Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Πώς θα ρυθμίσεις το βιολογικό σου ρολόι σε 24 ώρες;



Νηστεύοντας μια φορά για μισή μέρα μπορούμε αμέσως να ξαναρυθμίσουμε το βιολογικό μας ρολόι. Αυτό ισχυρίζονται ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard και του Beth Israel Deaconess Medical Center της Βοστώνης προσφέροντας μια εύκολη λύση σε όσους αναγκάζονται κατά καιρούς να κάνουν την νύχτα μέρα. Ενδιαφέρει επίσης όσους πρέπει να αλλάξουν εργασιακή βάρδια (από ημερήσια σε νυχτερινή ή το αντίστροφο), αλλά και εκείνους που απορυθμίζονται επειδή ταξιδεύουν συχνά σε χώρες που βρίσκονται σε διαφορετική ζώνη ώρας.

Φως, πείνα και βιολογικοί ρυθμοί

Είναι γνωστό πως όσοι προσπαθούν να επαναφέρουν το σώμα τους στον φυσιολογικό 24ωρο κύκλο εγρήγορσης και ύπνου, επιστρατεύουν διάφορες τεχνικές, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε εκείνους που ξεκινούν να εργαστούν σε νυχτερινή βάρδια: Συνήθως χρειάζονται περίπου μια εβδομάδα για να προσαρμοστούν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο λεγόμενος κιρκαδικός ρυθμός του ανθρώπινου σώματος (το βιολογικό του ρολόι) επηρεάζεται από το φως και το σκοτάδι (όπως σε όλα τα θηλαστικά). Όμως οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο ρυθμός αυτός μπορεί να αλλάξει γρήγορα μετά από έναν κύκλο πείνας: Όπως παρατήρησαν, η πείνα αναγκάζει τα μικρά θηλαστικά να αλλάξουν τις ώρες που κοιμούνται ή είναι ξύπνια, προκειμένου να μπορέσουν να αναζητήσουν πιο αποτελεσματικά την τροφή τους.

Αποχή από το φαγητό

Οι ερευνητές λένε λοιπόν ότι η αποχή από το φαγητό για 12-16 ώρες πριν από την ώρα που θέλει κάποιος να ξυπνήσει εξασφαλίζει μια νέα ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού σε ένα 24ωρο. Μόλις αρχίσει να τρώει και πάλι, ο οργανισμός του θα εκλάβει το φαγητό ως πρωινό γεύμα θεωρώντας ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα: Το σώμα οργανώνει έναν νέο 24ωρο βιολογικό κύκλο, με αφετηρία την ώρα του πρώτου φαγητού μετά την πολύωρη νηστεία.

Πρακτική εφαρμογή

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: Αν θέλεις, για παράδειγμα, να αρχίσεις να ξυπνάς τα μεσάνυχτα, μη φας τίποτα από τις 8 το πρωί (ή τις 12 το μεσημέρι) έως τις 12 το βράδυ, την ώρα δηλαδή της έγερσης. Ετοίμασε τότε ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό και φάτο. Η νέα σου μέρα έχει μόλις ξεκινήσει!
Επίσης μη φας τίποτα στο αεροπλάνο, αλλά πάρε ένα καλό γεύμα αμέσως μόλις προσγειωθείς, για να αποφύγεις το γνωστό jet lag.
[Φωτό: © Depositphotos.com/Benis Arapovic]

bimag
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα