Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 9 ΜΗΝΩΝ ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, 28 ΔΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ!

klepsidra
Η Ελλάδα με την νέα συμφωνία κερδίζει χρόνο, εναρμονίζεται με τις επιταγές της Ευρώπης και δεν συνάπτει νέο δάνειο….
Μεταβατικό ενδιάμεσο πρόγραμμα 9 μηνών έως τον Μάρτιο του 2016 που δεν θα αποτελεί παράταση του υφιστάμενου μνημονίου αλλά θα χαρακτηρίζεται ως χρονοδιάγραμμα γέφυρα από το μνημόνιο στην φάση εξόδου από το μνημόνιο θα περιλαμβάνεται στην συμφωνία Ελλάδος με δανειστών που είναι πιθανό να επιτευχθεί το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου και σίγουρα νωρίτερα από τις 17 Ιουνίου.
Η σημερινή συνάντηση Merkel, Hollande και Τσίπρα προφανώς και διακυβεύονται πολλά καθώς τα περιθώρια στενεύουν, η 17η Ιουνίου όπου συνεδριάζει η ΕΚΤ για τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών πλησιάζει και ο χρόνος κυλάει αμείλικτα εις βάρος της Ελλάδος.
Μετά τις νέες προτάσεις που υπέβαλλε η Ελλάδα αυξάνοντας τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος από 0,6% σε 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016 και τις διαφοροποιήσεις στον ΦΠΑ πραγματοποιείται μια πολύ κρίσιμη συνάντηση που πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνία.
Η Κομισιόν μελετάει τις νέες ελληνικές προτάσεις.
Η Ελλάδα πιέζει για συμφωνία άμεσα.
Μέρος των ευρωπαίων πολιτικών πιέζει για συμφωνία αλλά υπάρχει μια σκληροπυρηνική ομάδα κυρίως της Γερμανίας που επιδιώκει πιστωτικό γεγονός, διασυρμό της Ελλάδος και εν συνεχεία εξευτελιστική συμφωνία.
Το σενάριο το οποίο παίζει πολύ έντονα και στηρίζουν και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι είναι η συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει

1)Θα είναι μια ενδιάμεση μεταβατική συμφωνία 9 μηνών έως τον Μάρτιο ίσως έως και τον Ιούνιο του 2016.
2)Θα φέρει σημαντικές μνημονιακές ρήτρες περίπου το 85% της πρότασης Juncker και 15% της ελληνικής πρότασης.
3)Δεν θα περιλαμβάνει νέο δάνειο και η παράμετρος αυτή είναι καταλυτική.
Το bankingnews.gr στις 8 Ιουνίου αποκάλυψε ότι υπάρχει πηγή κεφαλαίων 28 δισεκ. την οποία η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς να δανειστεί.
1)Τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ που κατέχει ο ESM μαζί με το 1,2 δισεκ. των κερδών του ΤΧΣ.
2)Τα 7,2 δισεκ., της τελευταία δόσης του δεύτερου προγράμματος
3)Τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων
4)Αύξηση του προγράμματος Juncker από 2 σε 5 δισεκ με εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά
5)Αύξηση των εντόκων από 14,9 σε 18 δισεκ..
6)Στις πηγές δεν περιλαμβάνονται τα όποια πρωτογενή πλεονάσματα επιτυγχάνει η Ελλάδα.
Συνολικά η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει 28 δισεκ. χωρίς να δανειστεί ούτε 1 ευρώ σε νέο δάνειο αλλά θα αξιοποιήσει τις παλαιές πηγές εσόδων.
Ωστόσο υπάρχει και παραλλαγή αυτής της πρότασης των 28 δισεκ. χωρίς νέο δάνειο
1)Τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ που κατέχει ο ESM μαζί με τα 1,2 δισεκ. των κερδών του ΤΧΣ.
2)Τα 3,3 δισεκ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Κεντρικές τράπεζες 1,92 δισεκ. αφορούν το 2014 και 1,4 δισεκ. το 2015.
3)Αύξηση των εντόκων γραμματίων από 14,9 δισεκ. στα 18 δισεκ. ευρώ.
4)Από την μετακύλιση ομολόγων agreement on net financial assets ANFA ύψους 3,5 δισεκ. τα οποία δεν υπέστησαν haircuts με το PSI+.
Η μετακύλιση ωστόσο απαιτεί ειδική διαδικασία σε συνεννόηση με τους κατόχους.
5)Την μετάθεση καταβολής τόκων 4 δισεκ. από το πρώτο δάνειο του EFSF των 50 δισεκ.
Η Ελλάδα στην μια ή άλλη περίπτωση δεν θα συνάψει νέο δάνειο αλλά θα στηριχθεί σε παλαιές πηγές χρηματοδότησης.

Η υποσημείωση χρέους

Οι δανειστές δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν σε αυτή την φάση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο στο κείμενο συμφωνίας μπορεί να υπάρχει αναφορά ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί σε επόμενη φάση και βεβαίως εντός του 9μήνου της ενδιάμεσης, μεταβατικής περιόδου.

Ο ρόλος του ESM

O ESM μπορεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην χρηματοδότηση της Ελλάδος και στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος.
Εναλλακτικά ο ESM θα μπορούσε
1)Ο ESM με τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα γιατί εντάσσονται στο πρώτο και δεύτερο δάνειο θα μπορούσε να πληρώσει τα 1,53 δισεκ. ευρώ προς το ΔΝΤ και ταυτόχρονα ο ESM θα πληρώσει στις 20 Ιουλίου τα 3,49 δισεκ. και στις 20 Αυγούστου τα 3,18 δισεκ. ευρώ τα δύο ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Τα 1,53 δισεκ. προς το ΔΝΤ μπορούν να πληρωθούν συνολικά έως τις 30 Ιουνίου.
Με βάση τον σχεδιασμό
2)O ESM θα μπορούσε να καλύψει όλες τις βραχυχρόνιες υποχρεώσεις της Ελλάδος ειδικά προς το ΔΝΤ τα 1,53 δισεκ. και τα 6,7 δισεκ. προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου.
3)Ο ESM θα μπορούσε μετά την συμφωνία Ελλάδος με ΕΕ να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει χορηγήσει έως τώρα το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Σε σύνολο 35 δισεκ. που είναι το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα από το ΔΝΤ, μέχρι τώρα έχουν καταβληθεί 27 δισεκ. μαζί με την δόση των 7,2 δισεκ. ή 20 δισεκ. χωρίς την δόση.
O ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει τα 20 δισεκ. στο ΔΝΤ.
4)Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει και όλες τις υποχρεώσεις της Ελλάδος προς την ΕΚΤ που ανέρχονται σε 27 δισεκ.
Αν αφαιρεθούν τα 6,7 δισεκ. ελληνικά ομόλογα στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου του 2015 απομένουν περίπου 21 δισεκ.
Ο ESM θα μπορούσε να αποπληρώσει την ΕΚΤ και η Ελλάδα να συνάψει νέο δάνειο προφανώς με καλύτερους όρους από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Λίγα ζητήματα παραμένουν προς επίλυση για συμφωνία, αλλά οι τελευταίες προτάσεις της Αθήνας, που υποβλήθηκαν τη Δευτέρα, δεν είναι αρκετές” επισήμανε από το Ελσίνκι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τόνισε πάντως ότι μια συμφωνία Eurogroup της επόμενης εβδομάδας είναι ακόμη πιθανή.

“Χρειάζεται χρόνος για τεχνικές εργασίας από τους θεσμούς πριν το Eurogroup”, διευκρίνισε.

“Είμαστε ακόμη ανοιχτοί σε σοβαρές εναλλακτικές, αλλά οι εναλλακτικές των τελευταίων ημερών δεν είναι σε αρκετά υψηλά στάνταρ” δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου μετά από συζητήσεις που είχε με τον Φινλανδό υπουργό Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

“Στις τελευταίες συνομιλίες που είχαμε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα, καταστήσαμε σαφές ότι υπάρχει περιθώριο για κατάθεση εναλλακτικών μέτρων, αλλά σε τελική ανάλυση πρέπει να έχουν νόημα ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει ανεξάρτητη” πρόσθεσε.

Όσον αφορά ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει μία συζήτηση για το μέλλον, αν δεν συμφωνηθεί τι πρέπει να γίνει σήμερα.

“Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία» εκτίμησε από την πλευρά του στο γαλλικό πρακτορείο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα