Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ο ΧΟΥΡΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

lifehub-votana-46

Είναι οι καρποί του φοινικόδεντρου και η καταγωγή τους είναι η Περσία. Είναι φρούτα με γλυκιά γεύση, διαθέτουν μεγάλη ενεργειακή αξία και τα καταναλώνουμε συνήθως αποξηραμένα. Οι χουρμάδες αποτελούν τη βασική τροφή των βεδουίνων, οι οποίοι ταξιδεύουν επί μέρες μέσα στην έρημο και χρειάζονται τροφές με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο. Αποτελούν από τις πιο σημαντικές τροφές για τους λαούς της Ασίας και της βόρειας Αφρικής και καλλιεργούνται συστηματικά δώδεκα είδη και εκατοντάδες ποικιλίες.
Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι οι χουρμάδες ενισχύουν την γονιμότητα. Σύγχρονες έρευνες έδειξαν ότι αυτό είναι αλήθεια. Οι χουρμάδες αυξάνουν την παράγωγη σπέρματος, δρουν ορμονικά με την έκκριση τεστοστερόνης και περιέχουν αφροδισιακές ιδιότητες.

Είναι πολύ καλή πηγή καροτενοειδών, ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου, φωσφόρου και φυτικών ινών, γι’ αυτό και η βοήθειά τους είναι πολύτιμη σε όσους αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα. Περιέχουν άλατα,  μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας ακόμα και κατά του καρκίνου. Επίσης, το κάλιο που περιέχουν βοηθάει τον οργανισμό μας στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία της καρδιάς.

Έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για άτομα που βρίσκονται στην ανάρρωση και για λεχώνες.

Οι χουρμάδες τρώγονται συνήθως σκέτοι, καθώς είναι εξαιρετικά εύγευστοι, αλλά μπορούν να καταναλωθούν και ως σνακ με γιαούρτι, δημητριακά και ξηρούς καρπούς.
Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς, οι καρποί αυτοί μπορούν να καταναλωθούν ως ενδιάμεσα γεύματα, δεκατιανό ή απογευματινό. Το γεγονός ότι προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών τα καθιστά απαραίτητα στη διατροφή μας.
Οι χουρμάδες περιέχουν φυσικά σάκχαρα τα οποία είναι υπό τη μορφή γλυκόζης και φρουκτόζης.
Αποξηραμένοι χουρμάδες μουλιασμένοι σε νερό, στο οποίο προηγουμένως  ήταν όλη τη νύχτα, είναι μια καλή λύση για την ενίσχυση της καρδιάς και των λειτουργιών της.
Οι χουρμάδες είναι πολύ αποτελεσματική φυσική θεραπεία κατά της γήρανσης, αλλά επίσης είναι και μια φυσική θεραπεία για τον πονοκέφαλο.
Αυτό το φρούτο καταπραΰνει τα νεύρα και έχει αποδειχθεί ότι αυτό το γλυκό φρούτο, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου που περιέχει, μπορεί να δράσει προληπτικά ενάντια στον καρκίνο.
Οι χουρμάδες έχουν την ικανότητα να ενισχύουν το σώμα, να μειώνουν τη χοληστερόλη, να προστατεύουν το στομάχι από παράσιτα και βακτήρια και να ρυθμίζουν την πέψη.
Αυτά τα γλυκά φρούτα μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή ξηρά, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για να κάνετε μια μαρμελάδα αλλά και στην προετοιμασία γλυκών και κέικ.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε με την κατανάλωση τους, ειδικά αν είμαστε υπέρβαροι, γιατί μόνο ένας χουρμάς έχει περίπου 20 θερμίδες.

Χρίστος Καψάλης
Συλλέκτης βοτάνων – Ερευνητής
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα