Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Παντζάρι : το παρεξηγημένο λαχανικό του Μάη


pantzari-1
Ίσως το παρεξηγημένο λαχανικό που αποφεύγουν οι διαβητικοί ή οι περισσότεροι άνθρωποι όταν κάνουν δίαιτα, ακριβώς επειδή θεωρείται παχυντικό, γλυκό και ζαχαρωμένο. Στην πραγματικότητα το παντζάρι είναι ένα εξαιρετικό λαχανικό με λίγες θερμίδες, λίγες περισσότερες από τα πιο πολλά λαχανικά, χωρίς περιεκτικότητα ζάχαρης και με μεγάλη ανοσοενισχυτική δράση.
Τα παντζάρια του Μάη
Απόγονος του αγριοσέσκουλου που φύεται στις ακτές της Μεσογείου, το παντζάρι έχει νοστιμιά αλλά και φαρμακευτικές ιδιότητες. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε στους Ρωμαϊκούς χρόνους, οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν κατά κόρον ως φαρμακευτικό φυτό και το πρόσφεραν ως δωρεά στους θεούς. Στις αρχές του 18ου αιώνα ενώ οι Γάλλοι σεφ το ενέταξαν στην κουζίνα τους και έκτοτε χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές και σαλάτες. Στην σημερινή εποχή δεν το προτιμούμε ιδιαίτερα γιατί θεωρούμε λανθασμένα ότι μας παχαίνει και ότι αυξάνει το ζάχαρο του αίματος. Μπορούμε να το βρούμε τους χειμερινούς μήνες, αλλά τα μαγιάτικα παντζάρια είναι όντως τα πιο γλυκά!

Παντζάρι
Παντζάρι : η πλούσια αντικαρκινική – ανοσοενισχυτική του δράση
Παραδοσιακά το παντζάρι χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές ως γιατρικό για παθήσεις του αίματος, ενώ είναι γενικά αποδεκτή και αποδεδειγμένη η ανοσοενισχυτική και αντιοξειδωτική δράση του γιατί :
  • Είναι πλούσιο σε σίδηρο, φυτικό (μη αιμικό) σίδηρο, στοιχείο που βοηθά στην αιμοποίηση του οργανισμού.
  • Διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων βελτιώνοντας την παροχή του οξυγόνου στα κύτταρα του οργανισμού ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων, ανάμεσα τους και των φαγοκυττάρων, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την άμυνα του οργανισμού.
  • Περιέχει μαγγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον σχηματισμό των ιντερφερόνων ουσιών με ανοσοενισχυτικές και αντικαρκινικές δράσεις στον οργανισμό.
  • Περιέχει επίσης μια σημαντική ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες (και ιδιαίτερα την βεταΐνη) στις οποίες οφείλει το κόκκινο χρώμα του αλλά και την ιδιότητα να χρωματίζει τα ούρα κόκκινα. Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιοπαθειών, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες των κυττάρων.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που το καθιστά σημαντικό λαχανικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος.
  • Περιέχει επίσης κάλιο και φυλλικό οξύ σε σημαντικές ποσότητες.
Παντζάρι και θερμίδες
Το παντζάρι ΔΕΝ έχει πολλές θερμίδες : 100 γραμμάρια βρασμένου παντζαριού μας αποδίδουν μόλις 35 θερμίδες εκ των οποίων τα 7 γραμμάρια είναι υδατάνθρακες, ποσότητες που δεν θα μας παχύνουν αν καταναλωθούν με λελογισμένη χρήση ελαιολάδου. Σε μικρές ποσότητες τα παντζάρια μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και από τους διαβητικούς, σε λογικές όμως ποσότητες και αυτό γιατί τα παντζάρια έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ανεβάζουν το ζάχαρο σχετικά απότομα μετά την κατανάλωση τους. Χρειάζεται προσοχή, χωρίς όμως τον πλήρη αποκλεισμό του λαχανικού από τους διαβητικούς.
Παντζάρι
Τα παντζαρόφυλλα :
Τα φύλλα του παντζαριού περιέχουν βιταμίνη C και Α, σίδηρο και ασβέστιο σε αρκετά μεγάλες ποσότητες και για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε μαζί με τους βολβούς τους.
Τα αρνητικά των παντζαρόφυλλων:
Τα παντζαρόφυλλα περιέχουν επίσης και οξαλικό οξύ που στον οργανισμό μας μετατρέπεται σε οξαλικά άλατα, άλατα που συμβάλουν στην δημιουργία πέτρας στα νεφρά, πρέπει να αποφεύγονται από όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα ή υπερουριχαιμία, ενώ το οξαλικό οξύ δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό και για αυτό είναι προτιμότερο να μην καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα ταυτόχρονα με την κατανάλωση παντζαριών αν θέλουμε να απορροφήσουμε το ασβέστιο των πρώτων.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα