Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Τι είναι το Σύνδρομο Κατακράτησης Αναπνοής; Ο γιος μου όταν κλαίει λιποθυμά



















ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να με ενημερώσετε για το Σύνδρομο Κατακράτησης Αναπνοής. Ο 3χρονος γιος μου μετά από έντονο κλάμα λιποθυμά. Το περιστατικό έγινε 2 φορές σε διάστημα 5 ημερών. Τι με συμβουλεύετε;

Αγαπητή Λία,

Το σύνδρομο κατακράτησης της αναπνοής είναι δε  είναι και τόσο σπάνιο, αφού προσβάλλει περίπου τέσσερα στα εκατό παιδιά. Το επεισόδιο συμβαίνει συνήθως μετά από ένα ελαφρύ κτύπημα ή όταν δεν κάνουμε το χατίρι του μικρού παιδιού, οπότε αυτό ξεκινά να κλαίει και κρατάει την αναπνοή του.


Οι κρίσεις κατακράτησης αναπνοής (κυανές κρίσεις) είναι ηλικιοεξαρτώμενα επεισόδια τα οποία συμβαίνουν μεταξύ 6 μηνών και 6 ετών, μετά από κλάμα. Προκαλείται περιορισμός της αιμάτωσης του εγκεφάλου, ενώ κλινικά το παιδί εμφανίζει κυάνωση. Η συχνότητά τους στον παιδικό πληθυσμό ανέρχεται σε 4%. Κοινό εύρημα στα παιδιά αυτά είναι η σιδηροπενική αναιμία. Σκόπιμος επίσης κρίνεται ο έλεγχος της καρδιακής λειτουργίας για τον αποκλεισμό βραδυαρρυθμιών ή του συνδρόμου επιμηκυσμένου QT (long QT syndrome).

Χωρίς αμφιβολία, την πρώτη φορά που θα δείτε το παιδί σας να κάνει ένα επεισόδιο κατακράτησης της αναπνοής θα πανικοβληθείτε. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να δει κάποιος το παιδί του να «μαυρίζει» και να χάνει τις αισθήσεις του. Σπάνια προσβάλλει βρέφη μικρότερα των έξι μηνών. Η συνηθέστερη ηλικία είναι δύο χρονών και συνήθως σταματά μετά την ηλικία των πέντε χρονών.

Τι ευθύνεται για το σύνδρομο; 
Δεν είναι γνωστό. Γνωρίζουμε όμως ότι τα παιδιά αυτά δεν πάσχουν από κάποιο σοβαρό νόσημα και δεν έχουν επιληψία. Ο γιατρός βέβαια θα πρέπει να αποκλείσει την επιληψία όταν θα πάρετε για πρώτη φορά το παιδί σας μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο.

Τι να κάνω όταν το παιδί μου παρουσιάζει ένα τέτοιο επεισόδιο;
ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΘΕΙΤΕ. Δεν χρειάζεται ούτε νερό να ρίξετε στο πρόσωπο του παιδιού, ούτε να βάλετε το χέρι στο στόμα του, ούτε να του δώσετε το φιλί της ζωής. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε. Όταν το επεισόδιο τελειώσει ,τότε αφήστε το παιδί σας να ξεκουραστεί στο κρεβατάκι του και μην δείξετε ότι έχετε πανικοβληθεί και μην το κρατάτε συνέχεια στην αγκαλιά σας. Αφήστε του λίγο χρόνο να ξεκουραστεί μόνο στο κρεβατάκι.

Τα επεισόδια αυτά θα τα συνηθίσετε αν το παιδί σας τα κάνει τακτικά. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να μην έχετε άγχος καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας «μήπως το παιδί κάνει τέτοιο επεισόδιο», οπότε η ζωή σας θα είναι δύσκολη και η συμπεριφορά σας απέναντι στο μωρό όχι η πιο ορθή. Γι’ αυτό να θυμάστε ότι οφείλετε να συμπεριφέρεστε στο παιδί με σύνδρομο κατακράτησης αναπνοής όπως και σε οποιοδήποτε άλλο φυσιολογικό παιδί.

Δρ Kέκκος Μάρκου,
Παιδίατρος

philenews

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα