Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ


Γίγαντας της φιλοσοφίας, τον οποίον προσκυνούν όλοι οι στοχαστές, από κοντά και οι θεολόγοι. Τι περιμένεις από έναν διανοητή, που πάσχει να προβληματιστεί για το σωστό, το χρήσιμο, το τι είναι συνείδηση, τι είναι λογική; Αν περιμένεις την αλήθεια δεν θα την ακούσεις από κανέναν ούτε σ' αυτή, ούτε στην άλλη ζωή. Αυτό λέει ο αποδυτηριάκιας ο σοφός, όλοι οι άλλοι απλά είναι φιλόσοφοι.
Ο γίγαντας της φιλοσοφίας είναι ο Γερμανός Ιμανουέλ Καντ, που κι αυτός άνοιξε το βιβλίο, αξιέπαινο αυτό, αλλά μετά την πρώτη σελίδα, ίσως και μιάμισυ σελίδα να κατάφερε να διαβάσει, στη συνέχεια κατάλαβε ότι το κείμενο είναι τυπωμένο σε άγνωστη γλώσσα. Διεπίστωσε, όμως, κάτι πολύ σημαντικό ο Καντ...
...Ο άνθρωπος είναι ικανός να γνωρίσει τον κόσμο, όμως μόνον όπως “φαίνεται”, δεν μπορεί να έχει απόλυτη γνώση για τον αληθινό κόσμο. Πάτησε και σε μια άλλη αλήθεια ο καθηγητής της λογικής και της μεταφυσικής: Ό, τι βλέπουμε ολόγυρα και ό, τι ακούμε, ό, τι συλλαμβάνουμε δεν είναι “δικά μας”,δηλαδή δεν είναι δικές μας αντιλήψεις, αλλά αυτά που βλέπουμε έχουν από μόνα τους τη δύναμη να διαμορφώνουν την κρίση μας, τη συνείδησή μας.

Να ελαφρύνουμε την κουβέντα. Να πάρουμε μια αναπνοή. Ένα από τα πιο φωτισμένα μυαλά του σύγχρονου πολιτισμού, που γεννήθηκε σα σήμερα, 22 Απριλίου, το 1724, ο Καντ για να βγάζει τα έξοδα των ανώτερων σπουδών του παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα και στοιχημάτιζε σε παρτίδες μπιλιάρδου.
Για τις σκέψεις του Immanuel Kant δεν έχουν σταματήσει να γράφονται χιλιάδες βιβλία. Ο ίδιος είπε ότι ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε με την προίκα μέσα του να επιδιώκει την ευτυχία του. Δηλαδή; Έχεις να κάνεις με χάλια, αυτός είναι ο άνθρωπος. Του δόθηκε ο Λόγος του ανθρώπου, λέει ο Καντ, για να κάνει το καλό. Κι αυτό είναι το Ύψιστο καλό, να μπορούσε ο άνθρωπος να διακρινόταν από τη βούλησή του για το καλό.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα