Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Μεγάλο ποσοστό Ελλήνων δεν γνωρίζει ότι έχει Ηπατίτιδα C! Έρευνα

Μεγάλο ποσοστό Ελλήνων δεν γνωρίζει ότι έχει Ηπατίτιδα C! Έρευνα

Η ηπατίτιδα C είναι μια ασυμπτωματική νόσος, η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά.
Στην χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται τέσσερις χιλιάδες καινούριες διαγνώσεις, ενώ με ηπατίτιδα C, ζουν 134.000 ασθενείς αλλά μόλις οι 32.000 είναι διαγνωσμένοι.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», ο επιπολασμός της HCV λοίμωξης, στην Ελλάδα, σε επίπεδο γενικού πληθυσμού υπολογίζεται σε ποσοστό 1,9% (δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C). Από τους μολυνθέντες 75-85% φαίνεται πως θα παραμείνουν χρόνιοι φορείς της νόσου, 10%-20% θα αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος σε 20-30 έτη και 1%-5% θα παρουσιάσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Εκστρατεία ενημέρωσης γύρω από αυτό το θέμα, ξεκινά ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την καμπάνια, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και του Ομώνυμου Ερευνητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, Γεώργιος Νταλέκος, ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία από τις πιο πρόσφατες μελέτες, «στην Ελλάδα ζουν 134.000 ασθενείς με ενεργή, χρόνια ηπατίτιδα C. Όμως μόλις οι 32.000 έχουν διαγνωσθεί».
«Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες της νόσου, καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και θάνατοι που συσχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μόλις 29.000, δηλαδή το 20%, από αυτούς γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο, ενώ από αυτούς μόνο οι 13.000, δηλαδή το 7%-8%, έχουν λάβει κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που νοσούν δεν το γνωρίζουν. Η ηπατίτιδα C είναι μια ασυμπτωματική νόσος, δηλαδή η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του «Προμηθέας», Γιώργος Καλαμίτσης.
Η εκστρατεία με σύνθημα «εCυ, έκανες το τεστ;» θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2015 και σκοπός της είναι τόσο η παροχή δυνατότητας δωρεάν ξετάσεων με τη μέθοδο «Rapid Test», όσο και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ηπατίτιδα C.
Με τη βοήθεια κινητής μονάδας μέχρι το τέλος του έτους ο «Προμηθέας» θα έχει επισκεφθεί εννέα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά) παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις, τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ιογενών ηπατιτίδων και συγκεκριμένα της ηπατίτιδας C, ενώ παράλληλα θα προσφερθεί ψυχολογική υποστήριξή και διασύνδεση των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί στα ηπατολογικά κέντρα των περιοχών που προαναφέρθηκαν.
Στόχος είναι η διενέργεια 5.000 δωρεάν εξετάσεων, ενώ για την ενημέρωση του κοινού έχουν τυπωθεί 70.000 φυλλάδια προς διανομή και διάθεση.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα