οι σιωπές κάνουν τις πραγματικές συζητήσεις μεταξύ φίλων. Αυτό που μετράει δεν είναι να μιλάς, αλλά να μη χρειάζεται να μιλήσεις.
Margaret Lee Runbeck

Δεν υπάρχει πιο ταπεινωτική απάντηση από την περιφρονητική σιωπή.
Michel de Montaigne

Στη σιωπή δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα... όπως μπορείς στα λόγια.

Ζήσιμος Λορεντζάτος: Για την παράδοση


Togetherness-900
Στα γράμματα (αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις κάθε πολιτισμού ανθρωπινού) δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε πεθαμένους και ζωντανούς: και αυτό είναι παράδοση.

Έχουμε πεθαμένους που κατευθύνουν τη ζωή μας, τη ζωή του σήμερα ή κάθε νιόκοπης γενιάς, όπως έχουμε ζωντανούς που όσο περισσότερο φωνάζουν, τόσο περισσότερο βλέπουμε πως είναι πρωθύστερα πεθαμένοι: και αυτό είναι παράδοση – να ζουν μονάχα οι ζωντανοί (και ας έχουν, καμιά φορά, μερικοί από αυτούς πεθάνει χρόνους πρωτύτερα).

Και κάθε νιόκοπη πάλι γενιά, κατευθύνει εκείνη τη ζωή της παράδοσης: και αυτό είναι παράδοση. Από την άποψη αυτή, εκείνο που λέμε ή ονομάζουμε πρωτοποριακό δεν υπάρχει. Είναι μια άπλερη φαντασία μας.

Δούλοι των άλλων



Μια φορά ήρθε να μας δει μια ευγενική, γλυκιά και όμορφη κοπέλα. Την ρώτησα,
“Πώς ήρθες εδώ;”
“Έκανα οτοστόπ.”
“Δουλεύεις;”
“Όχι, δεν δουλεύω. Μόνο διαλογίζομαι και αγαπώ την Φύση.”
“Ποιος σε ταΐζει;”
“Φίλοι... Δεν θέλω να χάνω χρόνο με το να δουλεύω.”
“Τότε τι κάνεις;”
“Απλά ζω, θαυμάζω και περνώ τον χρόνο μου στην Φύση.”
“Εννοείς ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται για εσένα ώστε να σε συντηρούν;”
“Χρειάζομαι μόνο λίγο φαγητό και στέγη, και οι άνθρωποι μου δίνουν τα μεταχειρισμένα ρούχα τους.”
“Και τι γίνεται εάν κάποιος χρειαστεί οικονομική βοήθεια ή στέγη; Πώς βοηθάς;”
“Δεν ξέρω.”
Ήρθε η ώρα να φύγει και μου είπε:
“Μπορείτε να με πάτε στην λεωφόρο;”
“Κι αν δεν μπορώ; Τι θα κάνεις;”

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε για να ζήσουμε περισσότερο


 Οι τροφές που καταναλώνετε έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία σας. Όταν τρώτε υγιεινά μπορείτε να αποφύγετε κάποια προβλήματα στην καρδιά τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στη χώρα μας.
 Μπορεί να θεωρείτε πως πρέπει να προφυλάσσεστε από τον καρκίνο αλλά καλό είναι να ξέρετε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα προβλήματα καρδιάς που μπορεί να αντιμετωπίσετε λόγο της κακής διατροφής.
 Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει τρόπος να....
γλιτώσετε μία καρδιακή προσβολή και έχει να κάνει με τη διατροφή αλλά και τον τρόπο ζωής σας.
 Κόψτε το κάπνισμα, κάντε τακτικά γυμναστική και ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής που μπορεί να σας βοηθήσει να προλάβετε πολλά προβλήματα υγείας. Πέρα από αυτό θα χάσετε και μερικά κιλάκια, θα μειώσετε την πίεση του αίματος και την χοληστερίνη σας καθώς και τον κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη.

Τρώτε περισσότερο..

Το γράμμα Λάμδα...





Ο  Φιλόσοφος ισχυριζόταν πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως ζούν,  όχι στον Πραγματικό Κόσμο, αλλά σε αυτόν που δημιούργησε ο νούς τους.

Ένας φίλος του επιστήμονας όμως  διαφωνούσε μαζί του.

Ο Φιλόσοφος τότε τοποθέτησε  στο χώμα δυο μικρές βέργες σε μορφή του γράμματός «Λ» και ρώτησε:

– Τι βλέπεις εδώ;

– Το γράμμα «Λάμδα», είπε ο επιστήμονας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα