Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Η φιλία συζύγων φέρνει ευτυχία

Ο γάμος με τον καλύτερο φίλο ή φίλη αποτελεί εγγύηση για μια ευτυχισμένη ζωή με υψηλά επίπεδα ικανοποίησης λένε οι ειδικοί. Μια νέα μελέτη λέει ότι υπάρχει μια σωστή συνταγή για να κατακτήσετε την ευτυχία: Πρέπει να βρείτε σύζυγο που ταυτόχρονα να είναι ο καλύτερός σας φίλος.
couples-takeΟι κοινωνικοί επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι οι παντρεμένοι συνήθως είναι πιο ευτυχισμένοι. Αγνοούσαν, όμως, αν ο γάμος ήταν αυτός που τους έκανε ευτυχισμένους ή αν αντιθέτως οι ευτυχισμένοι άνθρωποι παντρεύονται. Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται από την Εθνική Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών έλεγξε τα επίπεδα ευτυχίας πριν από τον γάμο και κατέληξε ότι ο γάμος κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και πιο ικανοποιημένους από τη ζωή τους συγκριτικά με όσους παραμένουν άγαμοι, ιδιαίτερα δε στις πιο στρεσαρισμένες περιόδους της ζωής τους, κατά τη μέση ηλικία. Παρότι, σήμερα, παντρεύονται λιγότεροι απ’ ό,τι στο παρελθόν, το να μείνεις άγαμος έχει σοβαρές συνέπειες.

Οι σταθεροί γάμοι είναι συχνότεροι ανάμεσα στα άτομα υψηλής μόρφωσης και υγιούς οικονομικής κατάστασης και λιγότερο πιθανοί στους υπολοίπους.
Το 25% των σημερινών νεαρών ενηλίκων δεν πρόκειται να έχει παντρευτεί μέχρι το 2030, πρόκειται, δηλαδή, για το υψηλότερο ποσοστό στη σύγχρονη ιστορία, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγαμία, όσο και το διαζύγιο, είναι πιο διαδεδομένα στα άτομα με χαμηλά εισοδήματα και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι από τον γάμο μπορούν να επωφεληθούν αυτοί που έχουν σε γενικές γραμμές δύσκολη ζωή, επισημαίνουν οι συντάκτες της νέας μελέτης, οι οικονομολόγοι που υπογράφουν τη νέα μελέτη.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους ανέλυσαν τα δεδομένα από δύο εθνικές μελέτες στη Βρετανία και την παγκόσμια δημοσκόπηση Gallup και διαπίστωσαν ότι σχεδόν παντού στον κόσμο η έγγαμη συμβίωση ισοδυναμούσε με μεγαλύτερη ευτυχία. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε για τη Λατινική Αμερική, τη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική. Επίσης διαπιστώθηκε ότι η ευτυχία διαρκούσε πολύ περισσότερο από τον μήνα του μέλιτος.
Αν και κάποιοι κοινωνικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε καθορίζεται από τη στιγμή που γεννιόμαστε, καθώς και ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν στη φυσική τους κατάσταση έπειτα απ’ όποιο γεγονός τους χαροποιεί ή τους λυπεί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευτυχία λόγω γάμου έχει διάρκεια. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό ενδέχεται να είναι ο ρόλος της φιλίας μέσα στην έγγαμη συμβίωση. Αυτό, ωστόσο, ισχύει και για όσους συμβιώνουν εκτός γάμου, ενώ οι γυναίκες ωφελούνται ιδιαίτερα από το να είναι παντρεμένες με τον καλύτερό τους φίλο αν και σπανιότερα θεωρούν τον σύζυγό τους τον καλύτερο φίλο τους.
Τα οφέλη της συζυγικής φιλίας εμφανίζονται κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, όταν η ικανοποίηση από τη ζωή περιορίζεται εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων της σταδιοδρομίας και της οικογένειας. Όσοι είναι παντρεμένοι δεν γνωρίζουν μεγάλες διακυμάνσεις σε αυτά τα επίπεδα ευτυχίας. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι παντρεμένοι μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα το στρες της μεσήλικης ζωής.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα