Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Αρέσει στους ανθρώπους να αλλάζουν αφέντη, κυβερνήτη, ελπίζοντας πως θα καλυτερέψει η τύχη τους. Η πείρα, όμως, τους μαθαίνει αμέσως πως η τύχη τους χειρωτέρεψε.


Ο Ανίβας δεν γνώρισε ποτέ μια στάση, μια ανταρσία, παρ' ότι οδηγούσε στρατούς από πολλές και διάφορες φυλές, μάλιστα εκστράτευσε σε τόπους ξένους. Κανένας, ποτέ δεν εναντιώθηκε προσωπικά σ' αυτόν, ούτε ποτέ οι στρατοί του πλακώθηκαν μεταξύ τους. Γιατί; Απάνθρωπα σκληρός ο Ανίβας προκαλούσε τρόμο, αλλά και σεβασμό με τις πολλές αρετές του.
Ο Σκιπίων; Σπουδαίος κι αυτός, όμως τα στρατεύματά του στην Ισπανία επαναστάτησαν. Γιατί; Επειδή ήταν καλός άνθρωπος, με αισθήματα, κι είχε δώσει ελευθερία που δεν ταιριάζει στην στρατιωτική πειθαρχία.
Ποιος τα λέει αυτά; Ο Νικολό Μακιαβέλι στο βιβλίο του “Ο Ηγεμών”, το αξεπέραστο “εργαλείο” σε κάθε εξουσιαστή στους αιώνες των αιώνων. Επειδή ο άνθρωπος είναι αυτός που είναι, που ήταν, που θα είναι πάντα. Μελέτησε τις ανθρώπινες σχέσεις και το πως εξασφαλίζει, το πως διατηρεί κάποιος την εξουσία του ο Μακιαβέλι και οι σκέψεις του είναι η πρωινή και η βραδυνή προσευχή κάθε εξουσιαστή, κάθε κυβερνήτη, καθενός που λειτουργεί σαν προϊστάμενος σε μια επιχείρηση.

Μια στιγμή. Η εξουσία είναι αντίπαλος για έναν αριστερό, πολύ περισσότερο για τον αναρχικό, τον αντιεξουσιαστή. Ο Nicolo Machiavelli, που πέθανε σα σήμερα, 21 Ιουνίου το 1527, ήταν διαπιστωμένα ένα άτομο ηθικό, αδιάφθορο, όχι βέβαια άγιος και σίγουρα τοποθετείται σ' αυτό που λέμε προοδευτικός.
Να πω τούτο μόνον. Ο Ζαν Ζακ Ρουσώ χαρακτήρισε τον “Ηγεμόνα” σαν “εγχειρίδιο των δημοκρατών”. Ήταν ο Μακιαβέλι, και άσε που άδικα ονομάτισαν “μακιαβελισμό” τη συνωμοσία, το παρασκήνιο, τη σκοταδισμό, κήρυκας προφητικός της ενότητας και της ανεξαρτησίας της Ιταλίας. Ναι, ένας άλλος πρώιμος “Ρήγας Φεραίος”.
“Σπούδασε” την εξουσιαστική ο Μακιαβέλι σα Γραμματέας, όπως ο Μπαλτάκος, του Υπουργικού Συμβουλίου της Φλωρεντίας. Να, μια αλήθεια του στον “Ηγεμόνα”: Αρέσει στους ανθρώπους να αλλάζουν αφέντη, κυβερνήτη, ελπίζοντας πως θα καλυτερέψει η τύχη τους. Η πείρα, όμως, τους μαθαίνει αμέσως πως η τύχη τους χειρωτέρεψε.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα