Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Το πολύ σεξ δεν χαρίζει ευτυχία

Κλειδί είναι η ευχαρίστηση που αποκομίζει κανείς και όχι η ποσότητα


Η επιστήμη έχει τεκμηριώσει εδώ και χρόνια τη συσχέτιση ανάμεσα στο σεξ και στο να αισθάνεται κανείς ευχαριστημένος από τον εαυτόν του και τη ζωή του.

Σε μια αντιπροσωπευτική, πρόσφατη, μελέτη με 1.000 γυναίκες, οι εθελόντριες κατέταξαν το σεξ ως την πρώτη δραστηριότητα που τις κάνει ευτυχισμένες.

 Αντίστοιχα, μια μελέτη του 2004 σε 16.000 ενηλίκους από τις ΗΠΑ είχε δείξει πως όταν αυξάνεται η συχνότητα του σεξ από μία φορά τον μήνα σε μία φορά την εβδομάδα αισθάνεται κανείς την ίδια χαρά που θα ένιωθε αν αυξάνονταν κατά 45.000 ευρώ οι καταθέσεις του στην τράπεζα.

Ομως, μολονότι αυτές και πολλές άλλες παρόμοιες μελέτες έχουν τεκμηριώσει τη συσχέτιση ανάμεσα στο σεξ και στην ευτυχία δεν αποδεικνύουν ότι το περισσότερο σεξ είναι η αιτία της ευτυχίας, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ αποφάσισαν να μάθουν εάν υπάρχει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στα δύο, ζητώντας από ζευγάρια να κάνουν περισσότερο σεξ για να δουν αν αυτό θα τα έκανε πιο ευτυχισμένα.

Οπως αποδείχθηκε δεν τα έκανε, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου της επιθεώρησης «The Journal of Economic Behavior & Organization».


Στη μελέτη συμμετείχαν 64 παντρεμένα, ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, τα οποία απάντησαν σε ερωτήματα για τη συχνότητα που έκαναν σεξ, πόσο το απολάμβαναν και γενικώς πόσο ευτυχισμένα ένιωθαν.

Οι ερευνητές διάλεξαν τυχαία τα μισά από αυτά για να συνεχίσουν τη ζωή τους ως συνήθως, ενώ από τα άλλα μισά ζήτησαν να διπλασιάσουν τη συχνότητα των ερωτικών επαφών τους για τις επόμενες 90 ημέρες. 

Αν έκαναν σεξ μία φορά τον μήνα, που ήταν το ελάχιστο προαπαιτούμενο για να συμμετάσχουν στη μελέτη, έπρεπε να κάνουν αυστηρά δύο φορές τον μήνα και αν έκαναν τρεις φορές την εβδομάδα (η μέγιστη συχνότητα στη συγκεκριμένη μελέτη) έπρεπε να κάνουν έξι.

Ολα τα ζευγάρια έπρεπε επίσης να συμπληρώνουν καθημερινά ένα μικρό ερωτηματολόγιο στο Ιντερνετ, το οποίο αφορούσε το αν είχαν κάνει σεξ, τι ποιότητα είχε και πώς ένιωθαν στη συνέχεια.

Μερικά από τα ζευγάρια της μελέτης όντως κατάφεραν να διπλασιάσουν τη συχνότητα του σεξ, αλλά ο μέσος όρος της αύξησης στη συχνότητα ήταν μόλις 40%.

Επιπλέον, αυτό δεν έκανε πιο ευτυχισμένα τα ζευγάρια. Αντιθέτως, η ευεξία τους μειώθηκε, ιδίως όσον αφορά την ενεργητικότητα και τον ενθουσιασμό που ένιωθαν, ενώ ελαττώθηκε και η ποιότητα του σεξ.

Ανδρες και γυναίκες, εξάλλου, ανέφεραν ότι το επιπλέον σεξ δεν ήταν καθόλου ευχάριστο.

«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν πως όταν κάνουμε σεξ χωρίς να το θέλουμε, αλλά για διαφορετικούς λόγους, υπονομεύουμε την ποιότητα και τη διάθεσή μας» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζορτζ Λόουενσταϊν, καθηγητής Ψυχολογίας και Οικονομικών στο Carnegie Mellon.

«Υποδηλώνουν επίσης πως όταν το θέμα είναι η ευτυχία δεν έχει σημασία η ποσότητα του σεξ αλλά η ποιότητά του. Το κλειδί είναι η ευχαρίστηση που αποκομίζει κανείς από το σεξ.

«Οπως έδειξε η μελέτη μας, άλλα ζευγάρια ήταν ευτυχισμένα κάνοντας σεξ μία φορά τον μήνα και άλλα με τρεις φορές την εβδομάδα. Επομένως το θέμα δεν είναι πόσο συχνά κάνει ένας άνθρωπος σεξ, αλλά πόσο του αρέσει και τον ανεβάζει».


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα