Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ρώτησαν Τον Διδάσκαλο...




Κάποιος ρώτησε: «Στην αδικία τους απαντάμε με την αρετή μας»' τι πιστεύετε γι' αυτό; Είπε ο Διδάσκαλος: Με τι απαντάμε τότε στην αρετή τους; Στην αδικία τους απαντάμε με την ευθύτητα μας' με την αρετή μας απαντάμε στην αρετή τους...
Ο Τσί Κόγκ ρώτησε: Υπάρχει άραγε μια λέξη ικανή να καθοδηγεί τις πράξεις του ανθρώπου σε όλη του τη ζωή; Είπε ο Διδάσκαλος: Ναι, η λέξη επιείκεια: Ότι δεν επιθυμείς για τον εαυτό σου, μην το επιβάλλεις στους άλλους.


Αν τον καθοδηγείς με κυβερνητικά διατάγματα, αν τον πειθαρχείς με ποινές, ο λαός προσπαθεί απλώς να τ' αποφύγει, δεν αισθάνεται ντροπή' αν τον καθοδηγείς με την αρετή, αν τον πειθαρχείς με τις Τελετές, όχι μόνο αισθάνεται ντροπή αλλά και συμμορφώνεται αυθόρμητα.


Είκοσι πέντε περίπου αιώνες μετά από τα ανάλεκτα του Κομφούκιου και τα άπαντα του Αριστοτέλη, δύσκολα μπορεί να υπάρξει καλύτερος δείκτης για την ποιότητα του πολιτικού καθεστώτος μιας χώρας απ' αυτόν που συνιστά η ηθική αξία των πολιτικών ηγετών της.

Είπαν Ή Έγραψαν - Γνῷ Τὸν Μέσον Ἀεὶ... Πλάτων Και Κομφούκιος - Zong-Qi Cai.




.~`~.
I
Το σταθερό σημείο, τι υψηλή αρετή!
Κομφούκιος 
孔夫子

.~`~.
II
...γνῷ τὸν μέσον ἀεὶ τῶν τοιούτων βίον αἱρεῖσθαι καὶ φεύγειν τὰ ὑπερβάλλοντα ἑκατέρωσε...
Πλάτων

*
**
*

Να συγκρίνεις τη σκέψη του Πλάτωνα και τη σκέψη του Κομφούκιου είναι σαν να ξεκινάς να βρεις τις πηγές απ' όπου ρέουν 
ο Δυτικός και ο Απωανατολικός πολιτισμός.
Zong-qi Cai 
蔡宗齊


Άκουσε ο Κομφούκιος να λένε:
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε στην κατοχή και την εξουσία μας ολόκληρο το δυτικό κόσμο. Φαίνεται να είναι κάποιο σχέδιο της θείας Πρόνοιας να εξαφανίσει τα άλλα έθνη και να μεγαλώσει και να ισχυροποιήσει το δικό μας. Υπάρχει σπουδαίος λόγος να πιστέψουμε ότι ο Θεός θα μεταφέρει την αυτοκρατορία του κόσμου από την Ευρώπη στην Αμερική. Αυτή είναι η τελευταία μεγάλη αυτοκρατορία που σκοπεύει να δημιουργήσει, πριν τα βασίλεια του κόσμου απορροφηθούν στο βασίλειο του Χριστού.
Emmons Nathaniel
(Gos never forsakes his people, σ. 179-180. In volume 5 of Works, Evols, Boston, Gongregational Board of Publication, 1862)

Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή η φυλή, αν δεν απολέσει την ζωντάνια της από το αλκοόλ και τον καπνό, είναι προορισμένη να εξουσιάσει πιο αδύναμες φυλές, να αφομοιώσει άλλες και να χειραγωγήσει, να πλάσει τις υπόλοιπες, μέχρις ότου, με κάθε αληθινή και σημαντική έννοια, θα έχει αγγλοσαξονοποιησει την ανθρωπότητα;
Ήδη η αγγλική γλώσσα εμπλέη θρησκευτικών ιδεών, έχοντας συγκεντρώσει τις καλύτερες σκέψεις όλων των εποχών, είναι ο καλύτερος πράκτορας του χριστιανικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή επηρεάζει τα πεπρωμένα και διαμορφώνει το χαρακτήρα της μισής ανθρωπότητας.
Josiah Strong
(Our Country, ed. Jurgen Herbst, 1891, reprint, Cambridge, Belknap Press of University Harvard Press, 1963)

Εμείς οι Αμερικανοί είμαστε εκκεντρικοί εκλεκτοί άνθρωποι -το Ισραήλ της εποχής μας. Εμείς μεταφέρουμε την κιβωτό των ελευθεριών στην ανθρωπότητα. Ο Θεός προκαθόρισε και η ανθρωπότητα περιμένει σπουδαία πράγματα από τη φυλή μας...
Μ' εμάς, σχεδόν για πρώτη φορά στην ιστορία της γης, ο εθνικός εγωισμός είναι φιλανθρωπία χωρίς όρια' όταν κάνουμε κάτι καλό για την Αμερική, ευεργετούμε όλη την ανθρωπότητα.
Herman Melville
(White-Jacket or The World in a Man-of-War, 1850, reprint, Oxford University Press)

Και ο Κομφούκιος αποκρίθηκε:

Όταν το Τίποτα προσποιείται το Πάν, 
το Κενό προσποιείται το Πλήρες, 
η Ένδεια προσποιείται την Ευμάρεια,
δύσκολο να υπάρξει άνθρωπος με σταθερότητα.

.~`~.




ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα