Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τα συναισθήματα του καρκίνου

synaisthimata tou karkinou - Mpounti

Διάγνωση και η σημασία της συναισθηματικής υποστήριξης


Από την Παναγιώτα Μπουντή, Ψυχολόγο BSc,MSc,MA, Συντονίστρια της Ομάδας Υποστήριξης ¨Γυναίκες Μαζί¨
Options For Life Network
Η συνειδητοποίηση ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα και η αναζήτηση βοήθειας είναι δύο μεγάλα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, όπως και με άλλες χρόνιες νόσους η έγκαιρη κινητοποίηση, αλλά και η συναισθηματική υποστήριξη μπορεί να επηρεάσει θετικά την θεραπευτική διαδικασία και να βοηθήσει τη γυναίκα που νοσεί να συμφιλιωθεί με τις δυσκολίες που βιώνει και να τις αξιοποιήσει εποικοδομητικά για την ζωή της.
Η εμπειρία του καρκίνου του μαστού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλές φορές λέμε πως η δύσκολη αυτή διαδικασία ξεκινά με την διάγνωση του καρκίνου. Αλλά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το πρώιμο διάστημα της συνειδητοποίησης των ενδείξεων στο μαστό της γυναίκας και τη συναισθηματική φόρτιση από την οποία η περίοδος αυτή συνοδεύεται.
Ο καρκίνος του μαστού είναι διαπιστωμένα μια από τις πιο συνήθεις μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη ανά τον κόσμο η πληροφόρηση για την σημαντικότητα και την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή θεραπευτική διαδικασία για την γυναίκα που νοσεί.
 Το τρίπτυχο “γνωρίζω το σώμα μου”, “ελέγχω και παρατηρώ για τυχών αλλαγές στο μαστό μου” και “εγκαίρως απευθύνομαι στον γιατρό μου”, αποτελεί τη βάση κάθε εκστρατείας ενημέρωσης και πρόληψης που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού. 

Πιο συγκεκριμένα, η αξία του να βρίσκεται η γυναίκα σε επαφή με το σώμα της, να ενδιαφέρεται, να παρατηρεί και να αναγνωρίζει τις εξελικτικές μεταβολές στο μαστό της καθώς ωριμάζει ηλικιακά είναι ανεκτίμητη. Και ιδιαιτέρως ως προς την έγκαιρη διαπίστωση ασυνήθιστων αλλαγών στη μορφή και την αίσθηση ή την υφή του μαστού της.
Η πιθανότητα για διάγνωση καρκίνου του μαστού είναι πολύ φυσικό να προκαλεί στη γυναίκα που βρίσκεται πλέον στο στάδιο της εξειδικευμένης ιατρικής διερεύνησης, συναισθήματα άγχους και αβεβαιότητας για το μέλλον της. Ο φόβος για τη διάγνωση μιας ασθένειας, η οποία δυνητικά μπορεί να απειλήσει την ζωή της γυναίκας φέρνει συναισθηματική αναστάτωση και μεγάλη αγωνία.
Η αναμονή αυτή είναι ως διαδικασία αρκετά απαιτητική και μαρτυρίες γυναικών οι οποίες μοιράστηκαν την ιστορία τους και την εμπειρία τους με τον καρκίνο του μαστού, λένε πως η ανασφάλεια που ένοιωσαν επηρέασε τον τρόπο σκέψης τους και κλόνισε την συνήθη καθημερινή τους πραγματικότητα. Έγιναν ευερέθιστες και απέκτησαν ένταση και νευρικότητα στην επικοινωνία τους με τους άλλους. 
Όλη αυτή η ανησυχία μπορεί να εκφραστεί και μέσα από διαταραχές στην όρεξη για φαγητό και την ικανότητα για σωματική και διανοητική αποφόρτιση και ύπνο, αλλά και τον κλονισμό άλλων προσωπικών συνηθειών. 
Μια σειρά από σκέψεις που αφορούν την ίδια και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει, τις πρακτικές αλλαγές που θα πρέπει αν κάνει στη ζωή της, όπως επίσης και τον τρόπο με τον οποίο η δική της περιπέτεια με τον καρκίνο του μαστού θα επηρεάσει και την ζωή των σημαντικών ανθρώπων της ζωής της την απασχολούν έντονα.
Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού, βρίσκει πολλές γυναίκες μόνες. Είτε γιατί πραγματικά λείπει από δίπλα τους ένας έμπιστος άνθρωπος με τον οποίο θα νιώσουν άνετα να μοιραστούν τη νέα τους πραγματικότητα, είτε γιατί έτσι πιστεύουν πως προστατεύουν την οικογένεια τους και τους φίλους τους.
Όμως η γυναίκα που διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού έχει να αντιμετωπίσει και να βιώσει περίπλοκες καταστάσεις που μπορεί να την συγκλονίσουν.
Κάποιοι κοινοί φόβοι περιλαμβάνουν σκέψεις όπως:
“δεν θέλω να χάσω την ανεξαρτησία μου και την ελευθερία μου”, “δεν θέλω οι φίλοι μου και η οικογένειά μου να με αντιμετωπίσουν διαφορετικά”, “ίσως χρειαστεί να κάνω μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μου” ή ακόμη και “μπορεί να πεθάνω”.
Όταν η ζωή μιας γυναίκας μπαίνει σε κίνδυνο και η ίδια αισθάνεται αβεβαιότητα, για το εάν η θεραπεία θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και άγχος για την πορεία της υγείας της και το μέλλον της, είναι πάντα βοηθητικό το να μπορεί να μιλήσει για όσα βιώνει, αισθάνεται και σκέπτεται.
Η εμπειρία του καρκίνου του μαστού δεν είναι ποτέ ίδια για όλες τις γυναίκες που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με αυτόν. Κάθε γυναίκα έχει την δική της ιστορία, την δική της πορεία με τον καρκίνο. Υπάρχουν όμως κοινά στοιχεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού που ενώνουν όλες τις γυναίκες και δίνουν την αίσθηση μιας προσπάθειας που αφορά κάθε γυναίκα ξεχωριστά, αλλά και όλες μαζί ταυτόχρονα.
¨Το να μοιράζεσαι την εμπειρία σου με τον καρκίνο του μαστού μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον υποστήριξης, γίνεται ένα ισχυρό εργαλείο. Μέσα από αυτήν την κοινή πορεία αποκατάστασης δημιουργούνται πολύ θετικές προοπτικές για βελτίωση στον τρόπο της συναισθηματικής διαχείρισης της ασθένειας, αλλά και για βελτίωση της ποιότητας ζωής.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα