Δυο πυρηνικά ατυχήματα έχουν συγκλονίσει τον πλανήτη δείχνοντας πως η μόλυνση σύνορα δεν γνωρίζει. Αυτό του Τσέρνομπιλ και το άλλο της Φουκουσίμα. Κι ενώ από τη μια θα χρειαστούν δεκαετίες για να κλείσουν οι πληγές τους, κάθε τόσο και ‘υποτροπιάζουν’

Κάθε τόσο, όπως και σήμερα, ακούμε ότι μικρές ποσότητες ραδιενεργού νερού που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των κατεστραμμένων αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα, διαρρέουν εδώ κι εκεί. Η TEPCO προσπαθεί να καθησυχάσει τον κόσμο είτε λέγοντας ότι οι ποσότητες είναι μικρές, είτε τα όρια χαμηλά.
Τα περιστατικά προστίθενται το ένα μετά το άλλο σε μία σειρά ατυχημάτων, καθυστερήσεων και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η TEPCO μέχρι να ολοκληρωθεί η αποξήλωση του πυρηνικού σταθμού, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 30 με 40 χρόνια, δηλαδή μοιάζει η εστία μόλυνσης να μην σταματήσει ποτέ!
Αλλά το ξεχασμένο εδώ και χρόνια ατύχημα του Τσέρνομπιλ, είχε πριν μια εβδομάδα τη μαύρη επέτειο του. Τη μέρα εκείνη δημοσιεύσαμε: 30 χρόνια μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ – τι δείχνουν οι μελέτες (φωτό)Το άρθρο ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι μια μελέτη επιστημόνων που κάνει λόγο για τον κίνδυνο εξάπλωσης ραδιενέργειας σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς.

Ο Mousseau και άλλοι ερευνητές ανησυχούν ότι η συσσώρευση των πεσμένων σε φύλλα στο δασικό έδαφος παρουσιάζει πραγματικό κίνδυνο. «Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια καταστροφική πυρκαγιά στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Mousseau.
Στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών, τα 28ετή αδιάσπαστα φύλλα θα είναι ένα ιδανικό καύσιμο για την πυρκαγιά, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να εξαπλώσει την ακτινοβολία σε όλη την περιοχή. “Αυτό θα έχει συνέπεια να εξαπλωθεί ραδιενεργό καίσιο και άλλοι ρύποι μέσω του καπνού σε άλλες, κατοικημένες περιοχές”, δήλωσε ο Mousseau.
Ως εκ θαύματος ή ‘σατανικής’ σύμπτωσης, την επομένη της μαύρης επετείου ξέσπασε πυρκαγιά!
Δασική πυρκαγιά στη βόρεια Ουκρανία απειλεί σήμερα (28/4) να επεκταθεί προς τον εγκαταλειμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Οι φλόγες κατέκαψαν για μια ακόμη φορά το δάσος προς την κατεύθυνση του σταθμού του Τσερνόμπιλ. Η φωτιά στις κορυφές των δένδρων και οι ισχυρές ριπές ανέμου απειλούν σοβαρά να επεκτείνουν την πυρκαγιά στη ζώνη των 20 χλμ. γύρω από το σταθμό.
Το 1986 μια πυρκαγιά σε αντιδραστήρα προκάλεσε έκρηξη στο Τσερνόμπιλ, με αποτέλεσμα τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο. Ραδιενεργά υλικά παραμένουν στον σταθμό, καλυμμένα από μια τσιμεντένια σαρκοφάγο που οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να αντικαταστήσουν το 2016. 
Την επομένη η πυρκαγιά τέθηκε μεν υπό έλεγχο και δεν έφτασε και πάλι στον αντιδραστήρα, αλλά αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα:
«Ορισμένα από τα υλικά που είχαν μολύνει την περιοχή, θα έχουν απορροφηθεί από τα δάση. Με άλλα λόγια όταν προσγειώθηκαν στο έδαφος το 1986 και απορροφήθηκαν από τα δέντρα και όλη την βιοσφαίρα. Είναι σαν το Τσερνομπίλ ξανά. Όλα τα ραδιενεργά υλικά που έπεσαν στο έδαφος θα καούν στον αέρα και θα εισπνέονται από τους ανθρώπους» προειδοποίησε δραματικά ο Busby, ο οποίος είναι επιστημονικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους κινδύνους της Ραδιενέργειας.
Σήμερα το RT έχει άρθρο ‘No one tells us the truth’: Locals near Chernobyl fear radiation, Kiev says fire put out. H φωτιά έκαιγε από τις 28/4 μέχρι τις 2/5 και οι κάτοικοι ανησυχούν για το τι έχουν ήδη εισπνεύσει, παρά για τις διαβεβαιώσεις ότι τα όρια ακτινοβολίας ήταν επιτρεπτά. Και η ακτινοβολία απλώνεται σε Ρωσία, Λευκορωσία, μέχρι και Σουηδία, Νορβηγία, Αυστρία και Φιλανδία.
Κάποιοι κάνουν λόγο για εμπρησμό. Τι άλλο εξ άλλου θα μπορούσε να είναι μια μέρα μετά την μαύρη επέτειο;
Δεν υπάρχουν συμπτώσεις και δεν υπάρχουν ούτε τυχαίες και σπασμωδικές κινήσεις. Υπάρχει μόνο ένα πρόγραμμα καλά ενορχηστρωμένο και σε πλήρη εκτέλεση. Και το όνομα αυτού του έργου: Αποπληθυσμός!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ