Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Διαλογισμός..


Το 1980 ήμουν 5 χρονών. Μια μέρα μπήκα στην κρεβατοκάμαρα των γονιών μου και τους βρήκα να κάθονται σταυροπόδι, με τα μάτια κλειστά μέσα σε απόλυτη σιωπή. Αρχικά νόμιζα ότι συνέβαινε κάτι κακό. Δεν με καθησύχασε ούτε η εξήγησή τους ότι έκαναν διαλογισμό. Αλλά ήταν οι γονείς μου και ήθελα να προστατεύσω αυτό το παράξενο μυστικό τους από τους άλλους.

Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν, 20 χρόνια αργότερα ως μεταπτυχιακός φοιτητής στην κλινική ψυχολογία, οι καθηγητές μου τόνιζαν τα οφέλη του διαλογισμού ως κλινικής μεθόδου. Ανυπομονούσα να το πω στους γονείς μου.

Αυτό συνέβη πριν από πολλά χρόνια, αλλά ο διαλογισμός επίγνωσης έχει πλέον φτάσει στο επίπεδο της αποδοχής που του αξίζει. Είναι μια από τις αγαπημένες συνήθειες των ισχυρών ανωτάτων διευθυντικών στελεχών και αποτελεί μέρος του προγράμματος εκπαίδευσης της ομάδας μπάσκετ New York Knicks! Ακόμα κι εγώ συμπεριλαμβάνω στις μεθόδους μου εβδομαδιαία μαθήματα διαλογισμού.

Όταν σκεφτόμουν τις αποφάσεις που θα έπαιρνα για τη νέα χρονιά, αποφάσισα να βάλω σε εφαρμογή αυτά που πρεσβεύω. Θα προσπαθήσω να είμαι πιο συνεπής όσον αφορά τον διαλογισμό καθημερινά και σας συστήνω να κάνετε κι εσείς το ίδιο.

Για ποιό λόγο;
1. Σας βοηθά να πραγματοποιήσετε άλλες αποφάσεις σας. Ο διαλογισμός επίγνωσης έχει μελετηθεί ως μέθοδος για την αντιμετώπιση της υπερφαγίας αλλά και άλλων προβλημάτων. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα άγχους και αυξάνει τη συγκέντρωση, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σταθεροί στις αποφάσεις σας για τον καινούριο χρόνο.

2. Προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο. Εκτός από την ενίσχυση της συγκέντρωσης, η επίγνωση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη λειτουργική μνήμη, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που αποθηκεύει τις προσωρινές πληροφορίες, μας βοηθά να επικοινωνούμε και να λύνουμε τα καθημερινά προβλήματα της ζωής. Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η επίγνωση βελτιώνει τις επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις. Η γνωστική ευελιξία του εγκεφάλου επωφελείται επίσης από τον διαλογισμό επίγνωσης.

3. Σας βοηθά να έχετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Το άγχος δεν είναι μόνο κακό για τον ψυχισμό σας, αλλά και για τη σωματική σας ευεξία. Εκτός από το άγχος, ο διαλογισμός επίγνωσης έχει αποδειχτεί επίσης ότι ενισχύει τη γενικότερη ψυχική ευεξία και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Οι άνθρωποι που ασκούν αυτή την τεχνική ανέφεραν επίσης υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης από τις σχέσεις τους.

Εσείς λοιπόν πότε θα ξεκινήσετε; Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδα. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας (Headspace) και οι οποίες προσφέρουν καθοδηγούμενα μαθήματα διαλογισμού μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Για άλλους, η αναζήτηση επαγγελματικής καθοδήγησης από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας ίσως είναι πιο χρήσιμη.

Jonathan Fader, Ph.D, ψυχολόγος – αναπληρωτής καθηγητής στο Albert Einstein College of Medicine
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα