Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Τι είναι το φαινόμενο Nocebo;



Το φαινόμενο Placebo είναι γνωστό. Εδώ κι έναν αιώνα έχει μελετηθεί συστηματικά και φαίνεται ότι αποδίδει: Τα φάρμακα γίνονται μαγικά και ένα σκεύασμα, για παράδειγμα από ζάχαρη και αλεύρι, μπορεί να θεραπεύσει έναν ασθενή και μόνο που το πιστεύει. Η πίστη όμως έχει και την αρνητική της πλευρά. Και σε αυτήν ακριβώς την πλευρά βρίσκεται το Nocebo, που, παραδόξως, βιώνουμε σχεδόν όλοι σε καθημερινή βάση.

Μας σκοτώνει αυτό που πιστεύουμε

Το φαινόμενο Nocebo είναι ακριβώς το ίδιο με το φαινόμενο Placebo, μόνο που λειτουργεί αντίστροφα. Από τη μια έχουμε την πίστη ότι θα μας ωφελήσει ένα φάρμακο (Placebo) και από την άλλη ότι θα μας βλάψει ένα φάρμακο (Nocebo) και γενικότερα μια ενέργεια, μια κίνηση, μια επαφή, οτιδήποτε.
Το φαινόμενο Nocebo μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό ως όνομα, αλλά σε αυτό οφείλονται απλά πράγματα, που ούτε καν φανταζόμαστε. Για παράδειγμα, το «κακό μάτι» ή, γενικότερα, καταστάσεις όπου κάποιος αισθάνεται άσχημα επειδή υποθέτει ότι κάτι του έχουν κάνει. Αυτή είναι μια τυπική, καθημερινή εκδήλωση του Nocebo. Δεν το συναντάμε δηλαδή μόνο στην ιατρική. Απλώς τι συμβαίνει; Μας σκοτώνει αυτό που πιστεύουμε».

Δυνατοί και για το καλό και για το κακό

Τόσο το Nocebo όσο και το Placebo είναι τελικά φαινόμενα συναρπαστικά, που αποδεικνύουν ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιούμε δυνάμεις είτε για το καλό είτε για το κακό.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα