Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Η δύναμη της χειραψίας


Η δύναμη της χειραψίας

Λαμβάνοντας υπόψη όσα είπαμε σχετικά με τις εντυπώσεις που δημιουργούν ηΠαλάμη προς τα Πάνω και η Παλάμη προς τα Κάτω, ας εξερευνήσουμε τη σχέση τους με τη χειραψία.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, όταν δυο ηγέτες συναντιόντουσαν, χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον με το αντίστοιχο του σύγχρονου μπρα-ντε-φερ. Αν ο ένας ηγέτης ήταν δυνατότερος από τον άλλο, το χέρι του θα κατέληγε πάνω από το χέρι του άλλου, στη θέση που είναι γνωστή ως Θέση του Πάνω Χεριού.

Ας υποθέσουμε ότι μόλις συναντήσατε κάποιον για πρώτη φορά και ανταλλάσσετε χειραψία. Υποσυνείδητα, μεταδίδεται μία από τις ακόλουθες διαθέσεις:

1. Κυριαρχία: «Προσπαθεί να μου επιβληθεί. Καλύτερα να προσέχω».
2. Υποταγή: «Μπορώ να επιβληθώ σε αυτό το άτομο. Θα κάνει ό,τι θέλω».
3. Ισότητα: «Νιώθω άνετα με αυτό το άτομο».
Αυτές οι διαθέσεις εκπέμπονται και λαμβάνονται χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, αλλά έχουν άμεση επίπτωση στο αποτέλεσμα οποιασδήποτε συνάντησης. […]

Η κυριαρχία μεταδίδεται με το να στρέψετε το χέρι σας (το μανίκι με τις ρίγες) έτσι, ώστε η παλάμη σας να βλέπει προς τα κάτω στη χειραψία. Το χέρι δεν είναι απαραίτητο να βλέπει τελείως προς τα κάτω, αλλά είναι το «πάνω χέρι» και δείχνει πως θέλετε να έχετε τον έλεγχο της συνάντησης. […]

[…] Τα ζητήματα εξουσίας και ελέγχου είναι συνήθως λιγότερο σημαντικά για τις γυναίκες […] μερικές γυναίκες ανταλλάσσουν με τους άνδρες μια μαλακή χειραψία σε κοινωνικές εκδηλώσεις για να υποδηλώσουν υποταγή. Είναι ένας τρόπος για να τονίζουν τη θηλυκότητά τους ή να υπονοούν πως η κυριαρχία επάνω τους είναι πιθανή. Σε εργασιακό πλαίσιο, όμως, αυτή προσέγγιση μπορεί να είναι καταστροφική, επειδή οι άνδρες στρέφουν την προσοχή τους στα θηλυκά της χαρίσματα και δεν την παίρνουν στα σοβαρά. Οι γυναίκες που επιδεικνύουν μεγάλη θηλυκότητα, στις επαγγελματικές συναντήσεις δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από άλλες γυναίκες ή άνδρες επιχειρηματίες, παρόλο που είναι πλέον της μόδας ή πολιτικά ορθό να λέει κανείς πως όλοι είναι ίδιοι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα επιχειρηματίας είναι υποχρεωμένη να φέρεται σαν άνδρας, απλώς πρέπει να αποφεύγει σήματα θηλυκότητας όπως οι αδύναμες χειραψίες, οι κοντές φούστες και τα ψηλά τακούνια, αν θέλει να θεωρείται επαγγελματικά αξιόπιστη.

Η Χειραψία Υποταγής

Το αντίθετο της χειραψίας κυριαρχίας είναι να προσφέρετε το χέρι σας (μανίκι με τις ρίγες) με την παλάμη στραμμένη προς τα πάνω (όπως στο παρακάτω σχέδιο), προσφέροντας συμβολικά στο άλλο πρόσωπο το πάνω χέρι, όπως ένα σκυλί εκθέτει τον λαιμό του σε ένα ισχυρότερο σκυλί.

Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό όταν θέλετε να δώσετε στο άλλο άτομο την πρωτοβουλία ή να του επιτρέψετε να αισθανθεί πως έχει τον έλεγχο της κατάστασης, όπως, για παράδειγμα, όταν ζητάτε συγγνώμη. […]

Πώς να Δημιουργήσετε Ισότητα

Όταν δύο κυριαρχικοί χαρακτήρες ανταλλάσσουν χειραψία, λαμβάνει χώρα μια συμβολική αναμέτρηση δυνάμεων, καθώς το κάθε άτομο προσπαθεί να γυρίσει την παλάμη του άλλου στην παθητική θέση. Το αποτέλεσμα είναι μια χειραψία-μέγγενη, κατά την οποία και οι δυο παλάμες παραμένουν στην κάθετη θέση∙ με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα αίσθημα ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού, αφού κανείς δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει μπροστά στον άλλο.

Πώς να Δημιουργήσετε Συμπάθεια

Υπάρχουν δύο σημαντικά στοιχεία σε μια χειραψία, αν θέλετε να κερδίσετε τη συμπάθεια του άλλου. Πρώτον, βεβαιωθείτε πως τόσο η δική σας παλάμη όσο και η παλάμη του άλλου βρίσκονται σε κάθετη θέση, έτσι ώστε κανείς να μην έχει κυριαρχικό ή παθητικό ρόλο. Δεύτερον, εφαρμόστε την ίδια πίεση την οποία δέχεστε. Αυτό σημαίνει πως αν σε μια κλίμακα δύναμης 1-10 η δική σας χειραψία έχει δύναμη 7, ενώ του άλλου προσώπου μόνο 5, τότε θα πρέπει να μειώσετε κατά 20% τη δική σας δύναμη. Αν το δικό τους σφίξιμο είναι 9 και το δικό σας 7, τότε πρέπει να αυξήσετε κατά 20% τη δύναμή σας. […]

Επίσης, να έχετε υπόψη πως το μέσο ανδρικό χέρι μπορεί να ασκήσει περίπου διπλάσια δύναμη από το γυναικείο, επομένως θα πρέπει να προσαρμόσετε την τακτική σας σε αυτό […]

Να θυμάστε πως η χειραψία είναι μια χειρονομία που χρησιμοποιούμε για να χαιρετίσουμε, να αποχαιρετίσουμε ή να επισφραγίσουμε μια συμφωνία, και έτσι πάντα πρέπει να είναι θερμή, φιλική και θετική.

Πώς να Αφοπλίσετε έναν Κυριαρχικό Τύπο

Το Τέντωμα της Παλάμης προς τα Κάτω θυμίζει τον ναζιστικό χαιρετισμό και είναι η πιο επιθετική απ' όλες τις χειραψίες επειδή δεν δίνει στον δέκτη πολλές ευκαιρίες για να εγκαθιδρύσει μια ισότιμη σχέση. Αυτή η χειραψία είναι χαρακτηριστική ενός φορτικού και αυταρχικού ατόμου το οποίο πάντα είναι αυτό που την ξεκινά. Το άκαμπτο χέρι με την παλάμη να βλέπει προς τα κάτω εξαναγκάζει τον δέκτη να βρεθεί σε παθητική θέση. Αν δείτε πως κάποιος επιχειρεί σκόπιμα το Τέντωμα της Παλάμης προς τα Κάτω, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιδράσετε :

   1. Η Τεχνική του Βήματος Προς τα Δεξιά

Αν δέχεστε μια αυταρχική χειραψία από κάποιον δεσποτικό τύπο -και αυτό το συνηθίζουν κυρίως οι άνδρες- δεν είναι μόνο δύσκολο να στρέψετε την παλάμη του προς μια ισότιμη θέση, αλλά είναι και φανερό όταν το επιχειρείτε.

Η πρώτη, λοιπόν, κίνηση αυτής της τεχνικής είναι να κάνετε ένα βήμα μπροστά με το αριστερό σας πόδι καθώς απλώνετε το χέρι για τη χειραψία. Χρειάζεται λίγη εξάσκηση, αφού η κίνηση μπροστά με το δεξί πόδι είναι αυτή που γίνεται ενστικτωδώς από το 90% των ανθρώπων όταν ανταλλάσσουν χειραψία με το δεξί χέρι.


Στη συνέχεια, κάντε ένα βήμα μπροστά με το δεξί πόδι, μπαίνοντας μπροστά στο άτομο και εισχωρώντας στον προσωπικό του χώρο. Τέλος, φέρτε το αριστερό πόδι δίπλα στο δεξί για να ολοκληρώσετε τον ελιγμό (δείτε το σχέδιο) και να σφίξετε το χέρι του άλλου. 

Αυτή η τακτική σας επιτρέπει να ενδυναμώσετε τη χειραψία ή ακόμα και να φέρετε την παλάμη του σε παθητική θέση. Είναι σαν να χώνεστε μπροστά του και ισοδυναμεί με νίκη σε έναν αγώνα μπρα-ντε -φερ. Επίσης, σας επιτρέπει να αναλάβετε τον έλεγχο εισχωρώντας στον προσωπικό του χώρο.
 
Αναλύστε πως προσεγγίζετε κάποιον για να ανταλλάξετε χειραψία. Παρατηρήστε αν προτείνετε μπροστά το αριστερό ή το δεξί πόδι όταν απλώνετε το χέρι. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το δεξί πόδι και έτσι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όταν δέχονται μια αυταρχική χειραψία επειδή έχουν ελάχιστο χρόνο να κινηθούν και αυτό επιτρέπει στο άλλο πρόσωπο να κυριαρχήσει. 

Εξασκηθείτε στο να πλησιάζετε κάποιον για χειραψία βάζοντας μπροστά το αριστερό πόδι, και θα ανακαλύψετε ότι είναι ευκολότερο να αντιμετωπίζετε αυταρχικούς τύπους που θα προσπαθήσουν να σας ελέγξουν.

  2. Η Τεχνική του Πάνω Χεριού

Όταν ένα αυταρχικό άτομο σας προσφέρει το χέρι του με Τέντωμα της Παλάμης προς τα Κάτω, ανταποκριθείτε με το δικό σας χέρι στη θέση της Παλάμης προς τα Πάνω και στη συνέχεια βάλτε το αριστερό σας χέρι πάνω από το δεξί δικό του για να δημιουργήσετε το Διπλό Σφίξιμο και να εξισορροπήσετε τη χειραψία. Αυτό μετατοπίζει την εξουσία απ’ αυτόν σ’ εσάς και είναι ένας πολύ απλούστερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση και πολύ ευκολότερος για να τον χρησιμοποιήσουν γυναίκες. […]

Allan Pease -  Barbara Pease, Το απόλυτο βιβλίο για την γλώσσα του σώματος

(Εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ, 2006, σ. 71-78)


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα