Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

«Ακούγοντας την Καρδιά»

Χρησιμοποίηση της Μεθόδου «Ακούγοντας την Καρδιά» για πιο Εμπνευσμένες Λύσεις και Εναλλακτικές Αντιλήψεις

ak 
Επιστήμονες στο Ινστιτούτο «Αριθμητικής της Καρδιάς» στο Boulder Creek, στην Καλιφόρνια έκαναν πολυάριθμες μελέτες για να κατανοήσουν τις σωματικές επιδράσεις της τεχνικής «Ακούγοντας την Καρδιά», την οποία ανέπτυξαν για τους ασθενείς τους.

Αυτά τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στα ακόλουθα επιστημονικά περιοδικά:
The American Journal of Cardiology
The American College of Cardiology, Stress Medicine και
Journal for the Advancement of Medicine

Θα σας παρουσιάσουμε εδώ μια σύντομη επεξήγηση για την εφαρμογή της τεχνικής. Για λεπτομέρειες και επιστημονικές μελέτες, απευθυνθείτε στο (http://www.heartmath.org/). Τα δεδομένα και οι εφαρμογές της τεχνικής που αναφέρονται εδώ είναι από αυτή την ιστοσελίδα.

Εν συντομία, βρήκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα σ’ αυτούς που εφάρμοσαν αυτήν την τεχνική:

Οι παλμοί της καρδιάς τους βελτιώθηκαν.

Το νευρικό τους σύστημα εξισορροπήθηκε (εξισορρόπηση Συμπαθητικού – Παρασυμπαθητικού).

Προέκυψαν ωφέλιμες αλλαγές στις ορμόνες τους.

Είχαν αξιοσημείωτη βελτίωση στην ανταπόκριση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Παρουσίασαν σημαντική αλλαγή στον τρόπο που σκέφτονται και αισθάνονται και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Γιατί παρακινήθηκαν να κάνουν αυτήν την έρευνα;


Η ανάγκη να ανακαλύψουν μια τεχνική σαν το Ακούγοντας την Καρδιά βασίστηκε στα ακόλουθα επιστημονικά και ιατρικά γεγονότα.

_ 75% ως 90% όλων των ιατρικών επισκέψεων σήμερα στις ΗΠΑ είναι για διαταραχές σχετικές με το στρες.

_ Το εργασιακό στρες έχει γίνει «η αρρώστια του 20ου αιώνα» και θεωρείται η επιδημία του πλανήτη.

_ Η κατάθλιψη ήταν η τέταρτη αιτία ασθένειας το 1990 και μέχρι το 2020 θα είναι η μοναδική αιτία.

_ Το οξύ στρες («μάχη ή φυγή» ή τα μεγάλα γεγονότα της ζωής) και το χρόνιο στρες (το συσσωρευμένο φορτίο του μικρότερου, καθημερινού στρες) μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία.

_ Μέχρι 80% όλων των νοσημάτων και των ασθενειών (στις ΗΠΑ) έχουν ξεκινήσει ή επιδεινωθεί από το στρες.

_ Σύμφωνα με μελέτη της Κλινικής Mayo σε άτομα με καρδιακά νοσήματα, το ψυχολογικό στρες ήταν ο ισχυρότερος οιωνός μελλοντικών καρδιακών επεισοδίων, όπως ο θάνατος από καρδιά, το έμφραγμα και οι καρδιακές προσβολές.

_ Μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Harvard, πάνω σε 1.623 ανθρώπους που επέζησαν μετά από καρδιακή προσβολή, βρήκε ότι, για εκείνους που θύμωναν κατά τη διάρκεια συναισθηματικών συγκρούσεων, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν πάνω από διπλάσιος παρά για εκείνους που παρέμεναν ήρεμοι.

_ Μελέτες τριών δεκαετιών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θάνατοι από καρκίνο και καρδιοαγγειακά νοσήματα οφείλονται περισσότερο στο συναισθηματικό στρες παρά στο κάπνισμα. Οι άνθρωποι που είναι ανίκανοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά το στρες τους είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από άτομα χωρίς στρες.

_ Σε μια μελέτη του 1996 πάνω σε 240 μεσήλικες στη Φιλανδία που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια ανημποριάς – εκείνοι που ένιωθαν πιο ανήμποροι είχαν 2 με 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Σε ποιες καταστάσεις μπορεί να μας βοηθήσει το Ακούγοντας την Καρδιά;

Όποτε μας καταβάλλουν αρνητικά συναισθήματα όπως φόβος, πόνος, ενοχή, σύγχυση ή θυμός.
Όταν προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα.
Όταν έχουμε μια σύγκρουση σε μια σχέση.
Όταν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι – αλλά νιώθουμε μπλοκαρισμένοι.
Όταν έχουμε χάσει την ηρεμία και τη διαύγειά μας.

Θα πρότεινα να χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο, όποτε ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση σε κάθε είδος προβλήματος, συναισθηματικό, πρακτικό, οικονομικό, ακόμη και πνευματικό.

Πώς εφαρμόζεται η τεχνική;
ak
Η τεχνική που περιγράφεται πιο κάτω είναι μια κάπως τροποποιημένη παραλλαγή της κλασσικής μεθόδου που αναφέρουν οι οδηγίες του Ινστιτούτου Αριθμητικής της Καρδιάς. Η χρήση της μάς οδήγησε σ’ αυτήν την παραλλαγή. Για την κλασσική μέθοδο, απευθυνθείτε στο διαδίκτυο.

Σταματήστε – Κάντε ένα διάλειμμα ώστε να μπορέσετε προσωρινά να απαλλαγείτε από τις σκέψεις και τα συναισθήματα – ιδιαίτερα αυτά που σας προκαλούν άγχος. (Γι’ αυτό στα αγγλικά ονομάζεται Freeze Frame (Παγώστε το Πλάνο) – από την ορολογία του κινηματογράφου που εννοεί να σταματήσουμε την ταινία, να την κοιτάξουμε και ίσως να κάνουμε μια διόρθωση.)

Εστιαστείτε στο θέμα που θα θέλατε να αντιληφθείτε και να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη διαύγεια ή αποτελεσματικότητα. «Παγώνετε το πλάνο» σχετικά μ’ αυτό το θέμα, από το οποίο θα θέλατε να απομακρυνθείτε και να το εξετάσετε πιο καθαρά, ώστε να βρείτε έναν εναλλακτικό τρόπο αντίληψης και αντιμετώπισής του.

Αν βιώνετε αρνητικά συναισθήματα σχετικά μ’ αυτό το θέμα, τότε μπορείτε να εφαρμόσετε εδώ κάποια όψη της Μεθόδου Αυτοαποπρογραμματισμού Σεντόνα, για να θυμηθείτε ότι δεν είστε αυτά τα συναισθήματα. Αποδεχτείτε τα και αφήστε τα να απλωθούν, να ρέουν και να διαλυθούν. Αυτό μπορεί να γίνει για 2 ως 5 λεπτά.

Εστιαστείτε τώρα στην περιοχή γύρω από το «κέντρο ενέργειας της καρδιάς». Όταν εισπνέετε, φανταστείτε ότι η αναπνοή σας μπαίνει μέσα από το κέντρο του στήθους και, όταν εκπνέετε, ρέει προς τα έξω από το ηλιακό πλέγμα. (Ακριβώς κάτω από το στέρνο.)

Καθώς κάνετε αυτό, φανταστείτε ενέργεια ή φως να μπαίνει μέσα στο στήθος σας με την εισπνοή, νιώθοντας να γεμίζει η περιοχή του στήθους με φως και γαλήνια ενέργεια. Φανταστείτε ότι εκπνέετε από το ηλιακό πλέγμα. Μπορείτε να το κάνετε για 3 ως 5 λεπτά.

Τώρα φέρτε στο νου σας κάποιον που αγαπάτε. Μπορεί να είναι ένα μέλος της οικογένειάς σας, ένας φίλος, ή ίσως μια μορφή του Θεού που αγαπάτε, όπως ο Χριστός. Ή θα μπορούσε να είναι ένα αγαπημένο ζωάκι, ή ακόμη κι ένα μέρος της φύσης όπως η θάλασσα, ή το αγαπημένο σας λουλούδι. Καθώς εστιάζεστε στο αντικείμενο της αγάπης σας, επιτρέψτε να γεμίσει το κέντρο της καρδιάς σας με το αίσθημα και την ενέργεια της αγάπης. Αφήστε τα άλλα συναισθήματα και την αντίσταση και επιτρέψτε στον εαυτό σας να νιώσει αγάπη, εκτίμηση και ευγνωμοσύνη. Αυτό μπορεί να γίνει για 3 ως 5 λεπτά.

Έχετε τώρα δημιουργήσει θετικά συναισθήματα και θετικές συχνότητες σκέψης που κάνουν το νου να χαλαρώνει, να ξεκαθαρίζει και να λειτουργεί με βελτιωμένο τρόπο.

Φέρτε τώρα μέσα στο κέντρο της καρδιάς σας το αρχικό θέμα που σας απασχολούσε στο ξεκίνημα αυτής της άσκησης και επιτρέψτε εναλλακτικές αντιλήψεις, συναισθήματα και τρόπους αντιμετώπισης να έρθουν μέσα στο νου σας. Εδώ δεν σκέφτεστε τόσο, όσο αφήνετε και επιτρέπετε νέες εναλλακτικές αντιλήψεις και συναισθήματα να αναδυθούν από το μέρος της ειρήνης και της αγάπης στο κέντρο της καρδιάς σας. Θα μπορούσατε, επίσης, να ρωτήσετε τον εαυτό σας, «Ποια συμπεριφορά ή πράξη θα ήταν αποτελεσματική και ικανή να με χαλαρώσει και ίσως να λύσει αυτό το θέμα;»

Παραμείνετε σ’ αυτήν την κατάσταση εσωτερικής γαλήνης όσο το απολαμβάνετε.

Τώρα οραματιστείτε τον εαυτό σας να εφαρμόζει αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους αντίληψης, αίσθησης και δράσης.

Τι αποτελέσματα βρέθηκαν στο εργαστήριο;

Στο εργαστήριο, βρέθηκε ότι το βίωμα αυτών των θετικών συναισθημάτων προσφέρει:

Αναγέννηση του ανοσοποιητικού συστήματος

Υγεία και ευεξία

Αύξηση της διαύγειας

Μεγαλύτερη διάκριση

Έχουμε βρει ότι αυτή η τεχνική είναι ανεκτίμητη για την αλλαγή της συναισθηματικής μας κατάστασης και αντίληψης. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές εταιρίες σαν μέσο επίτευξης μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και επίλυσης προβλημάτων. Ελπίζω ότι θα τη δοκιμάσετε.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα