Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Πώς να ξεπεράσετε τις εξαρτήσεις σας



Οι άνθρωποι δεν ευθύνονται για το γεγονός ότι μπαίνουν σε πειρασμούς, γιατί ο Σατανάς είναι αυτός που δημιούργησε τους πειρασμούς της σάρκας και συνεχώς προκαλεί τους ανθρώπους να παραβιάζουν τις ηθικές αρχές τους. Οι άνθρωποι είναι όμως υπεύθυνοι όταν χρησιμοποιούν τη λογική και τη δύναμη της θέλησής τους για να κατακτήσουν τις αισθήσεις τους κι επομένως να βιώσουν την υπέρτατη ευτυχία του αυτοελέγχου.
Οι τρεις πιο εθιστικές αυταπάτες
Το μυαλό μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από την επιφάνεια του σώματός μας μέσω των αισθήσεων της όρασης, της ακοής, της όσφρησης, της γεύσης και της αφής. Η παραπάνω προσοχή στις αισθήσεις γίνεται εξάρτηση, κάτι που μας κάνει να έχουμε μια συνειδητότητα κατευθυνόμενη προς τα έξω.

Το ποτό, το σεξ και τα χρήματα είναι οι τρεις μεγαλύτερες αυταπάτες γιατί αυτές οι τρεις, πάνω απ” όλα, είναι οι πιο εθιστικές για το μυαλό. Τα μακροχρόνια αποτελέσματά τους είναι ότι θολώνουν τις ευαισθησίες και το μυαλό μας. Μια ματιά στο βλέμμα όσων κυριαρχούνται απ” αυτές τις αυταπάτες είναι αρκετή για να μας αποκαλύψει τη νοητική τους σύγχυση – την ανικανότητά τους να τοποθετήσουν τα πράγματα στις πραγματικές τους αναλογίες. Η επιρροή αυτών των αυταπατών είναι διπλή γιατί πρώτα μοιάζουν να ξεκαθαρίζουν το μυαλό.
Απ” όλες τις αισθήσεις, η πιο λεπτοφυής και εθιστική είναι η αφή. Οι άνθρωποι που νιώθουν υπέρμετρη ευχαρίστηση με την αφή, γίνονται εύκολα θύματα των ερωτικών επιθυμιών. Έτσι όπως είναι απλωμένη σε ολόκληρο το σώμα, η αίσθηση της αφής πιθανότατα θα έλξει την προσοχή σας προς τα έξω, μακριά από τα λεπτοφυή ρεύματα ενέργειας και συνειδητότητας που πηγάζουν από τη ζωή μέσα σας.
Βαθιές υποσυνείδητες ρίζες
Υπάρχουν και μικρότερες μορφές εθισμού. Όσοι βλέπουν το φαγητό με απληστία και όχι με ευγνωμοσύνη ως μια πηγή διατροφής, υποδουλώνονται από τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης.
Όσοι λατρεύουν την κολακεία, φυλακίζονται μέσω της αίσθησης της ακοής. Δεσμεύονται από τις χρυσές αλυσίδες του ελκυστικού λόγου. Και όσοι επιτρέπουν στον εαυτό τους να αγαπά την ανθρώπινη ομορφιά, φυλακίζονται από την αίσθηση της όρασης.
Οι ισχυρές κακές συνήθειες όπως ο αλκοολισμός ή η εξάρτηση από το φαγητό έχουν βαθιές ρίζες στον υποσυνείδητο νου. Μόλις οι συνήθειες του σώματος αρχίσουν να κυβερνούν το μυαλό, είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε το σώμα να υπακούει στις εντολές της θέλησης. Γι” αυτόν τον λόγο οι χρόνια χοντροί άνθρωποι δεν χάνουν εύκολα βάρος ακόμα κι αν κάνουν δίαιτα. Τα κύτταρα του σώματος έχουν εξασκηθεί μέσω επαναλαμβανόμενων πράξεων να αγνοούν τις δικές τους νοητικές δυνάμεις κι έχουν δημιουργήσει τις δικές τους συνήθειες και γι” αυτό το λόγο δεν αντιδρούν αμέσως σε νέες νοητικές εντολές.
Μάθετε να χρησιμοποιείτε την πανίσχυρη θέλησή σας
Πρέπει να θυμάστε πως ο Θεός δεν μας έκανε αδρανή εργαλεία αλλά μας προίκισε με ελεύθερη βούληση. Η θέληση του Θεού δεν κατευθύνεται από ιδιοτροπίες ή πειρασμούς. Η θέλησή του κατευθύνεται από σοφία. Ο Θεός μας έπλασε ως παιδιά του, καθ” ομοίωσή του ώστε να μάθουμε κι εμείς να καθοδηγούμε τη θέλησή μας με σοφία. Το να διδάξουμε άλλους να μη χρησιμοποιούν τη θέλησή τους είναι αδύνατον. Η μη εφαρμογή της θέλησης θα απαιτούσε να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αναστολής ζωτικότητας, χωρίς να κινούμαστε ή να σκεφτόμαστε.
Για να έχει τον έλεγχο της ζωής του και για να καταστρέψει τις ρίζες των εξαρτήσεών του, ο συνειδητοποιημένος εξαρτημένος πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί τη δύναμη της θέλησής του σε κάθε τι που αναλαμβάνει, μέχρι που η θέληση αυτή να ξεφύγει από την αυταπάτη ότι είναι ανθρώπινη και να γίνει παντοδύναμη θεϊκή. Η αίσθηση της εξάρτησης δεν χρειάζεται να προσλάβει αυτή τη θεϊκή θέληση. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος την έχει ήδη στην εικόνα του Θεού που υπάρχει σε κάθε ψυχή.
Αποδράστε από τη φυλακή του σώματός σας
Ο αυτοέλεγχος αποτελεί νοητική δύναμη. Η έλλειψή του είναι νοητική αδυναμία. Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν το σεξ ή το φαγητό, τρέμουν στην ιδέα του αυτοελέγχου. Πιστεύουν πως θα βασανίζονται και θα είναι δυστυχισμένοι αν δεν απολαμβάνουν τις κακές τους συνήθειες.
Ο εξαρτημένος από τις αισθήσεις είναι εξαρτημένος από το σώμα του και σκέφτεται πως δεν υπάρχει ικανοποίηση παρόμοια με αυτή που δίνουν οι αισθήσεις. Μόλις όμως νιώσει τη μεγαλύτερη χαρά του διαλογισμού, συνειδητοποιεί την ψευδαίσθηση της κατώτερης απόλαυσης των αισθήσεων. Κι έτσι, ο μόνος τρόπος για κάποιον φυσιολογικό άνθρωπο να ξεπεράσει τους πειρασμούς των αισθήσεων είναι να διαλογίζεται βαθιά μέχρι να νιώσει τις ασύγκριτες χαρές της ψυχής.
Όταν κάποιος αποτραβά την ενέργεια και τη συνειδητότητά του από την επιφάνεια του σώματός του, εισέρχεται σε μια τεράστια εσωτερική περιοχή. Καθώς αποτραβά τη ζωτική του ενέργεια προς τη σπονδυλική του στήλη και μέσω αυτής τη φέρνει προς τον εγκέφαλό του, ανακαλύπτει έναν άλλον κόσμο. Απελευθερωμένος από τους εξωτερικούς περισπασμούς, απολαμβάνει μια μέθη αδιανόητη για τους πολλούς. Όλες οι παλιές απολαύσεις των αισθήσεων, όσο όμορφες κι αν είναι, γίνονται άνοστες όταν κάποιος βιώνει την ολοένα αυξανόμενη χαρά της κοσμικής συνειδητότητας, ξεπερνώντας τη σωματική συνειδητότητα μέσω του διαλογισμού.
Ο εξαρτημένος από τις αισθήσεις, άσχετα με το πόσα ακούει για τις ανώτερες χαρές της ψυχής, ποτέ δεν τις πιστεύει, μέχρι να διαλογιστεί και να βιώσει την ευτυχία της ψυχής. Όταν οι άνθρωποι γίνονται ένα με την κοσμική δόνηση ξεπερνώντας τις ανθρώπινες αισθήσεις, απελευθερώνονται από την επιθυμία για τις απολαύσεις των αισθήσεων.
Η συγκομιδή του εθισμού
Όταν τρώτε με απληστία, η ευτυχία της ψυχής σας πνίγεται στο λασπωμένο πηγάδι της ακόρεστης απληστίας στην επιφάνεια του ουρανίσκου σας. Όταν ακούτε κολακευτικά λόγια, η σοφία της ψυχής σας βυθίζεται στο ψεύδος. Όταν είστε εθισμένοι στον πειρασμό της ερωτικής πράξης, η ευτυχία της ψυχής σας που αποκτάται με το να βρίσκετε τον Θεό σε κάθε σημείο του διαστήματος με ατελείωτες συναρπαστικές συγκινήσεις χαράς, αντικαθιστάται από φευγαλέες σωματικές αισθήσεις.
Ο πιστός πρέπει να συνειδητοποιεί πως οι χαρές των αισθήσεων δημιουργούν ασταθείς, μη ικανοποιητικές και καυτές επιθυμίες για περισσότερη απόλαυση των αισθήσεων, οι οποίες όμως ποτέ δεν ικανοποιούν την ίδια την επιθυμία. Η απόλαυση των αισθήσεων είναι σαν να πίνετε το κώνειο, το οποίο φέρνει όλο και περισσότερη δίψα. Η ευτυχία της ψυχής, αν και είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ποτέ δεν χάνεται και ποτέ δεν τελειώνει με κορεσμό, αλλά φέρνει ατελείωτες νέες απολαύσεις.
Δεν είναι αμαρτία να τρώτε με αυτοέλεγχο, ή να ζείτε σωστή και τίμια οικογενειακή ζωή, αλλά ο πιστός πρέπει πάντοτε να προσέχει να μην ακολουθεί τις απολαύσεις των αισθήσεων, γιατί θα ξεχάσει την ατελείωτη ευτυχία των πνευματικών αντιλήψεων οι οποίες γίνονται αισθητές στη σιωπή. Η ανησυχία, η δυσαρέσκεια, η πλήξη και η δυστυχία είναι η συγκομιδή του εθισμού, ενώ οι άπειρες πνευματικές αντιλήψεις που κερδίζονται μέσω του διαλογισμού, ψιθυρίζουν ευτυχία και χιλιάδες συναρπαστικές εμπνεύσεις σοφίας στα αυτιά της Σιωπής.
Τα χρήματα, το σεξ και το ποτό δημιουργήθηκαν ως προσποιητές απολαύσεις. Ποτέ δεν θα αντικαταστήσουν την ευτυχία που δίνει ο Θεός. Κανείς δεν μπορεί να σας βοηθήσει αν δεν θέλετε εσείς να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Αν έχετε τη θέληση να αλλάξετε, τότε θα σας βοηθήσει ο ίδιος ο Θεός. Ακόμα κι αν το μόνο που κάνετε είναι να προσεύχεστε με ειλικρίνεια σ” Εκείνον, θα σας δείξει τον τρόπο να απελευθερωθείτε από τις αυτοκαταστροφικές εξαρτήσεις.
Μην σπαταλάτε τα πολύτιμα χρόνια σας
Δεν αρμόζει στους ανθρώπους να συμπεριφέρονται σαν ζώα. Μην σπαταλάτε τα πολύτιμα χρόνια σας στη Γη σε γλέντια χωρίς νόημα. Από εσάς εξαρτάται είτε είστε σκλάβοι των αισθήσεων και των κακών συνηθειών είτε επιτρέπετε στους θεϊκούς στρατιώτες να κυβερνούν το πνευματικό σας βασίλειο. Για να αποκτήσετε την αγνή ευτυχία της ψυχής, πρέπει να εγκαταλείψετε την προσωρινή ευχαρίστηση των αισθήσεων.
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο εθισμένοι στην αδυναμία των αισθήσεών τους και των κακών συνηθειών τους που νιώθουν ανήμποροι μπροστά σε αυτές τις εξαρτήσεις. Αυτές οι ψυχές θα έπρεπε να θυμούνται πως αν και οι κακές συνήθειες μπορεί να τους καλύπτουν για λίγο διάστημα, δεν μπορούν όμως να τους καταπιέζουν για πάντα. Κάθε ψυχή, άσχετα με το πόσο βαθιά είναι θαμμένη κάτω από τις εξαρτήσεις, έχει τη δυνατότητα να υπερβεί όλες αυτές τις αδυναμίες. Όλοι μας είμαστε κομμάτια του Θεού. Ανήκουμε σ” Εκείνον κι Εκείνος ανήκει σ” εμάς. Κάποια στιγμή, όλοι θα επιστρέψουμε σε Αυτόν.
Ως τέκνα του Θεού, η αληθινή σας φύση είναι να είστε ευτυχισμένοι. Ποτέ δεν θα είστε ικανοποιημένοι με οτιδήποτε λιγότερο από την αληθινή ευτυχία. Η αληθινή ευτυχία δεν εξαρτάται από πράγματα έξω από εσάς.
Ο Paramahansa Yogananda είναι ο αγαπημένος παγκόσμιος δάσκαλος που έχει αναγνωριστεί σαν ένας από τους μεγαλύτερους απεσταλμένους της  Ινδίας στην Δύση. Η ζωή και οι διδασκαλίες του, συνεχίζουν να αποτελούν πηγή φωτός και έμπνευσης στους ανθρώπους κάθε φυλής, κάθε πολιτισμού και κάθε θρησκείας. Διάβασε όλη την βιογραφία του εδώ
_______________
Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός για την Εστία της Θεραπείας, www.healinghome.gr
Πηγή: www.anandaclaritymagazine.com
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα