Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Το επίπεδο των αισθήσεων ( μέρος δεύτερο)



Οι αισθήσεις μας όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος συνδέονται άμεσα με όλες τις πληροφορίες που έχει λάβει ο εγκέφαλός μας, τις οποίες τις έχει ταξινομήσει μέσα στους νευρώνες και από εκεί διοχετεύονται σε όλο το σώμα. Και κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ρυθμίζουν τις άμυνες, τις αντιστάσεις μας, την πεποίθησή μας δηλαδή τον χαρακτήρα μας κατά ένα μεγάλο ποσοστό.

Οι αισθήσεις μας λοιπόν μία από τις πρώτες πληροφορίες που λαμβάνουν είναι αυτή του ζεστού. Η ζέστη μας ανοίγει αμέσως το κομμάτι της αντίληψής μας που μας δίνει το μήνυμα θαλπωρή και ασφάλεια. Γιατί ήταν εκεί στις πρώτες μας ώρες στη γη που μέσα από το ζεστό αρχίσαμε να αναπτύσσουμε ταυτόχρονα σχεδόν και τις 5 μας αισθήσεις. Μέσα από την αγκαλιά της μαμάς και την τροφή μας μέσα από το ζεστό γάλα. Όλο αυτό ενεργοποιούσε τότε μαζί με τις αισθήσεις μας με μηνύματα θαλπωρής στους νευρώνες μας ενεργοποιούσε παράλληλα και την οξυτοκίνη την ορμόνη της αγάπης
και την σεροτονίνη την ορμόνη της ευτυχίας.
Όλο αυτό μας έχει κάνει να έχουμε ανάλογες αντιδράσεις ως προς τις αισθήσεις μας και τη ζέστη ή το κρύο. 


Οι άνθρωποι λοιπόν που αναζητούν απεγνωσμένα να τρώνε πολύ ζεστό το φαγητό ή που επιλέγουν τον ζεστό καφέ, τσάι κλπ, είναι εκείνοι που θέλουν να επαναφέρουν αυτή την αίσθηση πληρότητας και αρμονίας που είχαν τότε, εκεί πίσω σε αυτά τα χρόνια. Δεν έχουν τρόπο να αναζητήσουν ή να βρουν την θαλπωρή και την αναζητούν μέσα από τις αισθήσεις για να αναβιώσουν και την ενεργοποίηση των δύο αυτών ορμονών. Έτσι εκείνη η στιγμή πληρότητας ίσως έρχεται στιγμιαία μέσα από το ζεστό, όμως οι ορμόνες δεν ανοίγουν μέσα από τη ζέστη. Οπότε δεν υπάρχει εκείνη η συνεργασία του σώματος όπως τότε, δηλαδή οι αισθήσεις να ενωθούν με τους νευρώνες και παράλληλα με τις δύο αυτές ορμόνες της ευτυχίας και της αγάπης.
Γιατί πολύ απλά οι αισθήσεις αναγνωρίζουν μόνο το ένα μέρος που είναι το ζεστό και ψάχνουν να βρουν το άλλο. Και όπως είπαμε και στο πρώτο μέρος οι αισθήσεις έχουν την ιδιότητα να αναγνωρίζουν μόνο το γνωστό και όχι το άγνωστο. Οπότε δεν συνεργάζεται όλο το σώμα μέσα από την πληροφορία και δεν πηγαίνει στον εγκέφαλο, άρα και στους νευρώνες η πληροφορία πληρότητα.
Τη ζέστη οι άνθρωποι την αναζητούν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, άλλοι κρυώνουν πιο εύκολα και ψάχνουν να καλύψουν τη ζέστη τους ( ανάγκη για αγάπη ) με κουβέρτες και ζεστά ρούχα και είναι οι άνθρωποι που προτιμούν το καλοκαίρι από τον χειμώνα. Άλλοι πάλι θα τη ζητούν στο ζεστό ως και καυτό φαγητό. Άλλοι θα βάζουν τόσο πιπέρι στο φαγητό τους που θα αλλάζει χρώμα. Αυτό που έχουν ανάγκη αυτοί οι άνθρωποι είναι να βρουν πάλι αυτή την συνολική ισορροπία. Που φυσικά δεν την βρίσκουν. 


Η ζέστη ως πληρότητα και αρμονία σε κάποιους άλλους ανθρώπους, που εκείνοι έχουν την αυτοεκτίμησή τους, θα προτιμούν το κρύο. Κρύο νερό συνήθως πίνουν αυτοί οι άνθρωποι και επιδιώκουν όσο πιο κρύο γίνεται. Ακόμα και τον χειμώνα, γιατί δεν νιώθουν ότι αξίζουν την αγάπη. Τη θυμούνται, οι αισθήσεις τους θυμούνται τον δρόμο, αλλά αυτοί οι άνθρωποι πόνεσαν τόσο πολύ από τους ανθρώπους και μάλιστα από το οικείο περιβάλλον τους και έτσι έχουν μία ανάγκη για αυτοτιμωρία. Δοκιμάζουν τους εαυτούς τους με τον τρόπο αυτόν και εξασκούν επάνω τους αυτή τη μορφή βίας. Όπου φυσικά θα τους ακούσεις να λένε το έχω συνηθίσει το κρύο νερό. Αυτοί είναι και οι άνθρωποι που συνήθως δεν αντέχουν τη ζέστη και προτιμούν τον κρύο καιρό, γιατί θεωρούν ότι τους ταιριάζει με το κρύο που έχει βιώσει η καρδιά τους.
Το κρύο και το ζεστό λοιπόν είναι οι δρόμοι που οι αισθήσεις μας συνεργάζονται ( αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι ) με όλα μας τα βιώματα συνολικά. Δηλαδή και με τον τρόπο που λάμβαναν οι αισθήσεις μα πληροφορίες αλλά και πως τις αξιοποίησε το εγκέφαλός μας σε συνεργασία με το νευρικό μας και το ορμονικό μας σύστημα. Όσο περνούν τα χρόνια αυτοί οι άνθρωποι που μέσα από τις αισθήσεις τους βγήκαν σε δρόμους υποβιβασμού αντιμετωπίζουν και παραπάνω προβλήματα υγείας γενικά και ειδικά με το ορμονικό τους σύστημα. 


Ενώ μεγαλώνοντας αρχίζουν και οι ίδιες οι αισθήσεις να έχουν απώλειες. Όπως με την ακοή, τη όραση, την όσφρηση λιγότερο τη γεύση αλλά και την αφή.
Οι οποίες αισθήσεις για να αρχίσουν να επηρεάζονται θα πει ότι το νευρικό αλλά και το ορμονικό μας σύστημα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα.
Η ζέστη στο στόμα λοιπόν είναι η επαναφορά της αγάπης, ενώ το κρύο είναι η επαναφορά της τιμωρίας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Τι γίνεται όταν ένας άνθρωπος τα έχει και τα δύο, ως τις αισθήσεις του ? Τότε αυτός ο άνθρωπος αναζητά μέσα από την τιμωρία την αγάπη. Έτσι θεωρεί ότι είναι άξιος να λάβει. Και ψάχνει κάθε μέρα μέσα από αυτές τις εναλλαγές να βρει κάποτε την ισορροπία.
Οι αισθήσεις είναι ο κύριος οδηγός για τα συναισθήματα και κατ’ επέκταση των σκέψεων. Οδηγός μας είναι αυτός ο 5πλός πληροφοριοδότης μας, που είναι κρυμμένος μέσα στον λαβύρινθο του εγκεφάλου.

Δωροθέα


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα