Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Τα μικρόβια του εντέρου μας και η παχυσαρκία


Πρόσφατα, ερευνητές έχουν προσπαθήσει να συσχετίσουν αυτά τα μικρόβια και με την παχυσαρκία, γιατί μελέτες έχουν δείξει πως τόσο τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική όσο και αυτά που δεν θηλάζουν αλλά τρέφονται με ξένο γάλα, εμφανίζουν μεγαλύτερη τάση προς παχυσαρκία από τα παιδιά που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό και θηλάζουν. 
 
Στα πρώτα, τα παιδιά της καισαρικής, θεωρείται πως η μη διέλευσή τους από τον κόλπο της μητέρας, τους στερεί την κατάποση μικροβίων από το κόλπο της μητέρας, που είναι ωφέλιμα για το πεπτικό τους σύστημα. Ενώ τα δεύτερα, δεν παίρνουν ουσίες που υπάρχουν στο μητρικό γάλα και βοηθούν στην ανάπτυξη των ωφελίμων μικροβίων του εντέρου, ενώ συγχρόνως, αποτρέπουν την αύξηση των βλαβερών.

Ερευνητές παρατήρησαν επίσης σε ποντίκια, πως αυτά που έπαιρναν αντιβιοτικά νωρίς στη ζωή, είχαν κατά 15% μεγαλύτερη τάση για παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή τους, πράγμα που οι πιο πάνω ερευνητές αποδίδουν σε διαταραχή από τα αντιβιοτικά της αναλογίας "ωφέλιμα/βλαβερά μικρόβια" στο πεπτικό σύστημα.

Είναι πολλές και θα συνεχίζονται οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα, αφού οι επιστήμονες θεωρούν πως μπορούν μέσα από χειρισμούς στον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου μας να απαλλάξουν τον κόσμο από την μάστιγα της παχυσαρκίας που οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας.  Ωστόσο, πιστεύω πως και αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι απομονωμένο και ανεξάρτητο από όλους τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία μας. Όλα, δηλαδή, όσα σας έχω εξηγήσει στην αντιμετώπιση των στρες της ζωής.

Το σώμα μας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον ψυχισμό μας και κάθε έρευνα που μοιράζει τον οργανισμό σε κομματάκια και τα μελετάει μεμονωμένα, φοβάμαι πως θα καταλήγει σε αποτυχία, έστω και εάν οδηγήσει στη δημιουργία κάποιων καινούργιων φαρμάκων. Ο οργανισμός είναι ένα ενεργειακό σύνολο και σε αυτό το σύνολο ανήκει και ο μικροβιακός πληθυσμός του πεπτικού μας.   

Οι διάφορες έρευνες, ιδιαίτερα όταν αυτές γίνονται σε πειραματόζωα, στα οποία δεν είναι εύκολο να εξετασθούν οι συναισθηματικές συνθήκες (ψυχικό στρες), δεν μπορεί παρά να είναι ελλιπείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα