Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Το PKK απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για αφοπλισμό



Φεβρουάριος 18, 2015.

Την περασμένη εβδομάδα –γράφει ο αρθρογράφος Mehmet Acet στο Haber 7- υπήρξε μια προοπτική επίλυσης της ειρηνευτικής διαδικασίας (με το PKK) και κορυφαίοι πολιτικοί είχαν προβεί σε διάφορα σχόλια.


Ο Yalcin Akdogan, αναπληρωτής πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι «έχουμε φθάσει σε ένα καλό σημείο στη διαδικασία της επίλυσης. Τις επόμενες ημέρες, νομίζω ότι θα δούμε τις εξελίξεις. Δεν πρέπει συνεχώς να είμαστε απαισιόδοξοι. Πρέπει να βλέπουμε τη θετική πλευρά».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε «ελπίζω ότι αυτήν την περίοδο, μια όμορφη άνοιξη έρχεται στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στην Τουρκία» αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα- PKK.

Τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα ήρθαν μετά την επιστροφή της  κουρδικής αντιπροσωπείας του κόμματος HDP από το Ιμραλί (η φυλακή στην οποία βρίσκεται έγκλειστος ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν).

Εξεδόθη τότε από τους αντιπροσώπους του HDP και της τουρκικής κυβέρνησης, κοινό ανακοινωθέν που έλεγε ότι συμφωνήθηκε να παύσει ο ένοπλος αγώνας του PKK  και η ανακοίνωσή του θα γινόταν στις 21 Μαρτίου.

Για τη συμφωνία υπήρχαν ορισμένα ανταλλάγματα τα οποία έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με την αναγγελία του αφοπλισμού των Κούρδων.

Στο πλαίσιο αυτό άρχισαν διαπραγματεύσεις μεταξύ του  HDP και των αξιωματούχων της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η κουρδική ηγεσία του PKK που βρίσκεται στα βουνά της Καντίλ (Ιράκ),  αντέδρασε και αντιτέθηκε στην απόφαση του φυλακισμένου αρχηγού των Κούρδων, Οτσαλάν, στο Ιμραλί, για τον αφοπλισμό τους.

Κύριος λόγος τους ήταν ότι τίποτε δεν άλλαξε στη νότια και νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, όπου ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμιακός όγκος των Κούρδων.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ένα καλό χαρτί για την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,  εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου, μαζί με τη διευθέτηση του θέματος των Αλεβιτών,  ήταν και η διευθέτηση της ειρηνικής επίλυσης με τους Κούρδους και τον αφοπλισμό τους.

«Τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κατάσταση που πρέπει  να επισπεύσει την διαδικασία επίλυσης με το PKK, με νέες συναντήσεις στο Ιμραλί και νέες προτάσεις προς την Καντίλ».


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα