Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Ζούμε περισσότερα χρόνια αλλά πιο άρρωστοι



Ο Τέο Βος του Ινστιτούτου Health Metrics and Evaluation που συνέταξε μια καινούργια έκθεση για το “βάρος” που προκαλούν παγκοσμίως οι διάφορες χρόνιες παθήσεις

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, που συνέκρινε στοιχεία από 188 χώρες για το διάστημα από το 1990 έως το 2013, η ανθρωπότητα είναι κάθε άλλο παρά υγιής, παρότι ζει περισσότερα χρόνια από ποτέ.
Το 2013, μόνο ένας στους 20 κατοίκους του πλανήτη δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας, ενώ περισσότεροι από το 1/3 υπέφεραν από τουλάχιστον πέντε παθήσεις ταυτόχρονα. Ο αριθμός, δε, όσων παρουσίαζαν τουλάχιστον 10 παθήσεις ταυτόχρονα, αυξήθηκε κατά 52% μέσα στα τελευταία 23 χρόνια.
Στόχος της μελέτης με τίτλο «Global Burden of Disease», την οποία επεξεργάστηκε στη συνέχεια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Σιάτλ, ήταν να σκιαγραφηθούν οι περιορισμοί στην καθημερινότητα των ανθρώπων εξαιτίας μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας, οι οποίοι με τη σειρά τους επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας και πρόνοιας των χωρών.

Στοιχεία

  • Το 1990 οι άνθρωποι ήταν άρρωστοι για ένα διάστημα που αντιστοιχούσε στο ένα πέμπτο της ζωής τους.
  • Είκοσι τρία χρόνια αργότερα ταλαιπωρούνται από διάφορες παθήσεις για το 1/3 του βίου τους. Η διαφορά είναι σημαντική και δεν συμβαδίζει απόλυτα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής στο ίδιο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι 5,8 χρόνια για τους άνδρες και 6,6 χρόνια για τις γυναίκες.
Οι βασικές αιτίες, όμως, έχουν παραμείνει ίδιες:
  • Μυοσκελετικοί πόνοι κυρίως στην πλάτη και τη μέση
  • κατάθλιψη
  • βαριά έλλειψη σιδήρου.
Το 2013, όμως, οι μυοσκελετικές παθήσεις, οι ψυχικές ασθένειες και οι εξαρτήσεις αποτελούν την αιτία για τα μισά προβλήματα υγείας παγκοσμίως και ακολουθούν οι ασθένειες νευρολογικής φύσεως και του αναπνευστικού.

Leading causes of YLDs globally for both sexes in 2013

1

Low back pain

2

Major depressive disorder

3

Iron-deficiency anemia

4

Neck pain

5

Age-related and other hearing loss

6

Diabetes mellitus

7

Migraine

8

Chronic obstructive pulmonary disease

9

Anxiety disorders

10

Other musculoskeletal disorders

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτές οι τιμές που είναι σταθερές παγκοσμίως, κάθε γωνιά του χάρτη έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. 
«Η πρόοδος που βλέπουμε στην αντιμετώπιση ασθενειών ή τραυματισμών είναι καλή, αλλά μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε ακόμη περισσότερα», τονίζει ο ερευνητής Κρίστοφερ Μάρεϊ του πανεπιστημίου του Σιάτλ. Η έρευνα διαπιστώνει ακόμη τις συχνότερες αιτίες θανάτου: καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια συνιστούν το 32% όλων των αιτίων θανάτου παγκοσμίως.
Το ελπιδοφόρο είναι ότι στις βιομηχανικές χώρες μειώθηκε κατά 15% η θνησιμότητα με αίτιο όλα τα είδη καρκίνου και κατά 22% με αίτιο τις καρδιοπάθειες. Στις αναπτυσσόμενες χώρες μειώθηκαν οι θάνατοι που οφείλονται σε παθήσεις του αναπνευστικού και διάρροια κατά 51%.
Συμπέρασμα: Ζούμε περισσότερα χρόνια για να ενισχύουμε όμως τις φαρμακευτικές. Οι περισσότερες δε από τις ασθένειες που ταλαιπωρούν τους πληθυσμούς είναι αποτέλεσμα της κακής διατροφής (όχι ποσότητας, αλλά ποιότητας), της μόλυνσης της ατμόσφαιρας από αιωρούμενα σωματίδια και την ακτινοβολία.
Επίσης το ελπιδοφόρο ότι μειώθηκε η θνησιμότητα στις βιομηχανικές χώρες έγκειται στο γεγονός ότι μειώνεται η βιομηχανία. Η ελίτ πλέον δεν επενδύει. Αφού γέμισε τις τσέπες της ρυπαίνοντας το περιβάλλον χωρίς καμία πρόνοια και βγάζοντας υπερκέρδη από το εργατικό δυναμικό, τώρα στρέφεται στη ρομποτική και τον αυτοματισμό. Και οι λοιποί στην κατάθλιψη…
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα