Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Βαφές μαλλιών

Βαφές μαλλιών: τι κρύβεται πίσω από το χρώμα;
Βαφές μαλλιών
Είναι γνωστό ότι σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών καταφεύγουν σε μόνιμες βαφές μαλλιών, προκειμένου να αποκτήσουν την επιθυμητή απόχρωση. Ωστόσο, έχουν ακουστεί πολλά κατά καιρούς για τις χημικές βαφές και τις επιπτώσεις τους στην υγεία των μαλλιών και του οργανισμού μας. Λόγω των επιπτώσεων αυτών οι φυτικές βαφές μαλλιών κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των γυναικών έναντι των χημικών.
Ποιες ουσίες που περιέχονται σε βαφές είναι επικίνδυνες;
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε μια από τις γνωστότερες βαφές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, μετρήθηκαν 50 χημικές ουσίες στην κρέμα-βαφή, 7 στο εξελικτικό γαλάκτωμα και 22 στη μαλακτική κρέμα που εφαρμόζεται μετά τη βαφή. Αρκετές από αυτές τις ουσίες που περιέχονται στις βαφές, ελέγχονται εδώ και πολλά χρόνια για την επικινδυνότητά τους. Ο οξικός μόλυβδος (lead acetate) είναι μια τοξική ουσία, που έχει εγκριθεί για χρήση σε βαφές μαλλιών, σε συγκέντρωση όμως που δεν υπερβαίνει το 0,6%.
Ακόμη, πολλές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως βασίζονται σε συνθετικά διαλύματα πίσσας ή άλλων παραγώγων του πετρελαίου, ενώ μερικές άλλες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα της κεφαλής, να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν καρκίνο σε πειραματόζωα και πιθανότατα στον άνθρωπο.

Η συχνότερα χρησιμοποιούμενη χημική ουσία αυτής της κατηγορίας είναι η PPD (p-phenylenediamine), η οποία δίνει ιδιαίτερα σταθερό χρώμα και ανθεκτικό σε πολλαπλά λουσίματα. Μερικές άλλες ύποπτες ουσίες είναι η 4-MMPD (4-methoxy-m-phenylenediamine), η 4-chloro-m-phenylenediamine, η 2-4-toluenediamine, η 2-nitro-p-phenylenediamine και η 4-amino-2-nitrophenol, ενώ συνεχώς ανακαλύπτονται όλο και περισσότερες, των οποίων η επικινδυνότητα είναι άγνωστη.
Παρενέργειες & αλλεργικές αντιδράσεις
Στο Τμήμα Καλλυντικών Προϊόντων της Αμερικανικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά και στις ανάλογες υπηρεσίες πολλών χωρών, οι καταγγελίες των καταναλωτών για προϊόντα περιποίησης μαλλιών, κρατούν μια από τις πρώτες θέσεις. Αναφέρονται συνήθως σε απώλεια μαλλιών, σπάσιμο τριχών, απολέπιση, κάψιμο ή ξηρότητα του δέρματος της κεφαλής.
Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις αναφέρονται αλλεργικές αντιδράσεις όπως κοκκινίλα ή φαγούρα, οι οποίες σπανιότερα μπορούν να εξελιχθούν σε πρήξιμο, δημιουργία φυσαλίδων στο πρόσωπο, αλλά και δυσκολία στην αναπνοή, οπότε καθίσταται απαραίτητη η αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.
Οι χημικές βαφές περιέχουν μεγάλα ποσοστά αμμωνίας, οξυζενέ, ρεζορκίνη, νονοξινόλ, SLS, συστατικά δηλαδή ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία των μαλλιών και του οργανισμού. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν κατά περιπτώσεις πονοκεφάλους, αλλεργίες, τριχόπτωση και ξηροδερμία και οι χρήστες αδυνατούν να συσχετίσουν τα συμπτώματα αυτά με τη βαφή των μαλλιών τους.
Τι περιέχουν οι φυτικές βαφές;
Ίσως αυτός να είναι επομένως ο λόγος που ολοένα και περισσότερες γυναίκες πλέον στρέφονται στα φυτικές βαφές μαλλιών. Οι φυτικές βαφές περιέχουν μόνο φυτικά εκχυλίσματα και για την παρασκευή τους πρέπει να αποκλείονται όλες οι χημικές ουσίες που είναι βλαβερές για τα μαλλιά και τον οργανισμό αλλά και για το περιβάλλον. Κάποια από τα συστατικά των φυτικών βαφών είναι τα βότανα, ο φλοιός καρυδιού, το χαμομήλι, η μολόχα, η χέννα, βιταμίνη C, οξέα φρούτων, πρωτεΐνες σταριού, φύκια και έλαια, όπως το σιτέλαιο.
Είναι οικολογικές, δεν περιέχουν επιβλαβείς ουσίες για το περιβάλλον, όπως mineral oils και μη βιοδιασπώμενες σιλικόνες και εγγυώνται ομοιόμορφο χρώμα διαρκείας. Επιπλέον, η υγεία των μαλλιών είναι πιο εμφανής, καθώς η τρίχα προστατεύεται και απαλλάσσεται από την ταλαιπωρία που επιφυλάσσουν οι χημικές βαφές.
Είναι ασφαλές να βάφει τα μαλλιά της μια γυναίκα όταν είναι έγκυος ή θηλάζει;
Οι βαφές, επειδή ακριβώς περιέχουν επικίνδυνες ή άγνωστης επικινδυνότητας χημικές ουσίες, θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης, ή όσο η γυναίκα θηλάζει το μωρό της, ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή βλάβη στον ευαίσθητο εμβρυϊκό ή παιδικό οργανισμό, από τη διάχυση των ουσιών στο αίμα ή το μητρικό γάλα. Γι’ αυτό πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας:
* Προτιμήστε να βάψετε τα μαλλιά σας μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, όταν το έμβρυο θα είναι λιγότερο ευάλωτο.
* Προτιμήστε ανταύγειες αντί για βαφή, όπου λιγότερα χημικά έρχονται σε επαφή με τον οργανισμό.
* Και φυσικά προτιμήστε φυτικές βαφές μαλλιών, οι οποίες είναι απαλλαγμένες από επικίνδυνες χημικές ουσίες και ως εκ τούτου αποτελούν πιο ασφαλή μέθοδο.
@ Ευριδίκη Μίχου
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα