Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Καφές λοιπόν…Είναι Ρόφημα υγείας ή δηλητήριο τελικά;


Όπως και με πολλές αλλές τροφές (όπως τα αυγά, το κρέας και η .."αναγκαιότητα" της ζωικής πρωτείνης), οι "ειδικοί" δεν μπορούν να αποφανθούν για το τι θα κάνουν με τον καφέ..

Έρευνες έρχονται καθημερινά πως η κατανάλωση καφέ "φαίνεται" (προσέξτε την λέξη!) να μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως Alzheimer's(1), dementia(2), Parkinson's(3), heart disease(4), Type 2 diabetes.
(Αγάλλεσθε καφέ-πότες!)


Μετά εμφανίζονται άλλες έρευνες που δείχνουν ότι η συχνή χρήση καφεινούχων αυξάνει το ρίσκο για γαστρεντερικές παθήσεις ή καρδιακές νόσους και ανεμία(5)


Τι μπορεί να αναλογιστεί ένα λογικά σκεπτομένο άτομο λοιπόν;


Γιατί μια τέτοια συζήτηση μπορεί να είναι άσχετη με τη πραγματικότητα

Στα περισσότερα από 100 εκκατομύρια Αμερικανούς και σε μερικά εκκατομυρία Ελληνες που ρουφούν τον πρωινό τους καφέ η συζήτηση εξ’ορισμού είναι άκυρη.. 

Εξαιτίας ενός φαινομένου που όλοι συμφωνουν σε αυτό:Σύνδρομο απ-εξάρτησης.. 

Η εξάρτηση και εθισμός είναι το θέμα.Και όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα αποτελεσματα της απαγκίστρωσης από τον καφέ δεν είναι και τα καλύτερα.

Αυτο σημαίνει ότι ολη η επιστήμη και δη εκείνη που ,δεν είναι και τόσο βεβαία για τα αποτελέσματα-δεν πρόκειται να αλλάξει την συμπεριφορά κανενός! 

Το ίδιο ισχύει και ολους εκείνους που δεν πίνουν καφέ,για αυτούς η πιο συγχρόνη έρευνα δεν θα αποτελέσει και σηματοδότη για κάποια αλλαγή..

Την ίδια στιγμή ,εσεις όλοι εισαστε περίεργοι ,σωστά;

Είτε λοιπόν επιδρά στην καφεινούχα συμπεριφορά σας ή όχι γνωρίζουμε πως ολοι μας θα θέλαμε να μάθουμε τελικά: Κανει ή δεν κάνει καλό αυτό το πράγμα;!




Η πιο ευθυτενής απάντηση: 


Δεν γνωρίζουμε, κανείς δεν γνωρίζει.. όχι μεχρι να φτάσει κάποιος στα γονίδια..
Καφές, Καφείνη και το μοναδικό σας ήπαρ.


Αν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία με την επιστημη της Διατροφογενομικής (6), ετοιμαστείτε για «απογείωση»!


Η επίσχαση έρχεται στο ότι μπορει ο καφές να είναι δηλητήριο ή ιατρικό.


 Ιδιαίτερα όταν έρχεται με ένα συγκεκριμένο κίνδυνο:καρδιαγγειακες ασθενειες. 

Και όλα καταληγουν σε ένα γονίδιο που ονομάζεται CYP1A2.

Βλέπετε, το γονίδιο CYP1A2 λεει στο συκώτι σας να κανει 2 ένζυμα: CYP1A2 ταχύ και/ή CYP1A2 αργό..και εδώ αρχίζει να γίνεται πιο ενδιαφέρον. 


Αν έχετε το γονίδιο που κάνει την «γρήγορη» έκδοση του γονιδίου CYP1A2,κάθε φορά που πίνετε καφεινούχα ροφήματα, το σώμα σας μεταβολίζει και απεκρίνει από την αιματοκυκλοφορία πολύ γρήγορα αυτά. 


Αυτό το αποτέλεσμα- της ταχείας μεταβόλισης του καφέ- οδηγεί σε μείωση των καρδιαγγειακών νόσων(7)
(Καλό είναι να μείνετε διψασμένοι λοιπόν!)


Αν όμως έχετε την «αργή» έκδοση του ενζύμου CYP1A2, κάθε φορά που πίνετε καφεινούχα, το σώμα σας καθυστερεί τον μεταβολισμό και την απέκριση με τα γνωστα, επιβλαβή ζητήματα υγείας που αναφέραμε, με αύξηση των καρδιαγγειακών προλημάτων(8).
(Τα καταραμένα τα γονίδια!!)


Για τον έναν λοιπόν μπορεί να αποβεί «ιατρικό» και για τον αλλον «δηλητήριο» εξαρτόμενα όλα από την λειτουργική ενός και μόνο γονιδιου!


Καφές και το Μοναδικό Νευρικό σας σύστημα


Μιλώντας για γονίδια..οι επιστημόνες συχνά παρατηρούν ότι αρκετοί που πίνουν καφεϊνούχα ροφήματα έχουν μειωμένη επικινδυνότητα για εξέλιξη νόσων όπως η Parkinson’s. 


Δεν βλεπουν όμως όλοι αυτό το οφελος διότι υπαρχουν πολλοι περισσότεροι που ενώ πινουν τόνους καφέ, δεν βλεπουν ΚΑΝΕΝΑ αναφορικά με την μειώση της συγκεκριμένης νόσου(10)


Γιατί συμβαίνει αυτό; Η επιστήμη της διατροφογενομικής εχει μάλλον την λύση και πάλι!


Υπάρχει ένα γονίδιο που ονομαζεται GRIN2A.Ας μην μπούμε στις βαθιές λεπτομέρειες αλλα η επιτομή έχει ως εξής:Αν το γονίδιο GRIN2A συμπεριφέρεται με έναν τρόπο ο καφές μπορει να γίνει ο «καλύτερος» φίλος σας…μειώνοντας το κίνδυνο για την προαναφερθείσα νόσο κατά 60%!(11).


Αν όμως το γονίδιο GRIN2Aσυμπεριφερθεί κατά άλλο τρόπο δεν εχει ΚΑΜΜΙΑ διαφορά(12)αν εξελιχθεί η νόσος ή όχι..


Και το ζήτημα δεν είναι μονο ότι εχουμε αναφέρει εως τωρα..


Γενετική διαφοροποίηση μπορέι να εξηγήσει ΓΙΑΤΙ καφεινούχα ροφήματα συσχετίζονται με τα ακόλουθα:


  • Διαταραγμένοι ρυθμοί ύπνου
  • Χειροτέρευση συμπτωμάτων ΠΕΣ(Προεμμηνορρησιακό Συνδρομο)
  • Αύξηση αιμοσφαιρικής πίεσης
  • Αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιας αποβολής
  • Επινεφριδιακή κόπωση, Καρδιακές αρρυθμίες
  • ΦαντασιώσειςΕπιταχυνόμενη απώλεια οστικής μάζας και οστεοπορώσεως
  • Τρέμουλο κτλ,κλτ,κτλ.
Το ζητούμενο δεν είναι το αν ο καφές εχει αντιοξειδωτικές ουσίες ( που έχει και περισσότερες από τη σοκολατα ή το τσάι.. και το όπιο, η κοκαίνη και η ινδική κάναβη έχει επίσης!) αλλά το Αν είναι τελικά ωφέλιμο για την γενικότερη υγεία μας ή ουχί.

Και δυστυχώς υπάρχουν ουσίες στον καφέ που σε πολλούς δεν είναι ανεκτές και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η χρηση και όχι η κατά-χρηση του.Πολλές απο τις ουσιες αυτές οπως η θεομβροβίνη και θεοφυλίνη μπορυν υπο το αυτό πρίσμα,να αποβουν ζημιωγωνες σε νόσους όπως ο καρκινος και τα καρδιαγγειακά.


Μια εν τάχει-ερευνητική υποσημείωση..


Θα πρέπει να καταδείξουμε στο ευρύ κοινό πως η πλείστη από την έρευνα για τα καφεινούχα ροφήματα είναι ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ το οποίο σημαίνει απλά, ότι χρησιμοποιουνται έρευνες για να κοιτάξουν ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ και όχι σχέσεις ΑΙΤΙΑΣ & ΑΙΤΙΑΤΟΥ!!


Παρόλο που έρευνες σαν αυτές προσφέρουν μια αμυδρή αξία…είναι αρκετά ισχνές και αδύναμες για να καταδείξουν κάτι.. διότι κατά κόρον, συσχετισμός δεν υπονοοεί και ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ γεγονότος!!


Με απλά λόγια ,το ότι ο καφες συσχετίζεται με συγκεκρίμενα οφέλη και ζημίες δεν σημαίνει απαραίτητα πως, ο καφέ δημιουργει τα εν λόγω ωφέλη ή ζημίες..
Σίγουρα μπορουμε να μιλούμε αρκετά για το θέμα αυτό,να αναφερθουμε για τον καφέ ως ψυχοενεργό/ψυχότροπο ουσία με το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού να είναι εθισμένο..


Για το γεγονός πως ο καφές αλληλεπιδρά με πολλές ορμόνες και νευροδιαβιβαστές/νευρορυθμιστές στο σώμα όπως η κορτιζόλη, ακετυλχολίνη και ινσουλίνη.Οι συσχετισμοι ειναι πολύπλοκοι και εξαρτωμενοι πολύ στους βιορυθμούς, ποσότητα και το προσωπικό προφίλ του ατόμου…


Τέλος το γεγονός ότι η βιομηχανία επενδύει εκκατομύρια για διαφήμιση και έρευνα, τα 4 δισς. ετησίως ως κερδος επιφέρει ‘λεπτά» αισθήματα ευθυξίας στους επιστημόνες που πραγματώνουν την "αδιαφιλονίκητη" έρευνα αυτή ή την άλλη 



Και ως επίλογος:

Αν και εφόσον ερχόμαστε ως πόνημα Σχεδίου από τον Δημιουργό …και ΑΝ το Αρχικό πλάνο αμαυρώθηκε/διαβάλθηκε από τον εχθρά Του..ίσως…ίσως..μορφές ζωής εχουν αλλιωθεί από το πρωταρχικό πλάνο μεσω μεταλλαξης γονιδιών ετσι ώστε με «νόμιμο» πλέον τρόπο, να μπορούν «ελεύθερα» οι άνθρωποι σήμερα να πληρώνουν για να επιδρούν στον εγκέφαλο, νευρικό, ενδοκρινικό, καρδιαγγειακό, ουροποιητικό σύστημα και εν γένει, σε κάθε απειροελάχιστη μονάδα του σώματος, με τρόπους που ακόμη και σημερα ισως μας διαφεύγουν της προσοχής( θυμάστε μεχρι πότε η ιατρική κοινότητα υποστήριζε πως το κάπνισμα ηταν «ωφέλιμο¨για την υγεία;!!), τότε….ίσως έχουμε εμπλακει σε μια Μεγάλη Διαμάχη που πάει περαν του γεγονότος της υγείας ή ασθένειας,αλλά μας παραπέμπει σε πρίσμα ανάτασης και ανάταξης της ύπαρξης μας..ή της ολοσχερής μας καταστροφής και πλήρους εξαφάνισης..


Ας ζουμε λοιπόν οσο πιο κοντά στο Αληθινό και Πρωταρχικό για μας Σχέδιο Ζωής,Υγείας,Ομορφιάς και Αγάπης..αν δεν το γνωρίζετε αυτό,ξεκινήστε τώρα! 

Και αν το έχετε ηδη εμφωλεύσει ..Just Do it Now!!
Παρουσίαση-Επιμέλεια
Δρ.Κων/νος Μουρούτης

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19158424
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19158424
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23879665
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23151535
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10499460
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15447891
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ 
  8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3414579 
  9. http://www.nytimes.com/2003/05/04/magazine/04GENE.html  
  10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16522833 
  11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1652283 
  12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20182023 
  13. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20182023 
  14. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21876681 
  15. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21876681
olazoi

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα