Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Συμμαζέψτε το μυαλό σας από την πνευματική τεμπελιά

Σχολιάζει η Έλενα Έρα: Η πνευματική εξέλιξη είναι ένας δρόμος που θέλει συνεχόμενη δράση από τη μεριά μας, όσο πολυάσχολη κι αν είναι η μέρα μας. Λίγες προτάσεις από ένα καλό βιβλίο μπορούν να μας δώσουν τροφή για σκέψη όλη την μέρα, αρκεί να μάθουμε να παρατηρούμε την πληροφόρηση και όχι απλά να μένουμε στα όμορφα λόγια. Το ότι γνωρίζουμε απλά για την πνευματική εξέλιξη δε μας κάνει να εξελισσόμαστε. Να είσαι άγρυπνος, να παρατηρείς την προσωπικότητά σου και να νιώθεις ανιδιοτελή αγάπη για οτιδήποτε έρχεται στη ζωή σου. Aγαπημένε συν-οδοιπόρε, απόλαυσε το άρθρο και την πληροφόρηση…
Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τη ζωή τους προσπαθώντας να τελειοποιηθούν σε κάτι, όπως να παίζουν πιάνο ή να ζωγραφίζουν, είναι όμως πολύ τεμπέληδες για να προσπαθήσουν να φτάσουν στην τελειότητα που απαιτείται για την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Περνούν χρόνια αποδίδοντας αναποτελεσματικά και δικαιολογούνται λέγοντας, «Δεν είχα χρόνο να εξασκηθώ ή να βρω έναν καλό δάσκαλο και τέλος πάντων, δεν είμαι ιδιοφυία». Αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν πως το απίστευτο ταλέντο δεν είναι τόσο απαραίτητο όσο ο απαρέγκλιτος σκοπός και η αδιάλειπτη προσπάθεια.
Το κλειδί της ευτυχίας, της δύναμης και της υγείας βρίσκεται στο μυαλό σας. Η πνευματική τεμπελιά και η έλλειψη κινήτρων και επιμονής είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της επιτυχίας σε κάθε τομέα δραστηριοτήτων. Ένας πνευματικά τεμπέλης άνθρωπος γκρινιάζει και αναστενάζει και θεωρεί μεγάλη σπατάλη ενέργειας το να καθίσει να σκεφτεί, να σχεδιάσει ή να δημιουργήσει. Είναι απρόθυμος να ξεκινήσει δημιουργικές σκέψεις ή σκέψεις αυτο-χειραφέτησης. Μπορούμε να καταλάβουμε την σωματική αδράνεια όταν είναι μερικές φορές απαραίτητη για χαλάρωση μετά από σκληρή εργασία, δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε όμως κάποιον πνευματικά τεμπέλη.

Συχνά τονίζω: «Ολόκληρο το Σύμπαν κάθεται σε μια γωνιά της σκέψης του Θεού». Τα πάντα στο Σύμπαν είναι αποτέλεσμα σκέψης. Το μυαλό του Θεού διέπει και καθοδηγεί κάθε πτυχή της δημιουργίας. Η εικόνα του Θεού μέσα σας περιλαμβάνει την ίδια την δυνατότητα της απεριόριστης πνευματικής δύναμης, πρέπει όμως να μάθετε να αναπτύσσετε αυτή τη δύναμη κάνοντας μεγαλύτερη χρήση του μυαλού σας. Τα περισσότερα προβλήματα στη ζωή σας είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας σας να αναπτύξετε την δύναμη του μυαλού σας.

Αρνηθείτε να αποδέχεστε την συνείδηση της ήττας

Για να περάσετε τις δοκιμασίες της ζωής, πρέπει να αναπτύξετε ελαστικότητα στο μυαλό σας. Οι δοκιμασίες δεν έχουν σκοπό να σας συντρίψουν. Έρχονται μέσω του φυσικού νόμου της εξέλιξης για να βοηθήσουν να αναπτύξετε τις πνευματικές μας δυνάμεις και να περάσετε από χαμηλότερα σε υψηλότερα επίπεδα θέλησης, προσπάθειας και δημιουργικότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα παρατούν και αποτυγχάνουν· για να επιτύχετε όμως πρέπει να μάθετε να επιμένετε στην προσπάθεια προς τον τελικό σας στόχο.
Αν υποφέρετε πνευματικά, μην προσθέτετε επιπλέον τραύματα αποδεχόμενοι πνευματικά την ήττα. Ακόμα κι αν δεν έχετε δουλειά, για το καλό σας, δεν έχετε δικαίωμα να νιώθετε κατάθλιψη. Αν μένετε στο σπίτι σας κλαψουρίζοντας, παραλύετε το μυαλό σας με την θλίψη αντί να το κρατάτε απασχολημένο με δημιουργικές σκέψεις, οι οποίες από μόνες τους μπορούν να σας δείξουν έναν δρόμο μακριά από τις δυσκολίες σας.
Μπορώ να δικαιολογήσω κάποιον σωματικά τεμπέλη αν το σώμα του είναι αδύναμο ή χρειάζεται ξεκούραση, δεν μπορώ όμως να συγχωρήσω εύκολα τον πνευματικώς τεμπέλη, γιατί είναι πολύ τεμπέλης για να σκεφτεί. Χρειάζεστε δουλειά; Αντί να κλαίτε και να παραπονιέστε, πρέπει να απασχολείτε το μυαλό σας με συνεχείς σκέψεις πάνω στο πώς μπορείτε να αποκτήσετε κάποια εργασία. Να θυμάστε πάντα: είσαστε πιο δυνατοί από τις δοκιμασίες σας.
Ποτέ μην επιτρέπετε στο μυαλό σας να έχει τις ανθρώπινες σκέψεις των περιορισμών και θα δείτε την ζωή σας να αλλάζει προς το καλύτερο. Αν επιτρέψετε σε τέτοιες σκέψεις να έρθουν, έχετε ήδη χάσει την μισή μάχη. Διώξτε τέτοιες σκέψεις από το μυαλό σας και επιβεβαιώστε με βαθιά πεποίθηση πως ό,τι έχει γίνει και αυτή τη στιγμή θέτει προκλήσεις στη ζωή σας, μπορεί να αναιρεθεί. Κάθε νέα προσπάθεια μετά από μια αποτυχία, πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη και φορτισμένη με αυξανόμενη ένταση της προσοχής.
Να θυμάστε πως αν αποφασίσετε ότι θα ελέγχετε εσείς τις καταστάσεις, οι καταστάσεις θα ρυθμιστούν ανάλογα. Οι τάσεις επιτυχίας είναι έτοιμες να σας βοηθήσουν, ανάλογα με τις τολμηρές σας προσπάθειες. Αυτοί είναι οι αόρατοι φίλοι σας. Ξυπνήστε τη θέλησή σας με επανειλημμένες συνετές προσπάθειες και τελικά είναι σίγουρο ότι αυτό θα αφυπνίσει τις τάσεις επιτυχίας που κοιμούνται στον σκοτεινό θάλαμο του υποσυνειδήτου σας.

Βασιστείτε περισσότερο στο μυαλό σας και στη δύναμη της θέλησής σας

Πρέπει να πιστεύετε περισσότερο στο μυαλό σας και στη θέλησή σας. Όσο περισσότερο βασίζεστε στο μυαλό σας και στη δύναμη της θέλησής σας, τόσα περισσότερα θα κάνουν εκείνα για εσάς. Η θέληση είναι η συμπυκνωμένη πνευματική ενέργεια προς έναν στόχο. Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική δύναμη από την ενέργεια εφαρμοσμένη από την δύναμη της θέλησης. Αυτή η δύναμη της θέλησης βρίσκεται κρυμμένη βαθιά μέσα σας και αν την χρησιμοποιήσετε, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείτε να κάνετε.
Πώς μπορείτε να την αναπτύξετε; Πριν πράξετε οτιδήποτε, σκεφτείτε προσεκτικά τι πρέπει να κάνετε. Σιγουρευτείτε πως χρησιμοποιείτε τη θέλησή σας για να κατορθώσετε κάτι καλό και εξυπηρετικό για εσάς. Η δύναμη της θέλησης πηγάζει από έναν ειλικρινή σκοπό, από υψηλά κίνητρα και ευγενή φροντίδα να κάνετε καλό στον κόσμο γενικότερα.
Βρείτε κάτι που νομίζετε πως δεν μπορείτε να κάνετε. Βάλτε τα δυνατά σας να τα καταφέρετε. Όταν το καταφέρετε, βρείτε κάτι δυσκολότερο. Αν η δυσκολία είναι μεγάλη, προσευχηθείτε: «Κύριε, δώσε μου τη δύναμη να κατακτήσω όλες μου τις δυσκολίες». Οι περισσότεροι άνθρωποι τα παρατάνε και αποτυγχάνουν. Το να μην τα παρατάτε σημαίνει να αναπτύσσετε την δύναμη της θέλησης και να επιτυγχάνετε σε ό,τι κι αν αναλαμβάνετε. Ο επιτυχημένος άνθρωπος ίσως να είχε περισσότερες δυσκολίες από κάποιον που απέτυχε, απλά μπορεί να μην τις αναφέρει. Απορρίπτει τη σκέψη της αποτυχίας συνεχώς. Για να επιτύχετε πρέπει να μάθετε να επιμένετε στην προσπάθειά σας προς την κατεύθυνση του στόχου σας.
Όλα όσα βλέπετε στον κόσμο είναι αποτέλεσμα της δύναμης της θέλησης, η οποία όμως δεν χρησιμοποιείται πάντα συνειδητά. Μια δυνατή θέληση δημιουργεί μια αίσθηση εκπλήρωσης. Με την ίδια της τη δύναμη, η θέληση θέτει σε κίνηση συγκεκριμένες δονήσεις στην ατμόσφαιρα και στην Φύση με τους νόμους της τάξης και της αποδοτικότητας κι έτσι δημιουργεί τις ευνοϊκές εκείνες συνθήκες για όποιον χρησιμοποιεί τη δύναμη της θέλησης.

Η θέλησή σας πρέπει να καθοδηγείται από την σοφία

Όταν ο Ιησούς είπε, «Γενηθήτω το θέλημά Σου», τι εννοούσε; Πολλοί άνθρωποι παρερμηνεύουν το πραγματικό νόημα αυτής της δήλωσης του Ιησού και διδάσκουν ένα επικίνδυνο δόγμα της μη χρησιμοποίησης της θέλησης.
Ο Ιησούς εννοούσε πως όταν συντονιστείτε με την θέληση του Θεού η οποία καθοδηγείται από τη σοφία, τότε χρησιμοποιείτε την θεϊκή θέληση. Δεν μπορείτε όμως να γνωρίζετε τι είναι η θεϊκή θέληση μέχρι να αναπτύξετε την δική σας θέληση στο μεγαλύτερο δυναμικό της. Μόνο όταν χρησιμοποιείτε την δύναμη της θέλησής σας σωστά, μπορείτε να συνδεθείτε με την θέληση του Θεού. Με βαθιά συγκέντρωση και δεκτικότητα στον διαλογισμό, μπορείτε να έχετε αυτή τη θεϊκή σύνδεση.
Η δύναμη μιας ισχυρής θέλησης η οποία καθοδηγείται από την σοφία, είναι απεριόριστη. Ο κάτοχός της μπορεί να επιτύχει τα πάντα. Η θέληση είναι ένα όπλο με το οποίο μπορείτε να κατατροπώσετε την αποτυχία. Πρέπει όμως να την χρησιμοποιείτε συνεχώς· τότε θα σας υπηρετεί πιστά και θα είναι πάντα σωστή. Πριν ενεργήσετε, να επικοινωνείτε με τον Θεό πρώτα και να τιθασεύετε την θέλησή σας προς τον επιθυμητό στόχο.

Τρόποι για να τονώσετε και να θρέψετε το μυαλό σας

Δεν πρέπει να ζείτε σε μια στάσιμη ύπαρξη. Τονώστε και θρέψτε το μυαλό σας με την επαφή με ισχυρά πνευματικά προοδευτικά μυαλά. Ξεκινήστε σήμερα προσπαθώντας να κάνετε – ένα τη φορά – τα πράγματα τα οποία πιστεύατε ότι ήταν αδύνατον να κάνετε. Συστηματοποιήστε τη ζωή σας και προγραμματίστε τις υποχρεώσεις σας.
Κάθε πρωί αποφασίστε πως θα γίνετε καλύτεροι. Αναλύστε τον εαυτό σας και βρείτε αν κάνετε πρόοδο ή όχι. Στη ζωή δεν υπάρχει στασιμότητα· είτε προχωράτε μπροστά είτε πάτε προς τα πίσω. Κάθε μέρα παρακινείστε τον εαυτό σας να κάνει νέα κατορθώματα.
Να κρατάτε το μυαλό σας απασχολημένο στον ελεύθερο χρόνο σας με καλά βιβλία, εκτός   αν διαλογίζεστε. Διαβάστε, σημειώστε και κάντε κτήμα σας επιλεγμένα αποσπάσματα από πολύ καλά βιβλία. Μην διαβάζετε επιφανειακά ή με την προσοχή σας στραμμένη αλλού. Έτσι δεν θα αφομοιώσετε τίποτα. Αν μπορείτε να αφομοιώσετε, θα μάθετε πολλά με λίγο διάβασμα. Όταν σκέπτεστε, να έχετε τα μάτια σας κλειστά και το μυαλό σας συγκεντρωμένο στο αντικείμενο της μελέτης σας. Η λογική σκέψη μιας ιδέας είναι ο καλύτερος τρόπος να αναπτύξετε πρωτοτυπία στις δικές σας ιδέες.
Εκτελέστε όλες τις δραστηριότητές σας με πλήρη συγκέντρωση. Μερικοί άνθρωποι υποθέτουν πως κάποιες δραστηριότητες πρέπει να γίνονται αργά, αλλιώς θα προσφέρουν ανησυχία. Αυτό δεν ισχύει. Με ηρεμία και έντονη συγκέντρωση μπορείτε να εκτελείτε τις δραστηριότητές σας πολύ γρήγορα. Η τέχνη της πραγματικής δράσης είναι το να μπορείτε να ενεργείτε γρήγορα ή αργά, ανάλογα με τις συνθήκες, χωρίς να χάνετε την εσωτερική σας γαλήνη.
Κάθε βράδυ προσπαθήστε να θυμάστε με λεπτομέρειες όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Λίγο πριν πάτε για ύπνο και μόλις ξυπνήσετε, δώστε εντολή στο υποσυνείδητό σας να προσέχει όλες τις δραστηριότητες της ζωής σας και να διατηρεί όλες τις πολύτιμες εμπειρίες. Αυτά τα δύο χρονικά διαστήματα είναι τα καλύτερα για να εντυπώσετε επιβεβαιώσεις στο μυαλό σας.

«Τι μπορώ να κάνω για τον Θεό σήμερα;»

Ο Θεός σας έδωσε τη δύναμη να ελέγχετε το μυαλό σας και να ελευθερωθείτε από τον πόνο και την θλίψη. Η τεμπελιά στο σώμα και στο μυαλό πρέπει να απομακρυνθεί πριν μπορέσετε να εισέλθετε στο βασίλειο του Θεού. Είναι προτιμότερο να είσαστε επιτυχημένοι στα μάτια του κόσμου παρά τεμπέληδες, όμως δεν θα μπορέσετε να βρείτε την πραγματική ευτυχία αν δεν συνδυάσετε την εγκόσμια επιτυχία με την πνευματική επιτυχία μέσω της καθημερινής εσωτερικής επικοινωνίας με τον Κύριο.
Η συνείδηση του πνευματικού και ηθικού καθήκοντος πρέπει να κατέχει ύψιστη θέση στο μυαλό σας, πάνω από όλα τα άλλα καθήκοντα. Μην είσαστε τόσο απασχολημένοι ώστε να μην βρίσκετε χρόνο για διαλογισμό και πνευματικές ασχολίες. Βιώστε την υπέρτατη ευτυχία της εσωτερικής ζωής και θα την προτιμάτε από τις πρόσκαιρες απολαύσεις του εξωτερικού κόσμου.
Ο Paramahansa Yogananda είναι ο αγαπημένος παγκόσμιος δάσκαλος που έχει αναγνωριστεί σαν ένας από τους μεγαλύτερους απεσταλμένους της  Ινδίας στην Δύση. Η ζωή και οι διδασκαλίες του, συνεχίζουν να αποτελούν πηγή φωτός και έμπνευσης στους ανθρώπους κάθε φυλής, κάθε πολιτισμού και κάθε θρησκείας. Διάβασε όλη την βιογραφία του εδώ
____________
Μετάφραση κειμένου: Νίκος Πνευματικός για την Εστία της Θεραπείας, www.healinghome.gr
Πηγή: www.anandaclaritymagazine.com
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα