Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Εντοπίστηκε εγκεφαλικό κύκλωμα που ελέγχει το αίσθημα της δίψας

Νέα Υόρκη
Εντοπίστηκε εγκεφαλικό κύκλωμα που ελέγχει το αίσθημα της δίψας
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα εγκεφαλικό κύκλωμα που ελέγχει το αίσθημα της δίψας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο Nature. Πειράματα που έγιναν σε τρωκτικά έδειξαν ότι αν μέρος του κυκλώματος ενεργοποιηθεί τεχνητά, αμέσως προκαλείται δίψα, ακόμη κι αν τα ποντίκια είχαν μόλις πιει νερό.

Οι ερευνητές Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και του Ιατρικού Ινστιτούτου «Χάουαρντ Χιουζ», παρατήρησαν επίσης και το αντίστροφο, ότι όταν ενεργοποιηθεί ένα άλλο μέρος του ίδιου κυκλώματος, τότε σβήνει απότομα το αίσθημα της δίψας.

Σύμφωνα με τον Δρ Γιούκι Όκα και τους συνεργάτες του, το κύκλωμα ρύθμισης της δίψας βρίσκεται σε μια περιοχή στον υποθάλαμο του εγκεφάλου (Subfornical Organ-SFO), που ήταν ήδη γνωστό ότι εμφανίζει αυξημένη δραστηριότητα στα ζώα με αφυδάτωση.



Πρόκειται για μια από τις λίγες περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκεται έξω από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά ενός ζώου. Τα πειράματα έδειξαν ότι ακόμη κι αν ένα ζώο διψά υπερβολικά, είναι δυνατό να καταπνίξει τη δίψα, αν ενεργοποιήσει επιλεκτικά τα κατάλληλα κύτταρα (νευρώνες) στη συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή.

Οι δύο ομάδες κυττάρων του ίδιου εγκεφαλικού κυκλώματος (αυτές που τροφοδοτούν ή που καταστέλλουν τη δίψα) φαίνεται να συνεργάζονται, έτσι ώστε ο οργανισμός να κρατά μια ισορροπία στην ποσότητα του νερού που διαθέτει.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την «οπτογενετική» μέθοδο με την οποία εισάγονται στα κύτταρα του εγκεφάλου μόρια που ελέγχονται μέσω του φωτός και τα οποία δίνουν εντολές στα συγκεκριμένα κύτταρα.

«Ένα ζώο που περιφέρεται πέρα δώθε, χωρίς να διψά καθόλου, αν ενεργοποιήσει κανείς τους συγκεκριμένους νευρώνες, τότε ξαφνικά τρέχει να πιει νερό. Και όσο συνεχίζει κανείς να ενεργοποιεί τα συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα με το λέιζερ, τόσο αυτό το ζώο συνεχίζει να πίνει», εξηγεί ο Δρ Όκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα ζώα καταναλώνουν έως 8% του σωματικού βάρους τους σε νερό (κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν έξι λίτρα νερού για τους ανθρώπους).

Ο Δρ Όκα ελπίζει ότι στο μέλλον θα καταστεί δυνατό να αναπτυχθούν νέα φάρμακα για παθήσεις που σχετίζονται με τη δίψα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
in

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα