Επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η αλόγιστη χρήση αντιβιωτικών σύμφωνα με τους γιατρούς, όταν αυτά χορηγούνται χωρίς την ύπαρξη ενδείξεων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ξεκαθαρίζει ότι τόσο η φετινή γρίπη όσο και άλλες ιώσεις οφείλονται σε περίπου 200 είδη ιών και όχι σε μικρόβια.

Στις ιώσεις τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά, οπότε αντενδείκνυται η χρήση τους στην περίπτωση των κρουσμάτων γρίπης και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χορηγούνται απερίσκεπτα στους ασθενείς, πόσο μάλλον να τα παίρνουν μόνοι τους από τα φαρμακεία.
«Στους Έλληνες έχει επικρατήσει η άποψη ότι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά για κάθε πυρετό που κάνουν. Αλλά δεν γνωρίζουν ότι ταυτόχρονα «εισπράττουν» και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών (διάρροια, επικίνδυνες αλλεργίες κ.λ.π.) και το σημαντικότερο ίσως, ότι αναγκάζουν τα μικρόβια των φυσιολογικών τους χλωρίδων να αποκτήσουν αντοχή στα αντιβιοτικά που χρησιμοποίησαν» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι γιατροί.
Ο ΙΣΑ συνιστά την τήρηση απλούστερων μέτρων υγιεινής για την αντιμετώπιση των ιώσεων, όπως την αποφυγή συγχρωτισμού, το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και την κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην «κοινότητα», ενώ είναι η μόνη στο δυτικό κόσμο που ο ασθενής μπορεί να προμηθευτεί αντιβιοτικά χωρίς συνταγή ιατρού.


Το σποτάκι του ΚΕΕΛΠΝΟ


allnewz

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ