Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Σε δύο εβδομάδες η συμφωνία λέει τώρα ο Βαρουφάκης

Σε δύο εβδομάδες η συμφωνία λέει τώρα ο Βαρουφάκης
Κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών. Αυτό δήλωσε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι οι διαφορές στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Συνεχίζοντας, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας εσόδων. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός παραδέχτηκε ότι η απόσταση παραμένει στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό.
Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Βαρουφάκης, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί και θα εφαρμοστεί να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και του αποπληθωρισμού.

Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό “κομβικό σημείο” της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει όλους εκείνους για τους οποίους θα υπήρχαν μεγάλες απώλειες, αν εφαρμοζόταν η συμφωνία προς την οποία βάδιζε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας και τόσο υψηλά ποσοστά μη δηλωμένης εργασίας. Όπως είπε, για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό, χρειάζεται ενίσχυση της μεγέθυνσης, εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων και σημαντική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε ότι όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η ελληνική, σκοπεύει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της. Σε ό,τι αφορά τα υπάρχοντα προβλήματα ρευστότητας, ο υπουργός ανέφερε πως είναι γνωστή η οξύτητα του προβλήματος και συνέχισε λέγοντας ότι ούτως ή άλλως, μέσα σε δύο εβδομάδες θα έχουν επιλυθεί, αφού με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης θα έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία.
Νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρερμήνευσε τη δήλωση αυτή του κ. Βαρουφάκη αναφέροντας πως «η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από διαθέσιμα ρευστά μέσα σε δύο εβδομάδες».
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η σημερινή τους συζήτηση ήταν “πιο φιλική από ποτέ”, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. “Είναι μια συζήτηση από την οποία έχω μάθει πράγματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενό της.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ για χαλάρωση της ρευστότητας προς την Ελλάδα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Τόνισε, δε, ότι η ΕΚΤ δεν δέχεται εντολές ούτε από το Eurogroup και θα κρίνει η ίδια πότε θα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η άρση της ελαστικότητας που ίσχυε για την Ελλάδα (waiver) δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ούτε να εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα.
Τέλος σχετικά με τη διεξαγωγή ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι το προβλέπει το ελληνικό σύνταγμα και ότι η απόφαση εναπόκειται στον πρωθυπουργό και η έγκρισή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μαρία Αρώνη, ΑΠΕ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα