Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ξαφνικά χαμόγελα στο Μαξίμου με την είδηση που έμαθαν

Ξαφνικά χαμόγελα στο Μαξίμου με την είδηση που έμαθαν
Στο μέγαρο μαξίμου οι πληροφορίες που φτάνουν απο το εξωτερικό είναι αισιόδοξες. Για πρώτη φορά γίνεται συζήτηση απο τους θεσμούς να παρέχουν στη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, σαφή αναφορά για το χρέος ανάλογη με αυτή που διατυπώθηκε πριν το δημοψήφισμα στην έκθεση του ΔΝΤ. Δηάδή αναδιάρθρωση του χρέους, με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρέους αλλά και κούρεμα υπό προϋποθέσεις.
Η είδηση όταν μαθεύτηκε ως πληροφορία απο τους δανειστές στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε ευφορία στον πρωθυπουργό μια ημέρα μετά το συντριπτικό Οχι του δημοψηφίσματος,και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν κάθε λόγο να χαίρονται, τουλάχιστον μέχρι τις τελικές αποφάσεις στο Γιουρογκρουπ και στη σύνοδο Κορυφής την αύριο Τρίτη.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο ραδιόφωνο Europe1, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «το νήμα του διάλογου κρατείται γερά» και πρόσθεσε πως ήδη στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για το χρέος που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για διάλογο. Επεσήμανε δε ότι περιμένει πλέον τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


«Το βάρος του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια θα είναι υπερβολικά υψηλό για την Ελλάδα για να μπορέσει να ανακάμψει» δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε: «υπάρχουν διάφορες εκφράσεις, (...) θα μπορούσαμε να το αναδιαρθρώσουμε, να το ελαφρύνουμε, να το επιμηκύνουμε χρονικά και αυτή είναι η πρόταση που η Γαλλία έχει βάλει επάνω στο τραπέζι και επ' αυτού θα μπορέσουμε να συζητήσουμε».
Click4more: Παραιτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφακης – Ανακοίνωσε μέσω twitter την παραίτησή του
Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, γύρω από το ότι το "Όχι" στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να σημάνει έξοδο από το ευρώ ο Μισέλ Σαπέν υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αυτόματη σχέση».

«Προηγουμένως είχα πει ότι το Όχι κυοφορούσε κινδύνους» εξήγησε. «Δεν υπάρχει όμως καμία αυτόματη σχέση, ούτε και για το ότι αυτομάτως η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Το να δούμε εάν παραμένει ή εάν βγαίνει εξαρτάται από την ποιότητα των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν. Άλλωστε ο διάλογος έχει ήδη ανοίξει. Είναι θέμα σεβασμού που οφείλουμε στην ψήφο των Ελλήνων. Ανήκει τώρα στον πρωθυπουργό να κάνει προτάσεις» είπε ο Μισέλ Σαπέν.

«Δουλέψαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ολάντ, εγώ ο ίδιος με τον πρόεδρο Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Eurogroup, με την ΕΚΤ, με τους Έλληνες, σε πρόταση που ήταν και πρόταση της Γαλλίας. Αυτή η πρόταση δεν έχει απορριφθεί. Απορρίφθηκε η προηγούμενη. Υπάρχει ήδη στο τραπέζι η βάση για ένα διάλογο, ανήκει όμως στην Ελλάδα να μας αποδείξει ότι αντιμετωπίζει σοβαρά αυτόν το διάλογο και ότι ξέρει, ότι μπορεί να παραμείνει στο ευρώ (...) Εάν η Ελλάδα υποβάλει σταθερές και σοβαρές προτάσεις και εάν από τη μεριά μας, όπως η Γαλλία έχει προτείνει, λάβουμε υπόψη το βάρος του χρέους και ενεργήσουμε ώστε τα πρώτα χρόνια ελαφρυνθεί επιτρέποντας στην Ελλάδα να ανακάμψει, τότε θα έχουμε μια στέρεη βάση. Το νήμα του διαλόγου κρατείται γερά και κρατείται από τη Γαλλία από τη μια πλευρά» κατέληξε ο Μισέλ Σαπέν.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταστήσει σαφές γρήγορα τι θέλει να κάνει με το "όχι" του δημοψηφίσματος.
Οι συνομιλίες με την Ελλάδα πρέπει να αρχίσουν σύντομα σε "σοβαρή βάση", δήλωσε ο Ντεζίρ, προσθέτοντας ότι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν δείχνει επιθυμία για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.

"Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι οι συνομιλίες (με τους αξιωματούχους της ευρωζώνης) να μπορούν να αρχίσουν εκ νέου ώστε να επιτραπεί στην Ελλάδα να μείνει στο ευρώ", επισήμανε ο Ντεζίρ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο iTELE.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα