Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

FT: Το παρασκήνιο στους G-7 για την Ελλάδα

FT: Το παρασκήνιο στους G-7 για την Ελλάδα
US President Barack Obama, German Chancellor Angela Merkel, French President Francois Hollande, British Prime Minister David Cameron, Italian Prime Minister Matteo Renzi, European Commission President Jean-Claude Juncker, EU Council President Donald Tusk, Japan's Prime Minister Shinzo Abe and Prime Minister of Canada Stephen Harper, sitting together at Elmau Castle in Elmau, Germany, 08 June 2015, at the third session of their G7 meeting. EPA/MICHAEL KAPPELER/POOL

Το δραματικό παρασκήνιο για την Ελλάδα στη Σύνοδο της G-7 και τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των ισχυρών του πλανήτη για το ελληνικό πρόβλημα, αποκαλύπτουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα ήταν στο κύριο… μενού των συζητήσεων και αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα είναι ότι βρίσκεται απομονωμένη, περισσότερο από ποτέ. Ακόμη και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, ήταν πιο σκληρός αυτή τη φορά και ζήτησε από τους Ελληνες να κάνουν σκληρές και επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Ενώ αξιοσημείωτη ήταν η στάση του Καναδού πρωθυπουργού ο οποίος είπε, σύμφωνα με τους FT: «Πώς τους ανέχεστε τους Ελληνες».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εξετάστηκε το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που θα προκαλούσε μια ελληνική χρεοκοπία και αν και συμφώνησαν οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου ότι θα υπήρχε αστάθεια εντούτοις δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν πόσο θα ήταν η «ζημιά» που θα προκαλούνταν.

Αυτό που φάνηκε στη Σύνοδο, αναφέρει η εφημερίδα, ήταν ότι η Ελλάδα βρίσκεται απομονωμένη στο διεθνές στερέωμα εξαιτίας της μαχητικής στάσης που επιδεικνύει απέναντι στους δανειστές.
Ο δε Μπ. Ομπάμα στη δήλωση που έκανε αργότερα έδειξε ότι ταυτίζεται με τις γερμανικές θέσεις που ζητούν μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
«Ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην συνάντηση της G7 στην Γερμανία, αισθάνθηκαν ότι είναι επείγον να υπάρξει γρήγορα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα. Αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκκλήσεις και προς τις δύο πλευρές να κάνουν παραχωρήσεις, ο κ. Ομπάμα απέδωσε την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως έχει έρθει η ώρα «για σκληρές αποφάσεις».
Αυτό αναφέρει το άρθρο των FT που δημοσιεύει και τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου:
«Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά – ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται» ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση. «Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε. Κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ο κ. Ομπάμα έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τις συγκεντρώσεις των ηγετών της G7 και της G20 για να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους – ειδικά στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ – να είναι πιο γενναιόδωροι στην χρήση των πόρων τους για την βοήθεια των πιο αδύναμων οικονομιών.
Πράγματι, ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι ο Λευκός Οίκος θα παρέμβει στην «αναμέτρηση» Ελλάδας-δανειστών, για να κρίνει την έκβαση υπέρ τους. Ο κ. Ομπάμα κάλεσε τους δανειστές την Δευτέρα να δείξουν κάποια «ευελιξία». Αλλά δίνοντας έμφαση δημόσια στις υποχρεώσεις της Ελλάδας σε μια τόση κρίση καμπή των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ομπάμα έκλεισε μια από τις τελευταίες πιθανές εξόδους διαφυγής για την Αθήνα.
Ενδιαφέρον έχουν ωστόσο και οι αντιδράσεις των υπολοίπων ηγετών
Αξιωματούχοι σημείωσαν πως ο κ. Ομπάμα ήταν πολύ πιο θετικά διακείμενος απέναντι στους Ευρωπαίους σε σχέση με τιυς προηγούμενες συναντήσεις των G7 και G20, αναγνωρίζοντας πως η Αθήνα απογοήτευσε ως συνομιλητής.
Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι πως ορισμένες από τις πιο σκληρές δηλώσεις κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών έγιναν από τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ. Σύμφωνα με τον έναν από τους δύο αξιωματούχους, ο κ. Χάρπερ απηύθυνε έκκληση για μια συμφωνία αλλά αναρωτήθηκε «πως ανέχεται κανείς την Ελλάδα».
Εκτός από την μεγάλη επιρροή που έχει η Ουάσινγκτον σε θέματα παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είναι ο πιστωτής της Ελλάδας που έχει κρατήσει την πιο σκληρή γραμμή με την Αθήνα για την ανάγκη διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η εφημερίδα.
«Θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη, αλλά οι τρεις θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αλληλεγγύη προϋποθέτει να γίνουν μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα είπε η κ. Μέρκελ.«Δεν είμαι σίγουρη ότι έχει απομείνει πολύ χρόνος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε πολύ δουλειά. Ο χρόνος τελειώνει, κάθε ημέρα μετράει» τόνισε.
Και το άρθρο καταλήγει:
Η Αθήνα φάνηκε να προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τους πιστωτές και να κλείσει μια συμφωνία, μετά την επιδείνωση του κλίματος την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας έστειλε την Δευτέρα τρία από τα πιο έμπιστα στελέχη στις Βρυξέλλες, για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.
Μεταξύ αυτών ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θεωρείται ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επιλέχτηκε ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων τον περασμένο μήνα και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group.
Kαι οι τρεις τους θεωρούνται πραγματιστές από τους διαπραγματευτές της ευρωζώνης και είναι υπεύθυνοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών μετά από μήνες αδιεξόδου.
Παρά τα σημάδια ότι η Αθήνα προσπαθεί να μειώσει τις διαφορές με τους πιστωτές, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, αντιμετώπισε με σαρκασμό την πρόταση που παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα