Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Η υγιεινή διατροφή ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια στη νοσηρότητα Και τον θάνατο

Η υγιεινή διατροφή ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια στη νοσηρότητα

Νέα Υόρκη
Η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακή νόσο, καρκίνο και άλλες παθήσεις, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που έγινε σε ενηλίκους με χαμηλό εισόδημα.

Και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άτομα με χαμηλό εισόδημα έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινά διατροφικές επιλογές και λαχανικά. Αλλά ελάχιστες είχαν εξετάσει τη σχέση μεταξύ διατροφικής ποιότητας και θανάτων συνεπεία ασθενειών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLOS Medicine, ερευνητές του Κέντρου Επιδημιιολογίας «Vanderbilt» στο Νάσβιλ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Γουέι Ζενγκ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 78.000 ενηλίκους που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Southern Community Cohort Study το διάστημα 2002 - 2009. Οι συμμετέχοντες ήταν 40-79 ετών και το 65% ήταν αφρο-αμερικανοί. Για τους μισούς εξ αυτών, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ήταν κάτω από 15.000 δολάρια.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το είδος των τροφίμων που έτρωγαν και τη συχνότητα κατανάλωσης. Οι επιλογές τους αξιολογήθηκαν βάσει κατευθυντήριων οδηγιών που δίνουν έμφαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, όσπρια και θαλασσινά. 

Οι ερευνητές μελέτησαν και στοιχεία για μια περίοδο έξι ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας σχεδόν 7.000 από τους συμμετέχοντες είχαν αποβιώσει. Εξ αυτών, πάνω από 2.200 είχαν αποβιώσει λόγω καρδιακής νόσου, σχεδόν 1.800 από καρκίνο και 2.500 από άλλες παθήσεις.

Ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και το ιατρικό ιστορικό κάθε ατόμου, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν την υγιεινότερη διατροφή είχαν σχεδόν 20% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε πάθηση, συγκριτικά με εκείνους που έκαναν τις χειρότερες διατροφικές επιλογές.

«Αυτό που πρέπει να μάθουμε από τη μελέτη είναι ότι μια καλύτερη διατροφή μπορεί να συντελέσει στην διατήρηση της καλής υγείας, συνεπώς και στην πρόληψη απειλητικών γι’ αυτή καταστάσεων, ειδικά σε άτομα με περιορισμένο εισόδημα» σχολιάζει ο Δρ Ζενγκ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα