Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ανησυχίες που δεν φαντάζεσαι ότι έχει ένα παιδί

Ανησυχίες που δεν φαντάζεσαι ότι έχει ένα παιδί
από την Ιωάννα Μίχαλου
Κάθε παιδί αναπτύσσει τον δικό του κόσμο, μέσα στον οποίο κλείνει τις σκέψεις του, τους φόβους του, τις επιθυμίες του, τα άγχη του. Μας φαίνεται πολλές φορές περίεργο το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν ανησυχίες και άγχη, όμως αυτό είναι ένα γεγονός που ισχύει για όλους. Ίσως τα γεγονότα που τα ανησυχούν να μοιάζουν μικρά στα μάτια μας, στα δικά τους όμως μοιάζουν μεγάλα και σημαντικά, ικανά να τους αλλάξουν τη ψυχοσύνθεση. Ποιες είναι, όμως, οι πιο συνηθισμένες ανησυχίες ενός παιδιού;


Οι μέρες του στο νηπιαγωγείο/σχολείοΤο έχεις γράψει στο νηπιαγωγείο για να περνάει όμορφα τις ώρες του και να μαθαίνει, όμως εκεί συμβαίνουν πράγματα που δεν τα ξέρεις και ανησυχούν το παιδί. Μπορεί να έχει τσακωθεί με κάποιο άλλο παιδί και να μην περνάει καλά, ενώ άλλα ζητήματα που το απασχολούν μπορεί να το κάνουν να μη σηκώνεται με χαρά κάθε πρωί. Αυτά θα τα ανακαλύψεις μόνο αν συζητάς αρκετά μαζί του. 

Τα αδέρφια και οι φίλοι του
Δεν τα πάει καλά με τα αδέρφια του, τσακώνονται, αρπάζονται και δεν περνούν αρμονικά τις μέρες τους. Ενώ αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε σπίτι, για μερικά παιδιά έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, κυρίως για τα μικρότερα. Μπορεί το παιδί να μην αισθάνεται χαρούμενο που το μεγάλο του αδερφάκι δεν το αφήνει να παίζει με τα παιχνίδια του και το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και στις παρέες του Σαββατοκύριακου που μαζεύονται στη γειτονιά. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για να δεις τι συμβαίνει, αλλά άσε το παιδί να τα βγάλει πέρα μόνο του, απλώς καθοδηγώντας το.

Οι τσακωμοί στο σπίτι
Αν εσείς τσακώνεστε κάθε μέρα, φωνάζετε και υψώνετε τους τόνους, δε χαλάτε μόνο τις δικές σας καρδιές. Και το παιδί που ακούει από το μέσα δωμάτιο αισθάνεται άβολα και γίνεται δυστυχισμένο. Είναι κρίμα οι καβγάδες σας να ανησυχούν το παιδί και να το κάνουν να νιώθει άσχημα. Μην τους αφήνετε να χαλούν τη γαλήνη του σπιτιού και τη ψυχολογία του παιδιού σας.

Οι φόβοι του
Ένα πράγμα που ανησυχεί πολύ τα παιδιά είναι το πώςθα τα βγάλουν πέρα με κάτι που φοβούνται. Για παράδειγμα ο άγριος σκύλος της θείας τους, που τα κάνει να νιώθουν ανησυχία κάθε φορά που του ανακοινώνεις ότι θα πάτε στο σπίτι της. Παράλληλα, το σκοτάδι στο διάδρομο που αποφάσισες ότι είναι καλύτερο να υπάρχει κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που το κάνει να μην κοιμάται καλά. Όλα αυτά υπάρχουν στον κόσμο του παιδιού και αν έχεις καλή επικοινωνία μαζί του δε θα είναι δύσκολο να τα ανακαλύψεις και να το βοηθήσεις να τα ξεπεράσει.

Φωτογραφία: Shutterstock

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα