Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Σκόπια: Εγχώριες και ξένες αντιδράσεις για την αστυνομική επιχείρηση ‘πραξικόπημα’




Φεβρουάριος 1, 2015.

Γράφει ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)
Ουδέποτε από τον διεθνικό πόλεμο του 2001,  η κατάσταση  στην FYROM, δεν ήταν τόσο εύθραυστη και απειλητική, μετά τη δραματική ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του κράτους, Νίκολα Γκρούεφσκι,  για μια υποτιθέμενη μαζική συνωμοσία κατασκοπείας ‘υπέρ μιας ξένης χώρας’ καθώς και σχέδιο για τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησής του, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ.


Μπορεί κανείς να συμπεράνει με ασφάλεια, αν και είναι αδύνατο να προβλέψει την εξέλιξη αυτής  της κατάστασης στο άμεσο ή μεσοπρόθεσμο μέλλον, ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο παράδειγμα πόλωσης των δύο αντίθετων δυνάμεων- του ακροδεξιού VMRO-DPMNE, που κατέχει το μονοπώλιο της εξουσίας και του κύριου αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος- SDSM.

 Παρουσιάζονται σχολιασμοί από δύο ανωτέρου βαθμού πολικούς καθώς και της διεθνούς κοινότητας- στην προκείμενη περίπτωση των ΗΠΑ, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της ΕΕ.

Ο Τίτο Πετκόφσκι,  ένας πολιτικός καριέρας και πρόεδρος του Νέου Σοσιαλδημοκρατικού  Κόμματος- NSDP, είπε σήμερα στην τηλεόραση:

«Αυτός (ο Γκρούεφσκι) με τη δράση ‘πραξικόπημα’ και με το διάγγελμά του (προς το έθνος) ήθελε να αναχαιτίσει τις «βόμβες του Ζάεφ»*. Ο Γκρούεφσκι προσπάθησε χθες να παρουσιάσει τον εαυτό του ως άνθρωπο που ελέγχει την κατάσταση, ωστόσο,  η ομιλία του προς το έθνος ήταν μόνο μια κραυγή από έναν φοβισμένο άνθρωπο που γνωρίζει καλά τι έχει πράξει. Η δράση της αστυνομίας αποτέλεσε  μια σοβαρή απειλή για τον Ζάεφ, προκειμένου να τον αποτρέψει να δημοσιεύσει τις «βόμβες» του, για να μην τον στείλει στη φυλακή. Ο Γκρούεφσκι δεν είχε επιτυχία σε αυτή την ενέργεια, αντίθετα με την πράξη αυτή, ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε σε μεγάλο βαθμό έναν μεγάλο αριθμό πολιτών που αγαπούν την αλήθεια να αντιταχθούν σε αυτόν».

Ο Πέταρ Γκόσεφ, πρώην υψηλόβαθμος Γιουγκοσλάβος πολιτικός και πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας τηςFYROM, δήλωσε σήμερα:

«Το θηρίο άνοιξε τα σαγόνια του, προκειμένου  να καταπιεί τα πάντα στο δρόμο του. Το πλάσμα που περισσότερο από 10 χρόνια λειτουργεί ως ένας «μεταρρυθμιστής», «πιστός», «νομικιστής», «μεγάλος Μακεδόνας», «ως πατριώτης», δημιουργώντας τεράστια χρέη στο λαό «μασά» τα ψέματά του με το υποκριτικό και ακόρεστο στόμα του που ήρθε αντιμέτωπο με την «πτώση της κουρτίνας» του, ελπίζω ότι είναι το τελευταίο  μοιραίο λάθος του».

Οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας,  στα Σκόπια, ανακοίνωσαν σήμερα, με σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις ότι , στην ουσία, «οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές, οι κατηγορίες  εναντίον του Ζάεφ είναι σοβαρές και ότι τα Σκόπια πρέπει να παράσχουν τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, χωρίς παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα».

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της  εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Μάγια  Κοτσίγιαντιτς, ασχολήθηκε με το θέμα:

«Αυτές είναι σοβαρές καταγγελίες και υπενθυμίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα για μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα, σε περίπτωση οποιασδήποτε υποτιθέμενης παραβίασης, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων, σύμφωνα με το νόμο και τα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της αρχής του τεκμηρίου της αθωότητας. Η ΕΕ επαναλαμβάνει επίσης την ανησυχία της για την επιδείνωση του πολιτικού διαλόγου στη χώρα. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να απέχουν από ενέργειες που θα υπονομεύσουν περαιτέρω την κατάσταση».



--
* Ο όρος «βόμβα του Ζάεφ» αποτελεί μεταφορική έννοια της συλλογής εγγράφων από τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ενοχοποιούν την κυβέρνηση της FYROM και ότι θα τις δημοσεύσει σε ‘κατάλληλη στιγμή’.
--

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα