Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Βαρεθήκατε να σας Λένε τι να Κάνετε; Διαχειριστείτε τις Ανεπιθύμητες Συμβουλές και Μειώστε το Στρες σας!

«Να σου πω τη γνώμη μου…», «Εγώ στη θέση σου θα έκανα…», «Αν θέλεις να με ακούσεις για να το κάνεις καλά…»  Βοήθεια!  ΣΤΟΠ!!! 


Βαρεθήκατε να σας δίνουν ανεπιθύμητες συμβουλές;  Βαρεθήκατε να ακούτε καλοπροαίρετους γονείς, πεθερικά, φίλους, συγγενείς, συναδέλφους να σας λένε τη γνώμη τους για το τι πρέπει να κάνετε για το ένα ή το άλλο ζήτημα (ακόμα και αν οι ίδιοι είναι άσχετοι με αυτό που σας απασχολεί);
Οι ανεπιθύμητες συμβουλές μπορεί κάποιες –λίγες- φορές να είναι βοηθητικές, τις περισσότερες όμως φορές είναι άκαιρες, ενοχλητικές, πιεστικές και δημιουργούν στρες και άγχος. Πώς μπορείτε να θέσετε  όρια χωρίς να προσβάλλετε το άτομο που σας δίνει μια συμβουλή χωρίς να τη θέλετε;

1. Διακρίνετε την ταυτότητα αυτού που δίνει τη συμβουλή.  Πρόκειται για άτομο που πραγματικά σας αγαπάει και σας νοιάζεται;  Ή προέρχεται από άτομο που θέλει να προβάλει τον εαυτό του, να κάνει τον ξερόλα, να φανεί ανώτερο από εσάς;  Η συμβουλή είναι σωστή και κατάλληλη για τη δική σας περίπτωση;  Ή πρόκειται για κάποιο κλισέ, ηθικοπλαστικό δίδαγμα ή κάτι άσχετο που σας λέει ο άλλος;

2. Αποφασίστε αν θέλετε συμβουλές από αυτό το πρόσωπο. Αφού αναλογιστείτε ποια μπορεί να είναι τα κίνητρά του ατόμου που δίνει τις συμβουλές, κοιτώντας μέσα σας τις δικές σας αντιδράσεις προς τις συμβουλές και προς το άτομο που τις δίνει, και ακόμα ίσως τις επιπτώσεις (αν η κατάσταση αφορά στην οικογένεια ή στην εργασία σας), μπορείτε να αποφασίσετε αν είναι καλή ιδέα να δεχτείτε τη συμβουλή (και μελλοντικές συμβουλές) ή αν θα ήσασταν καλύτερα βάζοντας όρια στη δυναμική αυτής της σχέσης.

3. Αν θέλετε να δεχτείτε τη συμβουλή και να λάβετε και άλλες στο μέλλον από αυτό το πρόσωπο, είναι εύκολο να το ευχαριστήσετε για τις συμβουλές και να του ζητήσετε να συνεχίσει να το κάνουν.

4. Αν θέλετε να κάνετε το άλλο άτομο να νιώσει ότι αξίζει, αλλά δε θέλετε τη συμβουλή του, πείτε, ‘Σε ευχαριστώ. Θα το σκεφτώ’ και μετά αλλάξτε θέμα. Έτσι, μπορείτε να σκεφτείτε την συμβουλή και αμέσως να την απορρίψετε, αλλά παράλληλα να τους κάνετε να νιώσουν ότι εκτιμάτε τη σκέψη τους.

5. Αν θέλετε να βάλετε όρια σε αυτό το άτομο, ώστε να αποφύγετε μελλοντικές ανεπιθύμητες συμβουλές, μπορείτε ευγενικά αλλά έντονα να πείτε ‘Καλή είναι η ιδέα σου, αλλά έχω τον δικό μου τρόπο να χειρίζομαι τα πράγματα’ και αλλάξτε θέμα. Αν επιμένει, μπορείτε να πείτε επιφυλακτικά ‘Χαίρομαι που αυτό που μου προτείνεις σε βοηθά. Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι να κάνει κανείς κάτι’, ή σταθερά ‘Ευχαριστώ, αλλά τα καταφέρνω μια χαρά’.

6. Αν οι ανεπιθύμητες συμβουλές επιμένουν, μπορείτε να επιλέξετε να τις αγνοείτε, ή μπορείτε ευγενικά αλλά σταθερά να πείτε στον άλλον ότι δεν χρειάζεστε συμβουλές. ‘Ευχαριστώ πολύ αλλά πραγματικά δε χρειάζομαι συμβουλές, ήδη ψάχνω λύση’ ή ‘Ευχαριστώ, είμαι ήδη κοντά στη λύση’, ή ‘Ευχαριστώ, αλλά αν χρειαστώ συμβουλές, θα τις ζητήσω σίγουρα’.


Ξαλαφρώστε από το φορτίο των Ανεπιθύμητων Συμβουλών!
1. Αν η ανεπιθύμητη συμβουλή έρθει ως αποτέλεσμα της δικής σας εκμυστήρευσης του προβλήματός σας στο άλλο άτομο, ίσως να χρειάζεται να βρείτε κάποιο άλλο έμπιστο πρόσωπο.
2. Οι ανεπιθύμητες συμβουλές συνεχίζονται και σας ενοχλούν; Περιορίσετε τις επαφές σας με αυτό το άτομο, μέχρι να νιώσετε πιο ήρεμοι.

3. Να θυμάστε ότι οι συμβουλές πιθανότατα προέρχονται είτε από κάποιον που θέλει να σας βοηθήσει είτε από κάποιον που θέλει να νιώσει σημαντικός. Στην καλύτερη ερμηνεύεται ως αλτρουισμός  και προέρχεται από κάποιο αδύναμο, αλλά όχι κακοπροαίρετο, άτομο.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα