Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

BOSWELLIA SERRATA(ΤΟ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ)

BOSWELLIA SERRATA



Η Boswellia Serrata, το αντιφλεγμονώδες της Φύσης, γνωστή και ως Ινδικό λιβάνι,(στα σανσκριτικά Shallaki )είναι ένα φυτό που μεγαλώνει σε κάποιες περιοχές της Ινδίας και χρησιμοποιείται για το θεραπευτικό εκχύλισμα από το κολλώδες ρετσίνι, που βγαίνει από το φυτό.
Το Ινδικό Λιβάνι (Boswellia serrata), είναι ένα φυτό που καλλιεργήθηκε από την αρχαιότητα για να παραχθεί το θυμίαμα. Η εκπληκτικά μεγάλη παράδοση της χρήσης του θυμιάματος στα Ινδικά φαγητά αποδεικνύει και την ευεργετική του επίδραση σε πολλούς τομείς της υγείας. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται το κολλώδες ρετσίνι, που βγαίνει από το φυτό σαν θεραπευτικό εκχύλισμα.


Η ρητίνη αυτή του δένδρου boswellia περιέχει σημαντικές ποσότητες των δραστικών συστατικών που περιλαμβάνουν καρβόνη, φαρνεζόλη, λιμονένιο, βορνεόλη και boswellic acid (μποσβελλικό οξύ), που εκτιμώνται ιδιαίτερα.


Το εκχύλισμα του φυτού έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική αλλά και στην μοντέρνα θεραπευτική με βότανα, η Βosswellia Serrata, χρησιμοποιείται κυρίως για την θεραπεία της θυλακίτιδας , Οστεοαρθρίτιδας , ρευματοειδής αρθρίτιδας ,και τενοντίτιδας , νόσου του συνδετικού ιστού , Πονοκέφαλου, Γήρανση του δέρματος.
Για τον ίδιο λόγο, έχει επίσης δοκιμαστεί για το άσθμα και για τη φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ( ελκώδης κολίτιδα ή νόσος του Crohn ). Επιπλέον, η Boswellia θεραπεύει την σχετικά σπάνια ασθένεια του παχέος εντέρου Κολλαγονούχο κολίτιδα .


Τα εκχυλίσματα του φυτού Boswellia έχουν μελετηθεί ως βοήθημα για την τυπική φροντίδα για κακόηθες γλοίωμα (ένα είδος ανίατου όγκου στον εγκέφαλο). Χρήση του Boswellia φαίνεται να μειώνει τα συμπτώματα, πιθανώς με τη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο (όπως και μέσω άλλων μηχανισμών).



ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ :
Μία από τις πρώτες χρήσεις της Boswellia, ήταν η χρήση της ως θυμίαμα (λιβάνι ) από κει και η ονομασία της "Ινδικό λιβάνι".
Έτσι δεν είναι καθόλου περίεργο που αναφέρεται και στην αρωματοθεραπεία όπως αναφέρεται στο "The Aromatherapy Bible", μια και επιφέρει ηρεμία, αναζωογόνηση και εξύψωση.
Προτείνεται να χρησιμοποιείται με βαθιές εισπνοές και χρησιμεύει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και του βήχα.
Συνιστάται και για την βοήθεια στον διαλογισμό και την προσευχή.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ:


1)Αντί - Φλεγμονώδης και Αντί- Ρευματική δράση


Λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της Boswellia Serrata, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αλλά και άλλων ρευματωδών παθήσεων.
Έχουν διεξαχθεί έρευνες σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και με σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου όπου διαπιστώθηκε ότι το «λιβάνι της Ινδίας» δρα καταπραϋντικά.

2)Αντι-Φλεγμονώδης και Φλεγμονές του προστάτη

Η αντιφλεγμόνωδης δράση του φυτού, παρουσιάζει εφαρμογή και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών του προστάτη, καθώς η πάροδος του χρόνου και η κακή διατροφή αυξάνουν τα επίπεδα της δ-λιποξυγενάσης, η οποία μπορεί να βλάψει τα προστατικά κύτταρα. Το εκχύλισμα του φυτού boswellia serrata, αναστέλλει την 5-λιποξυγενάση και άλλους φλεγμονώδεις παράγοντες, διευκολύνοντας την καλύτερη λειτουργία του προστάτη.
Η Boswellia και τα συστατικά της τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία του ρετσινιού με ειδική αλκοόλη. Η ένωση αυτή έχει μια σειρά από επιδράσεις στο σώμα, που μπορεί να καταστείλουν την φλεγμονή και τον πόνο που σχετίζεται με ρήξη συνδέσμων. Αναστέλλει την παραγωγή των φλεγμονωδών μορίων από κύτταρα του ανοσοποιητικού, επιβραδύνοντας την διείσδυση του υγρού μέσα στους ιστούς και μειώνοντας το οίδημα.
Η Boswellia επίσης καταστέλλει τη δραστικότητα ενός ενζύμου που ονομάζεται 5-λιποξυγενάσης, που είναι σημαντικό σε ένα άλλο μονοπάτι που οδηγεί σε φλεγμονή.

3)Αντί-Ασθματική δράση
Σύμφωνα με την πρακτική της ayurveda, απ' όπου προήλθε και η κύρια θεραπευτική χρήση της Boswellia Serrata, την χρησιμοποιούν για όλες τις φλεγμονές των βρόγχων αλλά ακόμη και για το άσθμα, την ασθματική βρογχίτιδα, και γενικότερα όλες τις παθήσεις και τις συγγενείς παθήσεις των βρόγχων.
Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι έχει και αποχρεμπτική δράση!
Στην Boswellia, περιέχεται ένας παράγοντας που ονομάζεται KappaB, ο οποίος είναι ένα μόριο που προλαμβάνει τις φλεγμονές, προστατεύει το νευρικό σύστημα έχει καταπραϋντική δράση για το νευρικό σύστημα και θεωρείται ότι είναι ωφέλιμος στην θεραπεία και διαχείριση του άσθματος.

4)Αντί- Φλεγμονώδης δράση και Παθήσεις του Εντέρου

Η αντιφλεγμονώδης δράση της Boswellia Serrata, οδήγησε τους μελετητές στο να μελετήσουν την επίδραση της στις φλεγμονώδης νόσους του εντέρου, την νόσο του Crohn, την ειλεΐτιδα καθώς και την ελκώδη κολίτιδα δηλαδή τις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου, που αποτελούν από μόνες τους μια ειδική κατηγορία παθήσεων.

5)Αντί - Φλεγμονώδης δράση και Ωφέλειες για το δέρμα

Από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων, η Boswellia Serrata, χρησιμοποιούνταν σε ενυδατικές κρέμες για το δέρμα.
Αναφέρεται η επίδραση της Boswellia Serrata, στην βελτίωση των λεπτών γραμμών του προσώπου, αφού παρατηρήθηκε με δέρμα που είχε πάθει ζημιά από τον ήλιο, και που περιποιήθηκαν το πρόσωπο τους για 30 ημέρες, με Boswellia Serrata, ότι εμφάνιζαν εμφανέστατη βελτίωση στις ρυτίδες του προσώπου και επιπλέον είχε αυξηθεί η ελαστικότητα του δέρματος τους και είχε ελαττωθεί κατά πολύ η όποια τραχύτητα είχε προκληθεί.

6)Boswellia Serrata και Ακμή
Τα ενεργά συστατικά της Boswellia Serrata, είναι το boswellic acid και η boswellin.
Και τα δύο αυτά συστατικά έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και στις εργαστηριακές μελέτες αλλά και στις κλινικές δοκιμές.
Η boswellia περιέχει incensole acetate, ένα συστατικό το οποίο έχει επιπρόσθετη αντιφλεγμονώδη δράση και ακόμη προκαλεί ψυχοδραστικότητα, με την ενεργοποίηση των καναλιών TRPC3 καναλιών του εγκεφάλου.
Το εκχύλισμα της boswellia, έχει ιδιαίτερη δράση κατά του Staphylococcus aureus (Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος) αλλά και άλλων βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ακμής.

7)Αντί - Καρκινική δράση


Η Boswellia Serrata, έχει την ιδιότητα να καταστέλλει την λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού που ξεκινάνε την φλεγμονή. Μπορεί επίσης και μπλοκάρει την κατανομή διαφόρων καρκινικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να τα αναγκάζει να πεθαίνουν.
Το λάδι από την Boswellia Serrata, σταμάτησε την διαίρεση καλλιεργημένων κυττάρων καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Παρ' όλα αυτά δεν έθιξε καθόλου τα υγιή κύτταρα της ουροδόχου κύστεως παρά μόνο τα κακοήθη.
Είναι πάρα πολλές οι πιθανότητες η Boswellia serrata να βοηθήσει να αποφύγει κανείς τον καρκίνο ή να βελτιώσει την κλινική εικόνα όπου υπάρχει ήδη καρκίνος.
Το εκχύλισμα της Boswellia Serrata, προκάλεσε προγραμματισμένη θανάτωση καρκινικών κυττάρων του εντερικού κόλον.
Το boswellic acid μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη και μετάσταση των ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του παχέος εντέρου από την μειορρύθμιση βιοδεικτών συνδεδεμένων με τον καρκίνο.
Προσφέρει μεγάλη ανακούφιση σε όσους πάσχουν από καρκίνο του εγκεφάλου, μειώνοντας πάρα πολύ σημαντικά το οίδημα που προκαλείται από τους όγκους του εγκεφάλου. Σε ένα ποσοστό της τάξης του 75% ατόμων που υποβλήθηκαν σε ραδιοθεραπεία η Boswellia Serrata, μείωσε το οίδημα που είχε προκληθεί από την ασθένεια.
Η Boswellia Serrata, επέδρασε σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, συμπιέζοντας την εισβολή και μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος, μειορρυθμίζοντας βιοδείκτες που ήταν συνδεδεμένοι με τον καρκίνο του παγκρέατος.
Μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο μυέλωμα, λευχαιμία και τον καρκίνο του στήθους. Αυτή η μειωμένη διόγκωση και πίεση οδηγεί σε μία μείωση των συμπτωμάτων του πόνου.

8)Λευχαιμία:

Η Οξεία μυελοειδή λευχαιμία είναι ένας καρκίνος ,που εμφανίζεται στο μυελό των οστών και προέρχεται από κύτταρα τα οποία τελικά εξελίσσονται σε λευκά κύτταρα του αίματος του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ρητίνη από εκχύλισμα λιβανιού αυξάνει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων κατά 40% περίπου.

9)Καρκίνος του νεφρού:

Το λιβάνι είναι κυτταροτοξικό για τα καρκινικά κύτταρα της ουροδόχου κύστης, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα ενώ δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά.

10)Ινομυώματα/Καρκίνος στη μήτρα :

Το λάδι από λιβάνι είναι πολύ καλό για την υγεία της μήτρας. Ρυθμίζει την παραγωγή της οιστρογόνου ορμόνης, μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού όγκου εμμηνόπαυσης ή κύστης στη μήτρα. Στην περίοδο της προ-εμμηνόπαυσης, διατηρεί υγιή την μήτρα και ρυθμίζει την έμμηνο ρύση.

11)Boswellia Serrata και πονοκέφαλος
Μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο και την δυσφορία που προκαλείται από τον πονοκέφαλο.
Η Boswellia προκαλεί την αραίωση του αίματος, με συνέπεια, να υπάρχει καλύτερη ροή σε φλέβες και αρτηρίες.
Η ασπιρίνη και η ιβοπρουφαίνη (γνωστά αναλγητικά) έχουν παρόμοιες επιδράσεις στο αίμα και γι΄ αυτό και συνταγογραφούνται πολύ συχνά για τους πονοκεφάλους.
Όταν το αίμα, είναι "λεπτότερο", είναι σε θέση να ρέει μέσα από το σώμα πιο εύκολα, με αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης ή το πρήξιμο στα λεπτότερα τριχοειδή αγγεία στο κεφάλι σας.. Αυτή η μειωμένη διόγκωση και πίεση οδηγεί σε μία μείωση των συμπτωμάτων του πόνου.


Παρενέργειες:

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί παρενέργειες όπως ναυτία, διάρροια και δερματικά εξανθήματα.

(Μεταφρασμένο από το βιβλίο των σπουδών μου :''Herbs & Special Botanical''.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα