Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ανθελληνικό παραλήρημα Μαντλίν Ολμπράιτ: Οι Έλληνες πίσω από τη σφαγή στο Κουμάνοβο





Madeleine Albright: ή οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ή οι Έλληνες βρίσκονται πίσω από την αντιπαράθεση στο Κουμάνοβο.

Γράφει από τα Σκόπια ο Vladislav Perunović – (wperunovic@gmail.com)

Μάιος 14, 2015. Βίντεο.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ, πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ (1997-2001), η πρώτη γυναίκα που κατείχε αυτή τη θέση κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον, ενεργεί με την ιδιότητα της καθηγήτριας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο  Georgotown, αναφέρθηκε, εκτενώς στα ΜΜΕ των Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας και στα πρόσφατα γεγονότα  στο Κουμάνοβο.


Η Ολμπράιτ χαρακτηρίζει το πρόβλημα του ονόματος- δηλαδή εμμέσως την ελληνική θέση- ως «μια από τις πιο τρελές συζητήσεις όλων των εποχών».

Σε ένα τμήμα του βίντεο που προβλήθηκε σήμερα στη δημόσια τηλεόραση των Σκοπίων (MRT), η Ολμπράιτ δήλωσε ότι, κατά την αμερικανική κυβέρνηση το όνομα «Μακεδονία» χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά και μόνο για την αναφορά στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, ακόμη και πριν από την αναγνώριση της από τις ΗΠΑ, με το συνταγματικό της όνομα το 2004.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη βία στην πόλη Κουμάνοβο, η Ολμπράιτ εξέφρασε την άποψη ότι η δράση αυτή υποκινήθηκε είτε από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, ή από τους Έλληνες (διορθώνοντας το πρότερο δημοσίευμα).

Κατέληξε με το συμπέρασμα ότι το θέμα του ονόματος δεν αποτελεί προτεραιότητα σήμερα, υπό το φως της κρίσης ασφαλείας στην πΓΔΜ.


Τι λέει το βίντεο

«Ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω την τρέλα για το ζήτημα της ονομασίας, αλλά σήμερα όλοι  την αποκαλούμε «Μακεδονία», δήλωσε η Αμερικανίδα πρώην υπουργός Madeline Albright, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που έγιναν πριν από 20 χρόνια, όταν ήταν  πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Το ερώτημα ήταν πως αλφαβητικά η «Μακεδονία» θα τοποθετούνταν, είχε επερωτηθεί να μπει κάτω από το ‘L’, γιατί ήταν κοντά στο ‘M’ όπως η «Μακεδονία» ή κάτω από το ‘F’, από το ‘Former’ –πρώην. Σοβαρά, αυτή η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη και ήταν μία από τις πιο τρελές συζητήσεις όλων των εποχών. Δεν έχω καμία ιδέα πότε  το θέμα θα επιλυθεί, αλλά όλοι την  αποκαλούμε σήμερα «Μακεδονία».

Μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κουμάνοβο, η «Μακεδονία» έχει μεγαλύτερο πρόβλημα με το ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε η Ολμπράιτ.


Όταν διαβάζουμε για τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας,  είναι πραγματικά ενοχλητικά. Και πάλι πρόκειται για ορισμένες εξτρεμιστικές ενέργειες και διασπάσεις σε διάφορες εθνοτικές ομάδες..
Το ερώτημα είναι εάν το Κοσσυφοπέδιο συμμετέχει ή οι Έλληνες. Νομίζω ότι το ζήτημα του ονόματος δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα σε αυτήν τη στιγμή. Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση και τώρα ήρθε η ώρα για εμάς να λάβουμε κάποια μέτρα, και όχι όταν η κατάσταση γίνει δυσκολότερη.
--

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα