Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΟΝΕΙΡΑ…..ΠΟΥΛΙΑ ΜΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΑ….!





Από τα 3/10 της ζωής μας ξοδεύονται περίπου στον ύπνο μας  το 1/10 στα όνειρα μας δηλαδή…(50.000 ώρες σε 6 χρόνια). Άρα σπαταλάμε άθελά μας πολύ περισσότερο χρόνο σ’ αυτά, από ότι ίσως  νομίζαμε.

Η διαδικασία των ονείρων δεν είναι τόσο απλή…όσο ίσως νομίζουμε και αποτελείται από μια «ιερή» προεργασία πολλών και διάφορων σταδίων και φάσεων.

 Στην αρχή κινητοποιούνται τα εγκεφαλικά μας κύτταρα, τα οποία σπεύδουν να ειδοποιήσουν την καρδιά μας να χτυπά με λιγότερους παλμούς, ενώ η θερμοκρασία του σώματος μας αρχίζει να μειώνεται. 

Κατόπιν ακολουθεί ο «ελαφρύς ύπνος»…δηλαδή ένα στάδιο αφασίας που δεν θεωρούμαστε…ούτε ακριβώς ξύπνιοι…ούτε ακριβώς κοιμισμένοι. 

Στη συνέχεια  χαμηλώνει η πίεση του αίματος μας και το σώμα μας παύει να είναι ευαίσθητο στη θερμοκρασία του αέρα. Έτσι σταδιακά το σώμα μας και πνεύμα μας μπαίνει σ’ ένα στάδιο του λεγόμενου «βαθύ ύπνου». Στο σημείο αυτό ακριβώς, πολύ δύσκολα ξυπνάμε…αλλά εύκολα όμως ονειρευόμαστε.

 Το επόμενο στάδιο είναι και το σημαντικότερο από τα προηγούμενα της όλης διαδικασίας του ύπνου, γνωστό και σαν:  REM (Rapid Eye Movement) δηλαδή….γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών μας και χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες κινήσεις των ματιών μας, από τα εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν να είναι ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών μας, παρόμοια μ’ αυτή στο βαθύ ύπνο. 

O ύπνος REM χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: Τονικός και Αφασικός. Το REM διαρκεί περίπου 90 με 120 λεπτά της ώρας, ποσοστό που για τους ενήλικες καταλαμβάνει περίπου το 20% με 25% του συνολικού μας ύπνου. Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού ύπνου, βιώνουμε συνήθως 4 με 5 περιόδους REM, εκ των οποίων ζήτημα είναι να θυμόμαστε…μια από αυτές, όταν τελικά ξυπνήσουμε.

Η μορφή των ονείρων μας και ο τρόπος συνήθως που μας επηρεάζουν δεν είναι κοινά για όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν αν τα όνειρα της νύχτας θα έχουν επίδραση πάνω μας, όπως επίσης και τα άλλα όνειρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογική μας κατάσταση, η φυσική μας υγεία, τα γεύματα που έχουμε κάμει, οι διάφοροι θόρυβοι, οι ακραίες θερμοκρασίες (έντονη εναλλαγή κρύου-ζεστού), οι διάφορες σημαντικές ειδήσεις που είχαμε δει ή βιώσει και γεγονότα που μπορεί να έγιναν πριν ακριβώς κοιμηθούμε, όπως και η μυρωδιά του χώρου επίσης μπορεί να επενεργήσει πάνω στην ψυχολογία μας.

Έτσι διακρίνουμε ένα φάσμα ονείρων όπως:

Α) Τα δαιμονικά όνειρα, γνωστά και σαν εφιάλτες. Συνήθως οι εφιάλτες συμβαίνουν το δεύτερο μισό της νύχτας και εμφανίζονται κυρίως σε παιδιά και γυναίκες.

Β)  Τα τρομακτικά όνειρα, όπου συνήθως περιλαμβάνουν πολύ αγωνία ή οργή…όπου ξυπνάμε πολλές φορές φωνάζοντας ή νοιώθοντας ένα βαθύ άγχος.


Γ) Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα, μας φέρνουν συνήθως το ίδιο μήνυμα συνεχώς. Τα βλέπουμε και τα ξαναβλέπουμε απαράλλαχτα ή ακόμη και με ελάχιστες διαφορές. Αυτό συμβαίνει διότι το υποσυνείδητο  μας επιμένει πολύ στο να μας φέρνει στην επιφάνεια….εικόνες, οι οποίες είτε είναι ευχάριστες…είτε είναι δυσάρεστες και ζητούν την αναγνώριση του συνειδητού μας.

Δ) Τα προφητικά-διαισθητικά όνειρα, μας φανερώνουν και μας ενημερώνουν ταυτόχρονα για κάποιες καταστάσεις που ενδέχεται να συμβούν στο άμεσο ή έμμεσο μέλλον.

Ε) Τα συνειδητά όνειρα, συνήθως τα βλέπουμε λίγο προτού ξυπνήσουμε, δηλαδή όταν έχουμε «χορτάσει» τον ύπνο. Στα συνειδητά όνειρα υπάρχει η ικανότητα της  λογικής αντίληψης…δηλαδή το άτομο συνειδητοποιεί κατά τη διάρκεια του ύπνου ότι ονειρεύεται…με αποτέλεσμα, αν δεν επιλέξει να ξυπνήσει…τότε μπορεί να επέμβει στην έκβαση του ονείρου του.

ς) Τα επικά όνειρα, τα οποία είναι σαν «ζωντανές» ταινίες που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας και μας φανερώνουν όλες τις ανάγκες και επιθυμίες μας που κάνει το υποσυνείδητο μας….ώστε να φτάνει στα έσχατα όρια της ανοχής του.

Ζ) Τα θεραπευτικά όνειρα, που συνήθως μας προειδοποιούν για την υγεία του σώματός μας. Ένα όνειρο που βλέπουμε συνήθως είναι ότι: πέφτουν τα δόντια μας, και πολλοί το ερμηνεύουν σαν την ανησυχία που έχουμε για την στοματική μας υγεία.

Η) Τα όνειρα «σκιές», είναι τα όνειρα που μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, στη «στιγμή γέννησης» ενός σημαντικού γεγονότος ή συμβάντος, μιας φοβίας ή ενός ελαττώματος μας.

Θ) Τα όνειρα «μέσα στα όνειρα», τα οποία τα βλέπουμε ότι ξυπνάμε μεν…ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουμε να κοιμόμαστε και να ονειρευόμαστε κανονικά. Είναι για μια κατάσταση αφασίας, που σηματοδοτεί την μετάβαση μας από την κατάσταση REM σε ένα πιο ελαφρύ ύπνο.

Τα όνειρα μας είναι  ο δρόμο της ψυχής μας. Τόσο στη Μεταφυσική….που τα πράγματα δεν είναι πολλές φορές «ορατά», όσο και στην Νευροψυχολογία οι διάφοροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα όνειρα μας είναι η διαδικασία «μεταίσθησης» που δημιουργείται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όταν αυτός κατά τη διάρκεια του ύπνου μεταδίδει τις πληροφορίες της ημέρας που θέλει προς αποθήκευση δεδομένων. 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι  αυτή η «υπερβατική βάση δεδομένων» που βρίσκεται εκτός των μελετημένων ορίων της Γνώσης ακόμη και στην σημερινή Επιστήμη, προσφέρεται ένας αποθηκευτικός χώρος…που ως μια παραλλαγμένη των Η/Υ….μνήμη- ROM ….φιλοξενεί τελικά πάσης φύσης όνειρα και ότι αυτό τελικά συνεπάγεται.

Οι πρόγονοι μας παλαιότερα επιδόθηκαν σε εκτεταμένες και διάφορες φιλοσοφικές συζητήσεις σχετικά με την αιτία και την προέλευση των ονείρων.

 Οι Έλληνες δόξαζαν τον θεό Ύπνο. Ήταν ένας νέος και ωραίος άντρας που είχε φτερά στους ώμους του και μεγάλη δύναμη. Είχε ακόμη τη δυνατότητα να αιφνιδιάζει και τους θεούς, κοιμίζοντας τους. Τους κοίμιζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τον Δία προς εκδίκηση των πράξεων του. Παντρεμένος με την θεά της χαλάρωσης και ξεκούρασης, Πασίθεη συνέχιζαν την οικογενειακή επιχείρηση μαζί με τα παιδιά τους, τους 'Όνειρους.

 Οι Όνειροι λοιπόν έστελναν τα όνειρα στους θνητούς μέσα από δύο πύλες. Η μία πύλη ήταν φτιαγμένη έτσι για να στέλνουν τα αληθινά-προφητικά όνειρα, ενώ η άλλη πύλη προοριζόταν για τα ψεύτικα όνειρα. Κατόπιν η όποια μαντική ικανότητα των ονείρων…τους οδήγησε στην τεχνική αναζήτησης πληροφοριών μέσω της εγκοίμησης. 

Ειδικοί χώροι, όπως τα χάσματα της γης, τα ιερά και τα σπήλαια έδιναν τη δυνατότητα στους θνητούς ανθρώπους να επικοινωνήσουν με τον «Κάτω Κόσμο» μέσω των αρμόδιων προσώπων που ονομάζονταν ψυχαγωγοί, προκειμένου να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να γλιτώσουν από ανίατες αρρώστιες ή να εξασφαλίσουν έναν ανθρώπινο βίο υπό την «ευλογία» των Θεών. 

Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, αλλά και το περίφημο ψυχοπομπείο του Ταινάρου….ήταν τα σημαντικά για εκείνη την εποχή.

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ=ΔΡΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΥΡΑΣ

E.I.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα