Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Πριν καν υποβληθεί το αίτημα, οι Γερμανοί είπαν όχι



Πόλεμος λέξεων μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ στο παραπέντε και ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος.

Η Αθήνα ετοιμάζεται να καταθέσει σήμερα αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι του προγράμματος διάσωσης, με τη Γερμανία να ξεκαθαρίζει δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μίλησε στο ZDF ότι «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης». «Το θέμα δεν είναι η επέκταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι», είπε ο κ Σόιμπλε επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόταση της Αθήνας.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα που επικαλείται το Reuters κάνουν λόγο για αίτημα παράτασης δανειακής συμφωνίας έως και 6 μήνες, οι Financial Times κάνουν λόγο για 4 μήνες.
Μιλώντας στο χθεσινό Ecofin ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένα επισήμανε ότι Αθήνα και Ευρωζώνη πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις: Δεν μπορούμε να μείνουμε στο αδιέξοδο, όλοι πρέπει να κάνουν βήματα και να ρίξουν νερό στο κρασί τους σε ό,τι αφορά τα αιτήματά τους ώστε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό.

Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό ρόλο παίζει ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πολλοί πάντως επισημαίνουν ότι αυτό που παίζεται είναι ένα παιχνίδι λέξεων. Οπως σχολίασε στο Twitter του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ντελόρ Χένρικ Εντερλάϊν εδώ αυτό που συζητείται είναι Επέκταση προγράμματος με ευελιξία vs παράταση δανειακής σύμβασης με όρους. Ο Εντερλάιν κάνει ένα λογοπαίγνιο και σχολιάζει «είναι linguistics ηλίθιε….»

Οι Financial Times αναφέρουν πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης κατά 4 μήνες με βάση του κείμενο Μοσχοβισί. Όπως τονίζεται, οι Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει νομικό μέσο για να μπορεί να δοθεί ένα τέτοιο δάνειο», γράφουν οι Financial Times.
Η WSJ αναφέρει ότι αν και το αίτημα για παράταση σηματοδοτεί μια στροφή της ελληνικής κυβέρνησης είναι ασαφές εάν οι πιστωτές της το κάνουν δεκτό. «Ο όροι της αίτησης βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση». «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως αναμένει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη για την παράταση». Ο κ. Βαρουφάκης, σε μια σύντομη τηλεφωνική συνέντευξη, όπως τονίζεται, δήλωσε: «Η γνώμη μου είναι ότι θα υπάρξει ένα κείμενο με το οποίο όλοι θα είναι ευχαριστημένοι», ενώ στο δημοσίευμα προστίθεται ότι «παρότι οι συνομιλίες του τις τελευταίες ημέρες με τους ομολόγους του της ευρωζώνης ήταν -όπως ο ίδιος τις περιέγραψε- “θορυβώδεις”».
Στάση αναμονής από τις αγορές 
Οι αγορές τηρούν για την ώρα στάση αναμονής με πολλούς επενδυτές όπως επισημαίνει το Reuters να πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές, ανεξάρτητα από την ρητορική θα καταλήξουν σε μια φόρμουλα που θα σώσει την κατάσταση πριν κλείσουν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης της Αθήνας σε 10 μέρες, την 1η Μαρτίου. 
Πηγές ελληνικών τραπεζών δήλωσαν στο Reuters ότι αυξήθηκαν οι εκροές καταθέσεων μετά το ναυάγιο του Eurogroup την Δευτέρα αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο κακή όσο ήταν κάποιες μέρες κοντά στις εκλογές. Ανώτατο στέλεχος ελληνικής τράπεζας είπε στο Reuters ότι την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή αποσύρθηκαν από καταθετικούς λογαριασμούς πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
Συνεδριάζει η ΕΚΤ για τον ELA
Με αυτά τα δεδομένα συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ για τον ELA. Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ δεν θα κόψει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών ωστόσο η άρνηση του να το αυξήσει θα είναι επίσης κακό νέο για τις τράπεζες που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εξάντληση των 65 δισ. ευρώ που τους έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.
Σκληρή στάση από τον Βάιντμαν
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο επικεφαλής της Bundesbank  Γενς Βάιντμαν, θα επιμείνει στη θέση του ότι ο μηχανισμός στήριξης ELA δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που να χρηματοδοτεί έμμεσα το ελληνικό κράτος. Κι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτης εκφράζουν επιφυλάξεις. 
«Η κατάσταση των τραπεζών επιδεινώνεται κάθε μέρα που περνά» είπε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Στο τέλος για να διασφαλιστεί το τραπεζικό σύστημα ίσως θα πρέπει να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων» πρόσθεσε ο ίδιος.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν η EKT θα εκδώσει ανακοίνωση μετά την συνεδρίαση το απόγευμα της Τετάρτης.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ έχει προειδοποιήσει ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι μόνο βραχυπρόθεσμη. ΟΑυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει και πάλι την απευθείας χρηματοδότηση εάν η Αθήνα καταλήξει σε συμφωνία για την παράταση του προγράμματος διάσωσης.
Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο θα είναι το επόμενη βήμα της ΕΚΤ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι παρά τις απειλές είναι δύσκολο να τραβήξει η ΕΚΤ την πρίζα από την Ελλάδα καθώς «αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες».
πηγή: The TOC
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα