Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Γιατί τα μωρά λένε πρώτα μπαμπά

Αλήθεια γιατί άραγε τα περισσότερα παιδιά λένε πρώτα μπαμπά και όχι μαμά; Υπάρχει κάποια εξήγηση; Ας δούμε απλά και κατανοητά!
Γιατί ενώ τα παιδιά συνήθως περνούν τον περισσότερο χρόνο της ημέρας με τη μητέρα τους, παρόλα αυτά η λέξη μαμά δεν βγαίνει τόσο εύκολα από τα χείλη τους;

Με άλλα λόγια, γιατί τα μωρά λένε πρώτα μπαμπά; Υπάρχει κάποιος λόγος που συμβαίνει αυτό; Ας ρίξουμε φως!

μωρά λέξεις μαμά μπαμπά

Ο λόγος δεν είναι ψυχολογικός, όπως θα πίστευαν κάποιοι, αλλά καθαρά οργανικός. Για την ακρίβεια οφείλεται στην ανατομία του στόματος.

Η ομιλία είναι μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία η οποία απαιτεί την ενεργοποίηση πολλών μυικών ομάδων του ανθρώπινου σώματος. 



Αυτό είναι κάτι που τα παιδιά το ξεπερνούν σχετικά εύκολα και αρχίζουν να μιλούν, ορισμένα γρήγορα, ακόμη και πριν συμπληρώσουν ένα έτος ζωής, ενώ κάποια άλλα λίγο πιο αργά, χωρίς ωστόσο αυτό να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.

Ξεκινάει, λοιπόν το παιδί να μιλάει κανονικά, έχει περάσει δηλαδή το στάδιο με τις κραυγές, και οι πρώτες του λέξεις συχνά περιλαμβάνουν τις λέξεις μαμά και μπαμπά.

μαμά, μπαμπάς και παιδί

Κι αυτό γιατί είναι σχετικά εύκολες λέξεις, άλλωστε για αυτό επιλέχθηκαν, και όχι λόγω του συμβολισμού τους, τον οποίο ίσως δεν αντιλαμβάνεται πλήρως το παιδί.

Μάλιστα, συνήθως ο μπαμπάς είναι αυτός που ακούει πρώτος το "όνομα" του, αν και τις περισσότερες φορές απουσιάζει για πολλές ώρες καθημερινά.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο δίφθογγος μπ δεν απαιτεί τόσο μεγάλη προσπάθεια και έτσι βγαίνει αυθόρμητα από το στόμα του παιδιού σε αντίθεση με το μ, το οποίο είναι ελαφρώς δυσκολότερο.

Ο λόγος που το κάνει πιο δύσκολο είναι ότι απαιτεί την ακινητοποίηση της μαλακής υπερώας, το τμήμα δηλαδή του ουρανίσκου μας στο οποίο βρίσκεται η σταφυλή.

η μαλακή υπερώα

Τα παιδιά όμως, όπως είπαμε συνηθίζουν σχετικά γρήγορα, για αυτό σε πολλές περιπτώσεις η λέξη μαμά δεν αργεί πολύ, ενώ σε κάποιες άλλες ενδέχεται ακόμη και να προηγείται.

Όπως και να 'χει, μαμά ή μπαμπά, ότι και να πει πρώτο το αγγελούδι σας σίγουρα θα σας στείλει στα ουράνια!


coolweb

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα