Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Η ιστορία της μονόλεπτης σιγής...

Η ιστορία της μονόλεπτης σιγής...

Κρατάμε ενός λεπτού σιγή όταν θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή. Αυτό αποτελεί μία συνήθεια των ανθρώπων που πλησιάζει τα 100 χρόνια.
Η ιστορία της μονόλεπτης σιγής...
Για την ακρίβεια –ενός λεπτού σιγή- τηρείται εδώ και 96 χρόνια. Στο κείμενο αυτό θα δούμε πότε τηρήθηκε για πρώτη φορά και φυσικά, ποιος ήταν αυτός που εισηγήθηκε τον τρόπο αυτό για να τιμάται η μνήμη ανθρώπων που έσβησαν.
Ας ξεκινήσουμε με ένα όνομα. Edward George Honey. Στο μυαλό αυτού του ανθρώπου κατέβηκε η ιδέα για κάτι τέτοιο. Ο Edward Honey γεννήθηκε το 1885 και ήταν Αυστραλός στρατιώτης και δημοσιογράφος. Πολέμησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τον Βρετανικό Στρατό.

50a089e385a40.image
Στις 8 Μαϊου του 1919, ο Honey –που τότε δούλευε στο Λονδίνο- με επιστολή του στην εφημερίδα Evening News του Λονδίνου, ζητούσε να τηρηθεί 5λεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε τελειώσει ένα χρόνο νωρίτερα. Υπέγραψε με το ψευδώνυμο Warren Foster και σ’ αυτήν έγραφε:

«Στις 11 η ώρα, της 11ης ημέρα του 11ου μήνα (η κατάπαυση του πυρός υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1918). Πέντε μόνο λεπτά. Πέντε λεπτά μόνο εθνικής σιγής. Στο δρόμο, στο σπίτι, στο θέατρο. Οπουδήποτε. Ο κόσμος γιόρτασε το τέλος του πολέμου με χαρές και πανηγύρια. Πιστεύω ότι στο θρήνο που προκάλεσε ο πόλεμος αυτός, η σιγή ταιριάζει μακράν καλύτερα».
MinutoDeSilencio 03
Η πρώτη φορά που τηρήθηκε σιγή ήταν στη Μεγάλη Βρετανία. Στις 11 Νοεμβρίου του 1919 στη μνήμη των θυμάτων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εισήγηση του Honey δεν υιοθετήθηκε αμέσως. Αυτό έγινε όταν ακόμα ένας, ο Σερ Πέρσι Φιτσπάτρικ εισηγήθηκε την 2λεπτη σιγή για να τιμηθεί η μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διαφορά ήταν ότι ο Σερ Φιτσπάτρικ προώθησε την ιδέα του κατευθείαν στον Βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο.
AVT Percy Fitzpatrick 5647
Ο Πέρσι Φιτσπάτρικ.

Ο Honey πέθανε στις 25 Αυγούστου του 1922, σε ηλικία 37 ετών και ο τάφος του βρίσκεται στο δυτικό Λονδίνο. Η αυστραλιανή κυβέρνηση αναγνωρίζει στο πρόσωπο του Honey τον άνθρωπο που πρώτος σκέφτηκε την σιγή για την μνήμη των ανθρώπων.
Ο Βασιλιάς Γεώργιος της Αγγλίας πάντως, θεωρεί πατέρα της ιδέας τον Σερ Φιτσπάτρικ.
Edward George Honey 9505 32311
Στον τάφο του Honey, επιγραφή αναφέρει: "Στη μνήμη του Εdward George Honey που όταν ζούσε στο Λονδίνο πρώτος εισηγήθηκε την τελετή τήρησης σιγής που τώρα τηρείται στις βρετανικές χώρες στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο".

* Τα 2 λεπτά που πρότεινε ο Σερ Φιτσπάτρικ έγιναν 1 για πρακτικούς λόγους.
* Σήμερα μονόλεπτη σιγή τηρείται πολύ συχνά σε αθλητικά γεγονότα.
* Κύρια φωτογραφία: Krystle Campbell

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα