Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Το κάλεσες και ήρθε

Στη ζωή μας έχουμε μάθει να καλούμε ανθρώπους είτε στο σπίτι μας, είτε για να βγούμε βόλτα, είτε τους καλούμε τηλεφωνικά για να μιλήσουμε. Σε αυτά τα καλέσματα έχουμε την γνώση ότι είναι επιλογή μας αυτό το κάλεσμα.


Όμως το ίδιο ακριβώς κάλεσμα εμβόλιμα το κάνουμε για κάθε τι που έρχεται στη ζωή μας που μοιάζει τυχαίο γεγονός.
Ας δούμε όμως το κάλεσμα που κάνουμε σε ανθρώπους για να το παραλληλίσουμε ύστερα με τη ζωή μας να δούμε τα κοινά σημεία.
Όταν θέλουμε να κάνουμε κάλεσμα λοιπόν σε κάποιον άνθρωπο έχουμε και την ανάλογη διάθεση με το άτομο αυτό. Κάποια καλέσματα μας είναι τυπικά γιατί έτσι το ορίζει το κοινωνικό μας στάτους και κάποια καλέσματα είναι πιο φιλικά και ουσιαστικά. Σύμφωνα λοιπόν με τον καλεσμένο μας εμείς θα έχουμε ανάλογη στάση, ανάλογο ντύσιμο, ανάλογη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας, ανάλογο φαγητό. Όλο αυτό έχει να κάνει με την εικόνα που εμείς θέλουμε να αποκομίσει ο καλεσμένος μας ως προς εμάς. Το ίδιο θα κάνουμε όταν είναι να πάμε εμείς σε μία κοινωνική εκδήλωση. Ανάλογα με τα άτομα που θα βρίσκονται στον χώρο έχουμε κι εμείς ανάλογη προετοιμασία στους εαυτούς μας. Αλλιώς θα ετοιμαστούμε για να πάμε σε ένα γλέντι, αλλιώς για να πάμε για έναν καφέ, αλλιώς για το θέατρο, αλλιώς για μία κηδεία. Αυτή όλη η διαφορετική ετοιμασία, δεν λέγεται ανισορροπία, ούτε ότι έχουμε πολλαπλά πρόσωπα/ προσωπεία. Αλλά είναι μία σωφροσύνη για να μπορούμε να αναγνωρίζουμε απόλυτα είτε τον καλεσμένο μας ως προς το χώρο μας είτε και εμάς προς την όποια εκδήλωση. Άρα όλα αυτά «απαιτούν» από εμάς και τον ανάλογο χειρισμό, σύμφωνα με την κατάσταση που θα βιώσουμε. 

Όμως πώς άραγε «καλούμε» εμείς στη ζωή μας τις καταστάσεις και τα γεγονότα. Μήπως τα βάζουμε όλα σε ένα τσουβάλι και έχουμε ίδιο κραδασμό λέξεων προς όλες τις καταστάσεις ? Με αποτέλεσμα αντί να είμαστε με την τόσο υπέροχη σωφροσύνη που ήδη γνωρίζουμε ότι την διαθέτουμε, ως προς τις κοινωνικές μας εκδηλώσεις, εμείς «φοράμε» τα ίδια «ρούχα- λέξεις» σε κάθε μας περίπτωση ?
Μήπως με κάποιο τρόπο καλούμε εμείς να μας συμβούν όλα όσα μας συμβαίνουν ? Μήπως δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποια περίπτωση «απαιτεί» το «κουστούμι» όμορφο λόγο- σκέψεις και σε ποια περίπτωση χρειάζεται εμείς να έχουμε την άνεση του «γλέντι» δηλαδή του αφήνομαι στην απόλυτη ροή της φυσικότητας ?
Μπορεί να μοιάζει μπερδεμένο και ίσως να είναι γιατί απλώς δεν έχουμε μάθει ότι εμείς ορίζουμε και καλούμε τα πράγματα που θα μας συμβούν. Εμείς το μάθαμε με τη λέξη έλκω. Ότι έλκω και αυτό θα βιώσω. Ναι αλλά πώς το έλκω και πως το βιώνω. Γιατί αυτό που έλκω δεν το βιώνω όπως το έλκω ? Μήπως δεν το έλκω όπως θέλω να το βιώσω τελικά ? Μήπως το έλκω αλλά δεν έχω ολόκληρη την εικόνα μπροστά μου αλλά μόνο μία ? Μήπως δηλαδή κατά κάποιο τρόπο βλέπω μόνο ένα μέρος της ιστορίας, όπου τελικά έρχεται η ιστορία και με φέρνει αντιμέτωπο με ένα κάλεσμα που νομίζω ότι δεν το προκάλεσα- προσκάλεσα ? Μα πως είναι δυνατόν να μη το προσκάλεσα ? Αφού ως προς το σπίτι σας αυτόν που θα προσκαλέσετε αυτός θα έρθει. Ως προς το δείπνο που εσείς θα ορίσετε αυτό θα είναι. Αυτό που αγνοείτε ως προς το συγκεκριμένο κάλεσμα είναι το πώς θα περάσετε. Όμως ως προς τον καλεσμένο του σπιτιού σας, αφήνεστε απόλυτα να βιώσετε όλο αυτό το κάλεσμα μέσα από την αυθεντικότητά του. Γιατί δεν γνωρίζετε πόσο θα φάει ο καλεσμένος σας, πόσο θα πιει. Πόσο θα καθίσει ? Ποια συζήτηση θα αναπτυχθεί ? Πόσα αστεία θα ειπωθούν. Όλα αυτά δημιουργούνται εκεί μετά το κάλεσμα και απλώς εσείς έχετε προαποφασίσει ότι θα τα βιώσετε. 

Έτσι αποδέχεστε απόλυτα το κάλεσμα με την ολότητά του την οποία δεν την ξέρετε όλη εκ των προτέρων.
Την ξέρω εκ των προτέρων θα ήταν να κάναμε το εξής: ( όπως συνήθως κάνουν όλοι όσοι κάνουν χρήση το έλκω αυτά που θέλω από το σύμπαν)
Την ξέρω εκ των προτέρων λοιπόν φανταστείτε τις παρακάτω σκηνές. Έχουμε τον καλεσμένο και μέσα από οραματισμό ορίζουμε τα παρακάτω.
Να καθίσει ο καλεσμένος μας σε συγκεκριμένη θέση, με συγκεκριμένη στάση του σώματος. Να φάει από το τάδε φαγητό 2 μπουκιές και να πιεί 3 ποτήρια κρασί. Να μη θέλει γλυκό. Και μετά να τον ορίσουμε εμείς τι θα λέει με τις λέξεις που θέλουμε εμείς, να μιλήσει όσο θέλουμε εμείς. Κάτω από το δικό μας θέλω.
Όλο αυτό λοιπόν λέγεται σκηνοθεσία. Και μπορούμε να την δούμε να διαδραματίζεται στην ετοιμασία μία ταινίας. Αλλά ως προς την πραγματική ζωή αυτό λέγεται επιβάλλω και άρω την ελεύθερη βούληση αλλά και το αφήνομαι στην ολότητα με πίστη.
Ας επιστρέψουμε όμως στο κάλεσμα μίας κατάστασης ή ενός θέλω μας. Μέχρι που είναι το σημείο που ορίζουμε εμείς ? Με ποιο τρόπο ? Μήπως καλούμε παράλληλα και άσχετα πράγματα με εμάς ? Μήπως ο τρόπος που λειτουργούμε συνολικά καλεί πράγματα και καταστάσεις να βιώσουμε ? Μήπως τελικά ενώ θέλω να μου συμβαίνουν όμορφα πράγματα καλώ το αντίθετό τους ? Με ποιο τρόπο ? Με τη συμπεριφορά μου και με τις λέξεις μου ?
Ανάλογος καλεσμένος – κατάσταση.
Ενώ λοιπόν θέλω να μου συμβούν όμορφα πράγματα στη ζωή μου. Τα καλώ ? Μήπως τα καλώ μόνο ως προσευχή και μετά η μέρα μου είναι αντίθετη και έτσι έρχεται ο λάθος καλεσμένος ? 

Μήπως προσπαθώ να αγνοήσω την ελεύθερη Βούληση και οραματίζομαι πράγματα με αποτέλεσμα την εισβολή ? Και αφού εισβάλλω τελικά ο καλεσμένος γίνεται θηλιά που με πνίγει ? Μήπως μέσα σε αυτό το κάλεσμα αγνοώ τον χρόνο ? Την ίδια την ζωή ? Η οποία έχει τα δικά της σχέδια και εγώ ντε και καλά να γίνει το δικό μου κάλεσμα όπως θέλω και όταν το θέλω ? Μήπως υπάρχουν φορές που αγνοώ την πραγματικότητα η οποία είναι ένας σίγουρος καλεσμένος τον οποίο οφείλω να τον χειριστώ όπως ακριβώς θα έκανα ή κάνω όπως όταν θα πάω στα μπουζούκια ή σε μία κηδεία ? Δηλαδή να εναρμονιστώ απόλυτα και ολοκληρωτικά με το εδώ και τώρα. Να επιλέξω να καλώ όλα όσα έχουν να κάνουν με την ανάλογη πραγματικότητα ? Και να μην προσπαθώ να εισβάλω μέσα σε αυτή την πραγματικότητα λες και είμαι ο Θεός ?
Ναι Θεοί Εστέ είπε ο Ιησούς και εννοούσε ότι αυτός που έχει φτάσει σε αυτό το σημείο είναι απόλυτα εναρμονισμένος με την πραγματικότητα χωρίς να τον ορίζει τίποτε από αυτή. Ναι μπορεί να έχετε κάποιες δυνατότητες πρόκλησης να σας συμβούν πράγματα αλλά μέσα από αυτόν τον τρόπο μήπως αγνοείται τον Νόμο της συγχρονικότητας ? 

Το κάλεσες και ήρθε λοιπόν ? Τι κάλεσες ? Πώς το κάλεσες ? τι αγνόησες ? Πώς να καλείς ? Μέχρι που μπορείς να παρέμβεις ? Πόσο σεβασμό ως προς την ολότητα έχει το κάλεσμά σου ? Μήπως καλείς κάτι και όλη σου η υπόλοιπη στάση δονεί το αντίθετο κάλεσμα ?
Κοίτα όλα όσα σου συμβαίνουν και αναζήτησε πώς τα κάλεσες να έρθουν στη ζωή σου ? Αν άλλα ήθελες και άλλα έγιναν τι αγνοείς ? Τι ξεχνάς ?
Κάθε τι στη ζωή μας λοιπόν εμείς το καλέσαμε είτε εμβόλιμα είτε συνειδητά, από μόνο του πάντως δεν έχει έρθει τίποτε στη ζωή κανενός.

Δωροθέα 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ


Το εύκολο είναι να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την αρχή της χρονιάς, αλλά το δύσκολο είναι να τις εφαρμόσουμε και να τις κρατήσουμε.  Γιατί όμως;  Το να κάνουμε μια μόνιμη αλλαγή στη συμπεριφορά δεν είναι απλή διαδικασία και συνήθως χρειάζεται να δεσμευτούμε από άποψη χρόνου, προσπάθειας, και συναισθήματος.
Έτσι, είτε αποφασίσατε να χάσετε βάρος, να σταματήσετε το κάπνισμα, ή έχετε οποιονδήποτε άλλο στόχο, δεν υπάρχει μια εύκολη λύση που λειτουργεί για όλους.  Συνήθως χρειάζεται να δοκιμάσει κανείς διαφορετικές τεχνικές, συχνά με τη μέθοδο της δοκιμής-και-λάθους για να πετύχει το στόχο.  Το κλειδί της επιτυχίας για να διατηρήσετε τους στόχους σας είναι να δοκιμάσετε νέες τεχνικές και να βρείτε τρόπο να διατηρήσετε τα κίνητρά σας.
Η ψυχολογική έρευνα έχει διάφορες θεωρίες που εξηγούν πώς συμβαίνει η αλλαγή.  Μία από αυτές, τα «Στάδια της Αλλαγής», έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην κατανόηση της διαδικασίας της αλλαγής και τη διατήρησή της.  Το βασικό είναι να θυμόμαστε ότι η αλλαγή είναι δύσκολη και χρειάζεται σταδιακή προσέγγιση, με μικρά βήματα προς έναν μεγαλύτερο στόχο.  Αν κατανοήσετε τα στοιχεία και τα στάδια της αλλαγής αλλά και τρόπους για να ανταπεξέλθετε σε κάθε στάδιο θα πετύχετε τους στόχους σας.
Τα στάδια της αλλαγής και πώς να κρατήσετε την απόφασή σας
Για να πετύχετε, θα πρέπει να κατανοήσετε τα 3 πιο βασικά στοιχεία για την αλλαγή συμπεριφοράς:
Ετοιμότητα για αλλαγή- έχετε τη γνώση και τους ‘πόρους’ ή τα ‘εργαλεία’ για να κάνετε μια μόνιμη αλλαγή;
Τα εμπόδια στην αλλαγή- υπάρχει κάτι που σας εμποδίζει από το να αλλάξετε;
Πισωγύρισμα- τι μπορεί να σας κάνει να επιστρέψετε στην αρχική συμπεριφορά;
            Συνήθως οι άνθρωποι δυσκολεύονται ή αντιστέκονται στην αλλαγή, ειδικά στα πρώτα στάδια, αλλά στη συνέχεια παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να αλλάξουν συμπεριφορά.
Στάδιο 1 – Προ-μελέτη
            Το πρώτο στάδιο της αλλαγής είναι αυτό πριν κανείς μελετήσει την απόφαση, όταν κανείς δε σκέφτεται την αλλαγή και οι άλλοι θεωρούν ότι βρίσκεται σε άρνηση του προβλήματος.  Αν είστε σε αυτό το στάδιο, πιθανότατα αισθάνεστε παγιδευμένος ή αισθάνεστε ότι δεν έχετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς σας.  Σε μερικές περιπτώσεις το άτομο δεν αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά του είναι καταστροφική ή δεν έχει όλες τις πληροφορίες για τις συνέπειες των πράξεών του.  Ρωτήστε τον εαυτό σας: ‘έχω προσπαθήσει να αλλάξω τη συμπεριφορά μου στο παρελθόν;  Πώς καταλαβαίνω ότι έχω πρόβλημα; Τι θα έπρεπε να συμβεί για να αντιληφθώ ότι η συμπεριφορά μου αποτελεί πρόβλημα;’.
Στάδιο 2 – Μελετώντας την απόφαση
Σε αυτό το στάδιο οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τα πιθανά αποτελέσματα της αλλαγής, αλλά το κόστος της αλλαγής φαίνεται πολύ μεγάλο.  Αυτή η αντίθεση δημιουργεί έντονο συναίσθημα αμφιβολίας σχετικά με την αλλαγή.  Εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας, το στάδιο της μελέτης της απόφασης μπορεί να κρατήσει μήνες ή και χρόνια, ενώ κάποιοι άνθρωποι δε ξεφεύγουν ποτέ από αυτό το στάδιο.  Ρωτήστε τον εαυτό σας: ‘γιατί επιθυμώ να αλλάξω κάποια συμπεριφορά; Τι με εμποδίζει;  Τι θα με βοηθούσε να αλλάξω;’.
Στάδιο 3 - Προετοιμασία
Σε αυτό το στάδιο ξεκινά κανείς με μικρές αλλαγές, προκειμένου να προχωρήσει σε μια μεγάλη αλλαγή.  Για παράδειγμα, αν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, μπορεί κανείς να ξεκινήσει περιορίζοντας τις μερίδες ή στοχεύοντας σε φαγητά με χαμηλά λιπαρά.  Όποιος και αν είναι ο στόχος, σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προβείτε σε ενέργειες όπως να διαβάσετε βιβλία αυτοβοήθειας ή να ζητήσετε τη συνδρομή ειδικών.  Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας του στόχου σας, συγκεντρώστε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αλλαγής της συμπεριφοράς, ετοιμάστε μια λίστα με δηλώσεις που σας δίνουν κουράγιο και κίνητρο για αλλαγή και βρείτε ανθρώπους (φίλους, συγγενείς, ειδικούς) για να σας στηρίξουν.
Στάδιο 4 - Πράξη
Σε αυτό το στάδιο οι άνθρωπο περνάνε στην πράξη προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους.  Ένας βασικός λόγος που οι αποφάσεις αλλαγής αποτυχαίνουν είναι το ότι δεν έχει δοθεί αρκετός χρόνος ή σκέψη στα προηγούμενα στάδια.  Αν προσπαθείτε να αλλάξετε κάποια συμπεριφορά σας, ενθαρρύνετε τον εαυτό σας και ανταμείψτέ τον ακόμα και για μικρά θετικά βήματα προς τον μεγαλύτερο στόχο.  Η στήριξη και η επιβράβευση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για οποιαδήποτε αλλαγή.  Βρείτε λίγο χρόνο για να ξαναδείτε τα κίνητρά σας, τις πηγές βοήθειας που έχετε, την πρόοδο που κάνατε μέχρι τώρα για να φρεσκάρετε τη δέσμευσή σας στο στόχο και την πίστη στον εαυτό σας.
Στάδιο 5 - Διατήρηση
Σε αυτή τη φάση το βασικό που πρέπει να κάνει το άτομο είναι να αποφύγει τις παλιές του συμπεριφορές και να διατηρήσει τις νέες.  Σε αυτό το στάδιο αισθάνεται κανείς πιο βέβαιος ότι θα κρατήσει την αλλαγή που έκανε.  Είναι σημαντικό να αποφύγετε τους πειρασμούς και να αντικαταστήσετε τις παλιές κακές συνήθειες με τις νέες.  Επιβραβεύστε τον εαυτό σας όταν καταφέρετε να αποφύγετε ένα πισωγύρισμα στις παλιές συνήθειες.  Αν πάλι έχετε ένα πισωγύρισμα, μην καταθέσετε τα όπλα και μην είστε υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό σας.  Θεωρήστέ το ως ένα απλό ολίσθημα και όχι ως κατρακύλα.
Στάδιο 6 - Πισωγύρισμα
Σε κάθε αλλαγή συμπεριφοράς, τα πισωγυρίσματα είναι συνηθισμένα.  Όταν σας συμβεί, πιθανότατα θα νιώσετε απογοήτευση, ότι όλα είναι μάταια, ότι αποτύχατε…Το κλειδί της επιτυχίας είναι να μην επιτρέψετε στα εμπόδια να σας φέρουν πίσω και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη που έχετε στον εαυτό σας.  Αν επιστρέψατε σε μια παλιά συμπεριφορά που προσπαθείτε να αντικαταστήσετε, ρωτήστε τον εαυτό σας: ‘τι ήταν αυτό που οδήγησε στο πισωγύρισμα; Τι μπορώ να κάνω την επόμενη φορά για να μην ξανασυμβεί;’.
Οι αποφάσεις της νέας χρονιάς μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν είναι ρεαλιστικές και όταν κανείς προετοιμαστεί σωστά.  Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε τους στόχους μας είναι να προετοιμαστούμε, να δράσουμε σωστά και να βρούμε τρόπους για να διατηρήσουμε τη νέα συμπεριφορά.
- See more at: http://greekpsychologypages.blogspot.gr/2015/01/blog-post.html#sthash.ZVhdIzfv.dpuf
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ


Το εύκολο είναι να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την αρχή της χρονιάς, αλλά το δύσκολο είναι να τις εφαρμόσουμε και να τις κρατήσουμε.  Γιατί όμως;  Το να κάνουμε μια μόνιμη αλλαγή στη συμπεριφορά δεν είναι απλή διαδικασία και συνήθως χρειάζεται να δεσμευτούμε από άποψη χρόνου, προσπάθειας, και συναισθήματος.
Έτσι, είτε αποφασίσατε να χάσετε βάρος, να σταματήσετε το κάπνισμα, ή έχετε οποιονδήποτε άλλο στόχο, δεν υπάρχει μια εύκολη λύση που λειτουργεί για όλους.  Συνήθως χρειάζεται να δοκιμάσει κανείς διαφορετικές τεχνικές, συχνά με τη μέθοδο της δοκιμής-και-λάθους για να πετύχει το στόχο.  Το κλειδί της επιτυχίας για να διατηρήσετε τους στόχους σας είναι να δοκιμάσετε νέες τεχνικές και να βρείτε τρόπο να διατηρήσετε τα κίνητρά σας.
Η ψυχολογική έρευνα έχει διάφορες θεωρίες που εξηγούν πώς συμβαίνει η αλλαγή.  Μία από αυτές, τα «Στάδια της Αλλαγής», έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην κατανόηση της διαδικασίας της αλλαγής και τη διατήρησή της.  Το βασικό είναι να θυμόμαστε ότι η αλλαγή είναι δύσκολη και χρειάζεται σταδιακή προσέγγιση, με μικρά βήματα προς έναν μεγαλύτερο στόχο.  Αν κατανοήσετε τα στοιχεία και τα στάδια της αλλαγής αλλά και τρόπους για να ανταπεξέλθετε σε κάθε στάδιο θα πετύχετε τους στόχους σας.
Τα στάδια της αλλαγής και πώς να κρατήσετε την απόφασή σας
Για να πετύχετε, θα πρέπει να κατανοήσετε τα 3 πιο βασικά στοιχεία για την αλλαγή συμπεριφοράς:
Ετοιμότητα για αλλαγή- έχετε τη γνώση και τους ‘πόρους’ ή τα ‘εργαλεία’ για να κάνετε μια μόνιμη αλλαγή;
Τα εμπόδια στην αλλαγή- υπάρχει κάτι που σας εμποδίζει από το να αλλάξετε;
Πισωγύρισμα- τι μπορεί να σας κάνει να επιστρέψετε στην αρχική συμπεριφορά;
            Συνήθως οι άνθρωποι δυσκολεύονται ή αντιστέκονται στην αλλαγή, ειδικά στα πρώτα στάδια, αλλά στη συνέχεια παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να αλλάξουν συμπεριφορά.
Στάδιο 1 – Προ-μελέτη
            Το πρώτο στάδιο της αλλαγής είναι αυτό πριν κανείς μελετήσει την απόφαση, όταν κανείς δε σκέφτεται την αλλαγή και οι άλλοι θεωρούν ότι βρίσκεται σε άρνηση του προβλήματος.  Αν είστε σε αυτό το στάδιο, πιθανότατα αισθάνεστε παγιδευμένος ή αισθάνεστε ότι δεν έχετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς σας.  Σε μερικές περιπτώσεις το άτομο δεν αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά του είναι καταστροφική ή δεν έχει όλες τις πληροφορίες για τις συνέπειες των πράξεών του.  Ρωτήστε τον εαυτό σας: ‘έχω προσπαθήσει να αλλάξω τη συμπεριφορά μου στο παρελθόν;  Πώς καταλαβαίνω ότι έχω πρόβλημα; Τι θα έπρεπε να συμβεί για να αντιληφθώ ότι η συμπεριφορά μου αποτελεί πρόβλημα;’.
Στάδιο 2 – Μελετώντας την απόφαση
Σε αυτό το στάδιο οι άνθρωποι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τα πιθανά αποτελέσματα της αλλαγής, αλλά το κόστος της αλλαγής φαίνεται πολύ μεγάλο.  Αυτή η αντίθεση δημιουργεί έντονο συναίσθημα αμφιβολίας σχετικά με την αλλαγή.  Εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας, το στάδιο της μελέτης της απόφασης μπορεί να κρατήσει μήνες ή και χρόνια, ενώ κάποιοι άνθρωποι δε ξεφεύγουν ποτέ από αυτό το στάδιο.  Ρωτήστε τον εαυτό σας: ‘γιατί επιθυμώ να αλλάξω κάποια συμπεριφορά; Τι με εμποδίζει;  Τι θα με βοηθούσε να αλλάξω;’.
Στάδιο 3 - Προετοιμασία
Σε αυτό το στάδιο ξεκινά κανείς με μικρές αλλαγές, προκειμένου να προχωρήσει σε μια μεγάλη αλλαγή.  Για παράδειγμα, αν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, μπορεί κανείς να ξεκινήσει περιορίζοντας τις μερίδες ή στοχεύοντας σε φαγητά με χαμηλά λιπαρά.  Όποιος και αν είναι ο στόχος, σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προβείτε σε ενέργειες όπως να διαβάσετε βιβλία αυτοβοήθειας ή να ζητήσετε τη συνδρομή ειδικών.  Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας του στόχου σας, συγκεντρώστε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αλλαγής της συμπεριφοράς, ετοιμάστε μια λίστα με δηλώσεις που σας δίνουν κουράγιο και κίνητρο για αλλαγή και βρείτε ανθρώπους (φίλους, συγγενείς, ειδικούς) για να σας στηρίξουν.
Στάδιο 4 - Πράξη
Σε αυτό το στάδιο οι άνθρωπο περνάνε στην πράξη προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους.  Ένας βασικός λόγος που οι αποφάσεις αλλαγής αποτυχαίνουν είναι το ότι δεν έχει δοθεί αρκετός χρόνος ή σκέψη στα προηγούμενα στάδια.  Αν προσπαθείτε να αλλάξετε κάποια συμπεριφορά σας, ενθαρρύνετε τον εαυτό σας και ανταμείψτέ τον ακόμα και για μικρά θετικά βήματα προς τον μεγαλύτερο στόχο.  Η στήριξη και η επιβράβευση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για οποιαδήποτε αλλαγή.  Βρείτε λίγο χρόνο για να ξαναδείτε τα κίνητρά σας, τις πηγές βοήθειας που έχετε, την πρόοδο που κάνατε μέχρι τώρα για να φρεσκάρετε τη δέσμευσή σας στο στόχο και την πίστη στον εαυτό σας.
Στάδιο 5 - Διατήρηση
Σε αυτή τη φάση το βασικό που πρέπει να κάνει το άτομο είναι να αποφύγει τις παλιές του συμπεριφορές και να διατηρήσει τις νέες.  Σε αυτό το στάδιο αισθάνεται κανείς πιο βέβαιος ότι θα κρατήσει την αλλαγή που έκανε.  Είναι σημαντικό να αποφύγετε τους πειρασμούς και να αντικαταστήσετε τις παλιές κακές συνήθειες με τις νέες.  Επιβραβεύστε τον εαυτό σας όταν καταφέρετε να αποφύγετε ένα πισωγύρισμα στις παλιές συνήθειες.  Αν πάλι έχετε ένα πισωγύρισμα, μην καταθέσετε τα όπλα και μην είστε υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό σας.  Θεωρήστέ το ως ένα απλό ολίσθημα και όχι ως κατρακύλα.
Στάδιο 6 - Πισωγύρισμα
Σε κάθε αλλαγή συμπεριφοράς, τα πισωγυρίσματα είναι συνηθισμένα.  Όταν σας συμβεί, πιθανότατα θα νιώσετε απογοήτευση, ότι όλα είναι μάταια, ότι αποτύχατε…Το κλειδί της επιτυχίας είναι να μην επιτρέψετε στα εμπόδια να σας φέρουν πίσω και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη που έχετε στον εαυτό σας.  Αν επιστρέψατε σε μια παλιά συμπεριφορά που προσπαθείτε να αντικαταστήσετε, ρωτήστε τον εαυτό σας: ‘τι ήταν αυτό που οδήγησε στο πισωγύρισμα; Τι μπορώ να κάνω την επόμενη φορά για να μην ξανασυμβεί;’.
Οι αποφάσεις της νέας χρονιάς μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν είναι ρεαλιστικές και όταν κανείς προετοιμαστεί σωστά.  Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσουμε τους στόχους μας είναι να προετοιμαστούμε, να δράσουμε σωστά και να βρούμε τρόπους για να διατηρήσουμε τη νέα συμπεριφορά.
- See more at: http://greekpsychologypages.blogspot.gr/2015/01/blog-post.html#sthash.ZVhdIzfv.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα